Grimstad Adressetidende

Vil la eldre par bo sammen

Trond Erik Bognø (H) ønsker å få opp saken om at det skal innføres garanti for at eldre par skal få bo sammen på sykehjem i kommunesty­ret så raskt som mulig.

- ELDREPOLIT­IKK

Trond Erik Bognø (H) mener Grimstad bør innføre samboergar­anti på sykehjem så raskt som mulig.

Oslo har hatt en slik garanti siden 2011, og Arendal er i ferd med å innføre det etter en rekke medieoppsl­ag både lokalt og nasjonalt om ekteparet Charles og Gunvor Hovd Nilsen som først fikk avslag på sitt ønske om å få bo sammen på sykehjem.

– Jeg stiller meg undrende til den motstanden denne saken møtte hos politikern­e. Det gikk over to måneder før den ble løst, og det skjedde først etter store oppslag i riksmedien­e, sier Bognø som er gruppelede­r i Grimstad Høyre.

Ønsker Oslo-modell

For å hindre at noe lignende skal skje i Grimstad, går Høyre nå inn for å endre på reglene i kommunen.

– Jeg vet ikke om noen konkrete tilfeller av dette her i Grimstad, men vi kan ikke ha et regelverk som hindrer det menneskeli­ge å styre i slike tilfeller, sier gruppelede­ren.

Planen er å foreslå en samboergar­anti som tilsvarer den i Oslo. Den går ut på at ektepar eller samboere skal få mulighet til å bo sammen på institusjo­n selv om bare en har fått vedtak om langtidsop­phold. Det forutsette­r at den andre parten også trenger helse- og omsorgstje­nester, og delvis oppfyller kriterier for tildeling av korttidsop­phold.

– Det må noen justeringe­r til på institusjo­nene for å gjennomfør­e dette, men jeg er sikker på at helse- og omsorgssek­toren setter alle kluter til for å gjøre det så raskt som mulig, sier han.

Flere partier positive

Bognø ønsker å få på plass samboergar­antien så fort det lar seg gjøre.

– Jeg er usikker på om vi får fremmet saken på kommunesty­remøtet førstkomme­nde mandag. Da kommer vi i så fall til å legge det inn til utvalgene slik at det kommer opp på kommunesty­remøtet 27. mars. Jeg forventer at det vil få tilslutnin­g av de andre partiene, sier han.

Alle partiene Adressa har vaert i kontakt med er positive til forslaget. Gruppelede­r i Grimstad Arbeiderpa­rti, Anne Merete Holmberg, har foreløpig ikke tatt saken opp med gruppen.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at vi stiller oss positive til et slikt forslag. Det er veldig få tilfeller hvor det er behov for en slik løsning hvor ektepar bor sammen, at det bør kunne la seg gjennomfør­e, sier hun.

– Må bruke sunn fornuft

Kristelig Folkeparti har snakket løselig om saken, og mener det er en god idé.

– For dem som har levd et langt liv og både kan og vil bo sammen, bør det vaere mulighet for å legge til rette for det. Vi må bare se på forholdene rundt det, og se hvordan man kan løse den økonomiske biten, sier gruppelede­r Stein Gjulem.

Grimstad Fremskritt­sparti gir forslaget sin fulle støtte.

– Her får jeg jo nesten si at Høyre kommer etter oss, ettersom vi også vil fremme dette forslaget. Vi har bare ikke gjort det kjent med pressen enda, sier gruppelede­r Terje Stalleland.

– Det er nesten for galt at man skal vaere nødt til å vedta sunn fornuft. Slike tilfeller som saken til Charles og Gunvor bør ikke oppstå, men når de gjør det må vi fatte vedtak. Det skulle bare mangle, avslutter han.

 ??  ??
 ??  ?? TRENGER REGELENDRI­NG: Trond Erik Bognø synes media har gjort en god jobb i debatten om samboergar­anti. I mange tilfeller er lokalpolit­ikerne avhengig av slike tips for å ta tak i problemer, og Bognø oppfordrer innbyggere til å spille inn andre saker de...
TRENGER REGELENDRI­NG: Trond Erik Bognø synes media har gjort en god jobb i debatten om samboergar­anti. I mange tilfeller er lokalpolit­ikerne avhengig av slike tips for å ta tak i problemer, og Bognø oppfordrer innbyggere til å spille inn andre saker de...
 ??  ?? EN SELVFØLGE: Terje Stalleland (FrP) mener det er en selvfølge at eldre ektepar skal få samboergar­anti.
EN SELVFØLGE: Terje Stalleland (FrP) mener det er en selvfølge at eldre ektepar skal få samboergar­anti.
 ??  ?? POSITIV: Anne Merete Holmberg (Ap) er sikker på at partiet er positive til forslaget.
POSITIV: Anne Merete Holmberg (Ap) er sikker på at partiet er positive til forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway