Grimstad Adressetidende

Bli med og lek

Barn leker fordi det er gøy. Lek er essensielt for barnas liv.

-

Leken hjelper barna å utforske og forstå seg selv og verden omkring dem. Barn leker på utrolig mange forskjelli­ge måter. Barn leker fordi de liker å leke og har lyst til det. Barna leker ikke for å nå spesielle mål, som for eksempel å bli sterk, laere språk eller å utvikle sin sosiale kompetanse. De leker fordi det er gøy. Lek er alltid frivillig, de har lyst å leke den leken akkurat nå. Barn liker og er opptatt av forskjelli­g. Hva barn liker og er opptatt av, varierer fra barn til barn.

Ikke likt for alle

Det er også forskjelli­g hva som fenger i ulike aldre. Noe som er gøy for et barn, er ikke nødvendigv­is lek for et annet barn. Forskere vet at leken er svaert viktig for utvikling hos barn. Det gjelder motorisk og mental utvikling, kreativite­t, språk og problemløs­ningsevne.

Barnet erfarer også hvordan verden fungerer både sosialt og fysisk. Leken er med å bygge base for god selvfølels­e og selvstendi­ghet. Barnet har ikke opplevelse av tid når de leker, og er helt oppslukt av leken de holder på med. Det kan foreldre og voksne kjenne seg godt igjen i. Barn liker absolutt ikke å bli avbrutt i leken, for da har de det så gøy. Da er det ikke sjelden å høre «jeg vil fortsette å leke».

I leken er barna mindre opptatt av å vaere flinke, se bra ut i forhold til andre og liknende. I noen typer lek som rollelek og fantasilek kan barna vaere andre enn seg selv. Lek er også improvisas­jon. Plutselig finner barna ut nye regler og måter å leke en lek på. Tommy og Tiger’n- striper har mange eksempler på det. Det kan komme overrasken­de skifter i leken, og barna kan gjøre mange ting som ikke ville passe så godt inn i andre sammenheng­er. Fri lek en opplevelse av at noe er morsomt, gledesfull­t og barnet kjenner selv at dette har jeg lyst til. De glemmer nesten tid og sted, men har en god opplevelse av frihet og utfoldelse­smulighet. Barn trenger den frie leken som er barns naturlige, aktive og egenmotive­rte lek. Ved å ha en positiv holdning til fri lek til barn og andre, å unnlate å gripe inn og styre barnets lek unødvendig, og ved å ha nok tid til at det er mulig å for barna å leke på eget initiativ, ut fra egne interesser og egen fantasi.

Laererik lek

Gjennom leken med andre barn eller voksne, vil barn finne ut hvordan ulike menneske reagerer på ulike ting som skjer i leken. For eksempel om noen slår seg, noen ler av noe som blir sagt eller gjort, om noen blir sinte eller lei seg. I leken laerer barna å ta initiativ selv, finne på historier og aktivitete­r og følge andres initiativ og ideer. Lek med andre er et komplekst samspill mellom de som er med i leken. De laerer seg å forhandle om hvilke regler leken skal ha, hvem som skal gjøre hva, dele på leker og vente på tur.

Barn liker både at de voksne er i naerheten eller er med i leken. Voksne kan passe på at det er et godt og trygt lekemiljø, som er tilpassset barnents alder og interesser. Plutselig blir du tatt med i leken ved at du er med på barnets påfunn og fantasi, eller får tildelt en rolle som for eksempel «politi».

Boksne kan hjelpe

Voksne er viktige for å hjelpe til med at leken er gøy for alle, hjelpe andre barn med i leken, og passe på at barn er greie mot hverandre. Voksne som ønsker at barna skal leke, kan selv ta initiativ til å leke, og vaere gode rollemodel­ler. Vaer på gulvet sammen med barna: tulle, tegne, perle, bygge, pusle, kjøre biler, trille ball for eksempel. Bli med ut sammen med barna for å løpe, hoppe, snurre, rulle, kaste eller sparke ball, leke ulike leker, klatre eller leke i snøen. Voksne må vaere med å leke på barnas premisser. Samtidig har voksne mulighet til å vaere med å utvikle leken og dermed ferdighete­r til et nytt nivå. Det er et hav av morsomme, fine muligheter til å ha det gøy sammen både inne og ute. Da opplever barn og voksne sammen, og knytter sterke bånd i felles positive opplevelse­r.

 ??  ?? MORSOMT: Lek kan vaere morsomt for både store og små.
MORSOMT: Lek kan vaere morsomt for både store og små.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway