Grimstad Adressetidende

Tilbrakte skoleår på hesterygge­n

Homborsund-jenta Kristin Larsen var lei av å sitte på skolebenke­n da hun var ferdig med ungdomssko­len.

- YRKESFAG Camilla Hovstø camilla@gat.no

Kristin Larsen fra Homborsund har dysleksi, og jobbet hardt for gode karakterer på skolen. På videregåen­de ønsket hun å jobbe mer praktisk og å dyrke interessen sin. Nå har hun fagbrev i hestefaget.

Hester har vaert en hobby og lidenskap siden hun var seks år, og dermed var valget enkelt.

Interessen for hester og ridning begynte på rideskolen i Homborsund da Kristin Larsen var seks år gammel. Nå har hun tatt fagbrev i hestefaget.

– Hest har vaert en del av oppveksten min. Jeg har aldri eid min egen hest, men har drevet med hest i alle år, forteller hun.

20-åringen har dysleksi, og måtte jobbe veldig hardt på skolen, for å få gode karakterer.

– Å gå på skolen har vaert tungt. Derfor var jeg veldig klar for å gjøre noe mer praktisk og noe jeg var veldig glad i, sier Kristin Larsen.

Flyttet hjemmefra

Hun flyttet dermed hjemmefra som 16-åring og gikk på internatsk­olen, KVS (Kristen videregåen­de skole) Lyngdal.

– Å bo på en internatsk­ole var veldig gøy og sosialt, selv om det jo går opp og ned i perioder her også. Det var et godt miljø på skolen, sier hun.

Først var planen å bli hovslager, men Larsen forteller at dette er vanskelig, og hun valgte heller hestefag.

– Vi hadde cirka halvannen dag i uka med skole, resten av tiden var vi ute og red eller holdt på i stallen, sier Larsen.

Terapiridn­ing og rideskole

Faget går ut på å laere å drive en stall, foring, møkking, stell og alt som hører med. Larsen var med og drev en liten rideskole og hadde terapiridn­ing. De var også oppstallør­er for hesteeiere, det vil si at eiere har hesten sin der, og betaler for at den blir föret, får vann, samt tatt ut og inn av stallen.

– Terapiridn­ing er for barn og voksne med ulike fysiske eller psykiske utfordring­er. Da hadde vi med en fysioterap­eut og red med dem, eller brukte hesten til for eksempel å strekke ut og lignende, sier Larsen.

Etter to år på skolen og to år i laere hos Stall Siring på Brekka i Arendal, har hun nå fått sitt fagbrev i hestefaget.

Fysisk arbeid

Hun vil absolutt anbefale andre til å ta faget, men mener man bør vaere over gjennomsni­ttet interesser­t i hest.

– Jeg har stortrivde­s med det. Men om du kun kan tenke deg å ta en ridetur i ny og ne, er det nok lurt å tenke seg om. Vi red vel tre-fire ulike hester om dagen, i all slags vaer. Og det er en fysisk jobb som kan vaere tung innimellom. Man må opp og ut til hestene, og da har det ikke noe å si om man er forkjøla eller syk, sier hun.

Hun forteller at det samtidig er en jobb der alle kan bidra og føle mestring.

– Jeg har sett hvordan andre som har slitt veldig med teori og skole, har fått en ny mulighet, sier hun.

Drøm om egen stall

Drømmen hennes er å en gang kunne drive sin egen stall, med trening av hester og en liten rideskole.

– Men det er ikke så lett, man må ha penger til det og ikke minst god plass. Man kan ikke sette opp en stall hvor som helst. Det er nok ikke det yrket det er lettest å få jobb i, men samtidig er det en god del staller som gjør det bra også, sier hun.

Hun synes jobben gir en frihetsføl­else.

– Det å ta en lang tur med hesten på heia er veldig flott. Man setter gjerne mål for seg selv og for hver enkel hest, og det er gøy å se framgang, sier hun.

Larsen er ikke så veldig glad i sprang.

– Jeg var litt syk en periode da jeg gikk på skolen, og hadde en tendens til å svime av da. Det gjør jeg ikke nå lenger, men frykten for å besvime i høy fart sitter litt i ennå. Men man må regne med å falle av en del ganger. Det beste da er å komme seg opp på hesterygge­n igjen så fort som mulig, sier hun.

600 tok fag- og svennebrev

Nesten 600 personer tok til sammen 71 ulike varianter av fag- og svennebrev i Aust-Agder i 2016. Naermere bestemt var det 15 typer svennebrev og 56 typer fagbrev. Av disse var 106 elever fra Grimstad, Fevik og Homborsund.

Tre jenter fra fylket avla fagprøve i hestefaget i 2016.

Det å ta en lang tur med hesten på heia er veldig flott. Man setter gjerne mål for seg selv og for hver enkel hest, og det er gøy å se framgang Kristin Larsen, tok fagbrev i

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ??  ?? FRIHET: Kristin Larsen sier det gir en frihetsføl­else å kunne ta lange rideturer på hesterygge­n. Hun har tatt hestefaget på
FRIHET: Kristin Larsen sier det gir en frihetsføl­else å kunne ta lange rideturer på hesterygge­n. Hun har tatt hestefaget på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway