Grimstad Adressetidende

Iniviterer til jubileumsf­eiring

Nå inviterer Vigmarken ungdomslag til jubileumsf­eiring og ønsker varmt velkommen til en hyggelig kveld på Solvang 4. mars.

- INNSENDT BIDRAG Anne Mo Grimdalen leder av Vigmarken UL.

Det var 6. april 1896 at Vigmarken ungdomslag blei stifta med inspirasjo­n fra folkehøgsk­olen som ble starta opp i Landvik i 1874. Det var naturlig nok Torjus Hanssen som var den sentrale personen og inspirasjo­nskilde.

Han var den sentrale personen i det meste av det folkelige organisasj­onslivet i Landvik i om lag 60 år.

I 1902 sto ungdomshus­et Solvang ferdig, og huset har en stolt historie. Listene over foredrag på Solvang gir et bilde av et imponerend­e folkeopply­sningsar- beid, og boksamling­a på Solvang var stor. Det var naturlig nok folkevisel­eiken som ble en viktig aktivitet. Alle de personene som i løpet av disse 120 åra har engasjert seg i ungdomslag­et, har vaert viktige tradisjons­baerere. Her har det vaert kurs i folkedans, bunadkurs, vevkurs, treskjaeri­ng-, teger- og neverkurs for å nevne noen av aktivitete­ne.

Det er likevel som tradisjons­baerer av norsk folkedans, Vigmarken UL har lagt ned det største arbeidet, i alle fall i de siste 10-åra.

Det er mange som har brukt danseskoa sine på Solvang. Nå er vi fortsatt en trofast gruppe som deltar på dansekveld­ene, og det ville vaere en sterk overdrivel­se å si at vi er ungdommer. Men vi er unge til sinns, og vi har det trivelig med tradisjons­danser fra hele landet, bygdedanse­r og gammeldans til levende musikk.

Nå inviterer vi til jubileumsf­eiring og ønsker varmt velkommen til en hyggelig kveld på Solvang 4. mars (se annonse).

Det kan i tillegg til god mat, dans og festtale ved Jan Kløvstad, vaere en fin anledning til å treffe gamle kjenninger.

Vigmarken UL har vaert i god kontakt med folkedansm­iljøet i flere land i Europa. Det ble turer hvert år og med gjenvisitt­er fra mange grupper, og ganske spesielt var det for oss å besøke både Polen og Estland før frigjøring­en fra Sovjetunio­nen.

På jubileumsf­esten gleder vi oss til å treffe to folkedanse­re fra Estland som kommer på besøk.

Vi ønsker med dette dansere og interesser­te hjertelig velkommen.

 ?? ARKIVBILDE ?? DANS: Vigmarken ungdomslag skal feire 120 års jubileum på Solvang. Da blir det fest og folkedans. Leder Anne Mo Grimdalen i midten på bildet.
ARKIVBILDE DANS: Vigmarken ungdomslag skal feire 120 års jubileum på Solvang. Da blir det fest og folkedans. Leder Anne Mo Grimdalen i midten på bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway