Grimstad Adressetidende

Klart mandat for museum

Politikern­e er positive til at det nå settes i gang en forstudie for å arbeide mot etablering av et Hamsunmuse­um i Grimstad.

- KULTUR Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Dette ble klart da kultur- og miljøutval­get hadde møte i går. Rådmannen hadde på forhånd foreslått at det nedsettes en arbeidsgru­ppe som skal utarbeide en forstudie til en mulig etablering av et Hamsun-museum i Grimstad. Denne forstudien skal så legges frem for politisk behandling i august.

En av dem som klarest ivret for endelig å få et slikt museum til Grimstad var Karin Engh (H).

– Veldig bra

– Det er veldig bra at vi endelig har fått denne saken opp. Det er en veldig viktig sak og en gammel drøm å få et Hamsun-museum i Grimstad. Nå har denne saken pågått i mange år, og aller helst ville jeg hatt dette museet på Nørholm, men det alternativ­et sørget kommunen selv å stenge for i 1960-årene. Jeg håper derfor virkelig at man kan klare å få til noe på dette nå. Hamsun har jo en historie i byen her, sa hun.

I rådmannens saksfremst­illing står det at kommunen jobber for å få en Hamsun-forsker med i arbeidsgru­ppa, og Engh var veldig spent på hvem dette kunne bli.

Enhetslede­r i kulturtjen­esten, Karin Glomsaker, sa at de har diskutert dette med noen allerede, men at de ikke har inngått noen avtaler med noen ennå. Hun ville derfor ikke ut med noen navn ennå.

– Jeg håper bare det er en skikkelig Hamsun-forsker og ikke en dilettant, sa hun.

Utvalgsled­er Rafik Ben Lajili (Ap) syntes også det er veldig bra at denne saken kommer opp nå. Biblioteke­t blir jo snart ledig, og mange i byen vil ha dette museet der, sa han.

Han sa imidlertid at Ap mente det manglet litt om økonomi i rådmannens forslag. De ville også gjerne ha med at kommunen bør samarbeide med UiA, og lanserte derfor følgende forslag: «Det nedsettes en arbeidsgru­ppe som skal utarbeide forstudien til en mulig etablering av et Hamsun-museum i Grimstad.Arbeidsgru­ppen utvides med et medlem fra UiA. Når det gjelder finansieri­ng av et eventuelt museum må man drøfte både kostnader ved etablering og drift. Forstudien legges frem for politisk behandling i august.»

Vaere bevisst historien

Stein Gjulem (KrF), nestleder i utvalget, mente imidlertid at man ikke trengte å ha med denne presiserin­g om finansieri­ng i forslaget til vedtak. Han mente dette står greit beskrevet i rådmannens saksfremst­illing. Han likte derimot bedre forslaget om å få til et samarbeid med UiA.

Han var forøvrig også opptatt av at selv om han synes det er en god idé å lage et slikt museum i Grimstad, må politikern­e og kommunen samtidig ikke glemme forfattere­ns spesielle historie i Grimstad og hans politiske ståsted.

Han fortalte at han har fått flere henvendels­er fra folk som forteller om familiemed­lemmer som ble arrestert og som aldri kom tilbake.

– Jeg har blitt fortalt at vi må passe på folk som fortsatt lever her i byen og som har vonde følelser for denne saken. Etterkomme­re av dem lever fortsatt i Grimstad. En annen fortalte at hun ikke har vaert i biblioteke­t en eneste gang etter at bysten av Hamsun kom opp der. Dette er det viktig å huske på, og vi må vise frem hele Hamsuns liv i dette museet, sa han.

Deretter ble rådmannens forslag vedtatt med fem stemmer, mens Lajilis forslag kun fikk en stemme. Den eneste som stemte imot alt var Hanne Bie-Lorentzen Schultz (FrP). Hun sa at de ikke er negative til et Hamsunmuse­um, men vil bare ikke at det skal ligge i Storgaten 44.

 ?? ARKIVFOTO ?? KAN FÅ NYTT INNHOLD: Det gamle biblioteke­t her i Storgaten 44 kan få et helt nytt innhold når det omsider flytter lenger ned i byen.
ARKIVFOTO KAN FÅ NYTT INNHOLD: Det gamle biblioteke­t her i Storgaten 44 kan få et helt nytt innhold når det omsider flytter lenger ned i byen.
 ??  ?? NEI: Hanne Bie-Lorentzen Schultz stemte derimot nei til forslagene.
NEI: Hanne Bie-Lorentzen Schultz stemte derimot nei til forslagene.
 ??  ?? JA: Karin Engh er klar for at det endelig skal komme Hamsun-museum.
JA: Karin Engh er klar for at det endelig skal komme Hamsun-museum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway