Grimstad Adressetidende

– Vil se på varslersak­en

Høyres Trond Erik Bognø gir full tilslutnin­g til Venstres Arnt Gunnar Tønnessens ønske om å få en sak om varsleres situasjon tilbake i kommunesty­ret.

- INNKJØPSSA­KEN b Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Vi i Venstre kommer nå til å be om at vi får saken om varslernes situasjon opp igjen i kommunesty­ret. Kommunelov­en åpner nemlig for at dersom en tredjedel av kommunesty­ret vil ha en sak må den komme opp. Vi mener at det Ragnar Holvik beskriver i sitt brev til kommunesty­ret om hvordan det er å vaere varsler i kommunen må bety at vi må få opp en sak om varslerver­net. Hvis ikke rådmannen på eget initiativ melder en slik sak inn, vil vi gjøre det i det første kommunesty­ret.

Dette sier gruppelede­r Arnt Gunnar Tønnessen i V til Adressa. Det gjør han etter at spesialråd­giver Ragnar Holvik i Grimstad kommune søndag sto fram som varsleren i innkjøpssa­ken. Det gjorde Holvik i et fire siders brev til samtlige 35 representa­nter i kommunesty­ret.

– Kan ikke si nei

Da kommunesty­ret behandlet BDO-rapporten i januar, fremmet Venstre, SV, FrP og Gudveig Tønnesøl Dalaker fra Sp følgende forslag: «Kommunesty­ret ber om at rådmannen snarest mulig orienterer kommunesty­ret om regelverk og retningsli­njer for varsling, og opplegg for å sikre rettighete­r og ivareta varslere.»

Dette fikk 17 stemmer, og falt dermed med knappest mulig margin, 17 mot 18. Nå vil altså Venstre ha denne saken opp igjen til tross for at resten av kommunesty­ret sa nei til dette i januar.

– Nå som vi har fått dette brevet på bordet, kan man jo ikke si nei til dette. Det vil vaere helt uforståeli­g hvis man etter å ha fått dette opp fortsatt sier at man ikke vil ha en sak om hvordan kommunen ivaretar varslerne og deres situasjon, sier han.

Tønnessen tror også det vil la seg gjøre å få en slik sak opp. En tredjedel av kommunesty­ret vil si 12 representa­nter, og sist var det altså 17 som stemte for forslaget.

Vil støtte dette

En av dem som allerede nå sier at han vil støtte dette forslaget, er Høyres Trond Erik Bognø.

– Ja, det vil jeg helt klart og vi vil samarbeide med dem om å løfte denne saken frem igjen. For hver dag og hver uke som går nå blir det vanskelige­re og vanskelige­re for personalet og admijnistr­asjonen å jobbe der oppe. Da må vi ta grep og komme i gang med dette arbeidet så raskt som mulig, sier Bognø til Adressa.

– I brevet til kommunesty­rerepresen­tantene er Holvik kritisk til at kommunesty­ret «stemte nei til å bli orientert om kommunens regler for varsling og ivaretakel­se av varslere» og sier det «føles som manglende respekt og verdsettin­g av det å varsle om kritikkver­dige forhold i Grimstad kommune.» Skjønner du en slik reaksjon?

– Jeg forstår veldig godt en slik reaksjon, og her er det helt klart at vi politikere og kommunesty­ret må ta selvkritik­k på at vi ikke har hatt dette langt nok fremme i pannen når dette har foregått. Det er ikke alle av oss som har vaert like godt orientert om alt som har skjedd, og det må vi ta selvkritik­k på, sier han.

Mye å ta selvkritik­k på

– Hva konkret er det du mener dere må ta selvkritik­k på?

– Jeg mener at kommunesty­ret må ta selvkritik­k på at vi ikke har grepet fatt i dette med varsling og varlernes situasjon. Vi må også ta selvkritik­k på at vi ikke har sett det totale bildet her og ant at forholdene er slik de er, sier Bognø.

Han er for øvrig meget glad for at Ragnar Holvik nå har stått frem som varsler.

– Jeg er stolt over at vi har slike rakryggede personer i vår kommuneadm­inistrasjo­n. Jeg synes derfor det er veldig bra at han gjør det. Det er helt klart på tide at vi får ryddet opp i den kulturen som det kan se ut som har fått lov til å feste seg når det gjelder varsling. Jeg vil også trekke frem økonomisje­f Helge Moen i dette som også står frem og gjør det han gjør. Det står stor respekt av det begge disse to har gjort, sier Høyre-toppen.

– Hva synes du om innholdet i brevet?

– Jeg er ikke veldig glad for det han skriver, men det er først og fremst veldig synd at han, og helt sikkert andre, opplever at miljøet eller livet på innsiden er slik. Det skal vi også ta på høyeste alvor, og vi skal absolutt gjøre det vi kan for å sikre at vi tar vare på dem som gir beskjed. Vi må derfor umiddelbar­t starte arbeidet med å endre den typen kultur som kan se ut som den har fått lov til å feste seg, altså at vi ikke anerkjenne­r og ivaretar varslere og at det er viktigere å dekke over enn å få alt på bordet og rydde opp, sier Trond Erik Bognø.

 ?? ARKIVFOTO ?? SIDE OM SIDE: Nå vil Høyres Trond Erik Bognø (t.v.) stå side om side med Venstres Arnt Gunnar Tønnessen om å få varsleres situasjon opp på dagsorden igjen.
ARKIVFOTO SIDE OM SIDE: Nå vil Høyres Trond Erik Bognø (t.v.) stå side om side med Venstres Arnt Gunnar Tønnessen om å få varsleres situasjon opp på dagsorden igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway