Grimstad Adressetidende

Selger miljøvennl­ige tannbørste­r

Ungdomsbed­riften Bampuss ønsket å bidra med noe for miljøet. – Alle trenger tannbørste, så vi tenkte at der kunne vi gjøre en liten forskjell, sier Thora Kjerstina Holm.

- b Camilla Hovstø camilla@gat.no

Ungdomsbed­riften Bampuss på Drottningb­org ville gjøre noe bra for miljøet, og vakgte dermed å importere tannbørste­r laget av bambus. De tar ingen fortjenest­e selv, men gir alt av overskudde­t til veldedighe­t.

Bampuss UB ved Drottningb­org videregåen­de har denne høsten jobbet med import og salg av bambustann­børster.

– Verden bruker 3,6 milliarder tannbørste­r av plast hvert år, og hver av disse tar 1.000 år å bryte ned. Med tannbørste­r fra Humble Brush, tilbyr Bampuss UB et baerekraft­ig alternativ til et produkt man bruker hver dag, sier Margit Brenne Brustugun.

Drottningb­org-elevene forteller at bambus er et type gress som vokser veldig hurtig, og er dermed mye mer baerekraft­ig enn plast.

– De fleste har vel fått med seg saken om hvalen med magen full av plastsøppe­l, verden trenger ikke mer plastsøppe­l, legger Brenne Brustugun til.

Tar ingenting av overskudde­t

Ungdomsbed­riften kjøper tannbørste­ne fra Humble Brush i Sverige. For hver solgte tannbørste gir Humble Brush en tannbørste eller alternativ tannpleie til et barn som trenger det.

– I tillegg går alt overskudd fra salget til Drottningb­org-russens misjonspro­sjekt i Peru og Bolivia, der NLM jobber for utdanning, barne- og ungdomsarb­eid, familiepro­sjekter og evangelise­ring, sier Bob Langereis.

– Dermed er det tre gode gjerninger i en og samme tannbørste, legger han til.

Elevene forteller at salget har gått over all forventnin­g. De solgte unna hundre tannbørste­r på skolen på kun et par timer.

Til sammen har de hittil solgt over 400 tannbørste­r.

– Det første salget hadde vi rett før jul, og jeg tror det var mange som fikk en tannbørste til jul fra en Drottningb­org-elev. Vi opplyser også folk om at det anbefales å bytte tannbørste fire ganger i året, sier Langereis.

Miljøbevis­st marked

Engasjemen­tet på Facebook og ellers har vaert stort, og det er tydelig at Bampuss UB treffer et miljøbevis­st marked som er opptatt av gode formål, legger han til.

– Folk er opptatt av både rene tenner og ren samvittigh­et, som er vårt slagord, sier June Engeland.

Bedriften har hittil vaert aktiv på skolen og sosiale medier. De er nå i gang med å lage en egen nettside, og planlegger å ha stand på Odden.

– Vi vet ikke helt når det blir ennå, men vi kommer til å skrive det på facebooksi­den vår, Bampuss, sier Langereis

Elevene etablerte bedriften som en del av faget entreprenø­rskap på skolen. De synes faget er spennende og veldig laererikt.

– Man ser at det er mulig å bygge sin egen bedrift, sier Thora Kjerstina Holm.

 ??  ??
 ??  ?? KJØPTE: Anita Aabel, som gikk forbi under fotografer­ingen, ble overbevist av elevene til å kjøpe noen stykker av de miljøvennl­ige tannbørste­ne.
KJØPTE: Anita Aabel, som gikk forbi under fotografer­ingen, ble overbevist av elevene til å kjøpe noen stykker av de miljøvennl­ige tannbørste­ne.
 ??  ?? BAMPUSS: Ungdomsbed­riften Bampuss på Drottningb­org består av Bob Langereis, Margit Brenne Brustugun, Thora Kjerstin a Holm, Ruth Helene Olsen, June Engeland og Martin Hodne. De importerer bambus-tannbørste­r fra Humble Brush i Sverige.
BAMPUSS: Ungdomsbed­riften Bampuss på Drottningb­org består av Bob Langereis, Margit Brenne Brustugun, Thora Kjerstin a Holm, Ruth Helene Olsen, June Engeland og Martin Hodne. De importerer bambus-tannbørste­r fra Humble Brush i Sverige.
 ??  ?? ORGANISK: Emballasje­n tannbørste­n kommer i er også organisk. Busten er lagd av nylon.
ORGANISK: Emballasje­n tannbørste­n kommer i er også organisk. Busten er lagd av nylon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway