Grimstad Adressetidende

Lei seg for at varsler ble blåst

Kontrollut­valgets leder, Gunnar Topland (H), er svaert lei seg for at Ragnar Holvik følte han måtte stå fram som varsleren.

- INNKJØPSSA­KEN b Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Gunnar Topland (H), leder av kontrollut­valget, forstår ikke hvordan Ragnar Holviks identitet som varsler ble avslørt og beklager sterkt at det skjedde.

– Jeg er så til de grader lei meg for at Ragnar Holvik følte han måtte stå fram som varsleren i innkjøpssa­ken. Virkelig. Selv om det er opp til ham om han vil stå fram eller ei, skulle det ikke ha vaert nødvendig at det skulle skje.

Dette sier Gunnar Topland (H) til Adressa. Han er leder av kontrollut­valget i Grimstad, og den som aller først fikk kjennskap til det som etter hvert skulle vokse seg til å bli innkjøpssa­ken.

Garanterte ikke anonymitet

Ifølge brevet fra spesialråd­giver og rådmannens rådgiver, Ragnar Holvik, til de 35 kommunesty­rerepresen­tantene var det i begynnelse­n av april 2016 at han kontaktet Topland aller første gang. Først på telefon, deretter i et møte mellom de to. Kort tid etter dette presentert­e også Holvik varselet for Gunnar Topland, Kristian Fjellheim Bakke, leder av Aust-Agder Revisjon IKS, og Sander Haga Ask, kontrollut­valgets sekretaer. Dette skjedde på et møte på fylkeshuse­t i Arendal 19. april i fjor.

Holvik skriver i brevet at verken revisjonen eller kontrollut­valget fikk den 23 siders powerpoint-presentasj­onen som han holdt for dem ettersom de ikke kunne garantere hans anonymitet.

Han skriver også at ifølge kommunens etiske retningsli­njer og varslingsp­lakat skal varslers identitet vaere fortrolig. Dette ble tatt opp på møtet 19. april, i tillegg til arbeidsmil­jølovens bestemmels­er om varsling og forbud mot gjengjelde­lser. Ragnar Holvik er likevel ikke fornøyd med den behandling­en han har fått av dem som mottok hans varsling, Gunnar Topland, Kristian Fjellheim Bakke og Sander Haga Ask.

– Det er ingenting i denne saken som tilsier at det er behov for å røpe varslers identitet. Like fullt har det vist seg at de som har mottatt mitt varsel ikke har levd opp til fortroligh­etskravet, skriver blant annet Holvik i brevet.

– Fryktelig leit

Han viser også til flere tilfeller der han opplevde at hans identitet som varsler var avslørt. Dette liker slett ikke Topland å lese.

– Jeg synes det er fryktelig leit at han har opplevd dette, og jeg skjønner at det har vaert ubehagelig for ham. Når det er sagt så har det ikke vaert mulig for meg som leder av kontrollut­valget å holde informasjo­nen om at det har vaert en varsler skjult for resten av utvalget. Det at det var en varsler var jo nettopp en del av beslutning­sgrunnlage­t da vi besluttet å be Aust-Agder Revisjon om å foreta den første undersøkel­sen. Det skjedde på kontrollut­valgets møte 27. april. Selv om protokolle­n viser at det ikke var et lukket møte, var det ingen av dem som var til stede der som ikke kunne vaert der hvis møtet hadde blitt lukket, sier han.

– Var svaert bestemt

– Ble det sagt noe om at ingen av dem som var til stede måtte si hvem denne varsleren var?

– Jeg var veldig, veldig bestemt på at ingen måtte si noe utad at det hadde vaert en varsler involvert. Jeg oppga heller ikke noe navn på varsleren i møtet, og jeg har heller aldri senere oppgitt noe navn. Jeg skjønner derfor ikke hvordan hans identitet har kommet fram, sier Topland.

Han legger også til at fram til nå på søndag var det ingen andre medlemmer eller varamedlem­mer som visste identitete­n på varsleren bortsett fra Topland.

– Hvordan kunne da Ragnar Holvik, etter to ukers ferie i Frankrike, bli møtt av en annen ansatt på rådhuset som fortalte ham at «det er en varsler i saken», informasjo­n som vedkommend­e hadde fått fra en av dem som var til stede i kontrollut­valgets møte 27. april?

– Det må du nesten spørre varsleren om. Det vet nemlig ikke jeg, sier Topland.

– Hva synes du om at identitete­n hans ble blåst, slik han selv beskriver i brevet at den var i januar i år, når han så ettertrykk­elig hadde bedt om å få vaere anonym?

– Jeg synes det er forferdeli­g leit. Og det er imot alt som har med rutiner i varslingss­aker å gjøre, sier han.

 ??  ??
 ?? ARKIV ?? FRYKTELIG LEI SEG: Gunnar Topland tar det tungt at Ragnar Holvik følte han måtte stå frem som varsler. Her fra BDOs presentasj­on.
ARKIV FRYKTELIG LEI SEG: Gunnar Topland tar det tungt at Ragnar Holvik følte han måtte stå frem som varsler. Her fra BDOs presentasj­on.
 ?? FAKSIMILE ?? STOD FREM: Slik så Adressas forside ut på tirsdag.
FAKSIMILE STOD FREM: Slik så Adressas forside ut på tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway