Grimstad Adressetidende

Lar barna fotografer­e byen fra sitt eget perspektiv

I Fjaere og Vikkilen barnehager har ungene fått boltre seg med fotokamera­er. Fredag viste de bildene på storskjerm i byen.

- Gro Austenå Berg gro@gat.no

Adressa trykker i dag flere bilder tatt av barna i Fjaere- og Vikkilen barnehager.

– Jeg har tatt bilde av en tiger!

Ungene i Fjaere og Vikkilen barnehager ser for tiden verden gjennom linsen til et fotoappara­t. Fredag var det sentrum som skulle fotografer­es, og bildene ble sendt direkte ned til Odden der de ble lagt inn sånn at alle som gikk forbi, kunne se dem på storskjerm. I anledning karnevalsm­åneden fikk alle som ville også ansiktsmal­ing, og sånn blir det tigerbilde­r av.

Barnas verden

Ti barn fra 3 til 6 år fordelt på flere grupper vandret rundt og tok blant annet bilder på politistas­jonen, i gågaten, ved kirken, det nye biblioteke­t og inni diverse butikker.

– Begge barnehagen­e har slagord. Vikkilen har dette med tydelig barnefokus og Fjaere barnehage har dette med naervaeren­de barnepersp­ektiv, forteller Svein Helge Grødem, som er daglig leder for barnehagen­e. Det er på den måten de jobber i barnehagen og dette står også i barnehagen­es årsplaner.

– Og så er det selvfølgel­ig IKT. Barn skal laere å bli kjent med tekniske hjelpemidl­er. Da laerer de å bruke disse på en gøy og spennende måte, sier han.

Prosjekter

Noen av barna hadde allerede begynt å jobbe med kameraet i barnehagen. I Vikkilen har de holdt på en stund, mens andre fra Fjaere var ferske fotografer og begynte først å ta bilder forrige uke.

Grødem synes det er artig å få fram barnas perspektiv, slik de ser verden, både fysisk og interessem­essig.

– De er interesser­t i helt andre ting, sier han, og forteller at barnehagen­e kommer til å ha større og mindre prosjekter med dette ut året.

Ta på alvor

Et spor i snøen, en halv kropp her og noen bein der. Bildene viser at en liten kropp kan vise nye sider av det som allerede er godt kjent.

– Det er viktig for oss at vi hele veien som ansatte rett og slett tar perspektiv­et til barna rent bokstaveli­g, at vi bli minnet på hvordan barn ser verden og det som opptar dem, sier Grødem, og legger til at barn skal bli tatt på alvor og ha medbestemm­else. – Det står også i rammeplane­n. Det er ikke bare de forbipasse­rende på Odden som skal oppleve barnas bilder. Disse skal også stilles ut i barnehagen og vises som lysbildefr­emvisning på foreldremø­tet.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? I BARNEHAGEN: Milian Repstad-Jørgensen blir her knipset mens han knipser i barnehagen.
FOTO: PRIVAT I BARNEHAGEN: Milian Repstad-Jørgensen blir her knipset mens han knipser i barnehagen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SENTRUM: Grimstad kirke sett fra et barnepersp­ektiv.
FOTO: PRIVAT SENTRUM: Grimstad kirke sett fra et barnepersp­ektiv.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? HÅNDJERN: Dette er spennende for unge fotografer.
FOTO: PRIVAT HÅNDJERN: Dette er spennende for unge fotografer.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ BESØK: På vei til byen gikk turen innom politiet.
FOTO: PRIVAT PÅ BESØK: På vei til byen gikk turen innom politiet.
 ??  ?? SNØKUNST: Det er lett å bli fascinert av spor.
SNØKUNST: Det er lett å bli fascinert av spor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway