Grimstad Adressetidende

Stort å møte anerkjent organist

For organist Andrea Maini ble møtet med Liuwe Tamminga en stor og laererik opplevelse da orgelmeste­ren gjestet Fjaere for å spille på det nye orgelet søndag.

- Gro Austenå Berg gro@gat.no

Organist i Fjaere kirke Andrea Maini var seks år første gang han hørte Liuwe Tamminga spille orgel. Da det nye orgelet i Fjaere skulle innvies i helgen, var Tamminga et naturlig valg å invitere, og han lot seg ikke be to ganger.

Et idol for mange

– Han er absolutt en av de største ekspertene på renessanse­orgel i verden, sier Maini og forteller at det nederlands­ke kongehuset blant annet bruker ham til å spille for dem privat og verdsetter ham høyt.

– Jeg kjenner ham ikke personlig, men jeg visste om ham som en stor musiker helt fra barndommen fordi faren min tok meg med til konserter på 80-tallet.

Helt fra tidlig 1980-tallet har Tamminga ifølge Maini vaert et fyrtårn og en misjonaer for renessanse­orgel for organister verden rundt.

– Han er ikke bare kjent og anerkjent i hele verden. Han alene forvalter over 400 originale tangentins­trumenter fra renessanse­og barokksaml­ingen i «Tagliavini collection» i et enormt palass i gamlebyen i Bologna i tillegg til de to eldste helt bevarte orglene i verden, det vil si renessanse­orglene i San Petronio, forteller Maini.

– Tamminga er et idol for mange, og også for orgelbygge­rne, fortsetter han, og legger til at han skilte seg ut allerede fra han var ung.

Giuseppe Ponzani har bygget det nye orgelet i Fjaere kirke. og Maini forteller at det også for ham var det en drøm at det nettopp var Tamminga som innviet orgelet.

– Tamminga har vaert og er en referanse i orgelmiljø­er rundt omkring i verden, sier Maini.

Inspireren­de og annerledes

– Hvordan ble ditt møte med ham?

– Det var en stor opplevelse. I tillegg til å vaere stas, var det å oppleve at han spilte på det orgelet, for meg som musiker, vanvittig laererikt. Jeg laerte veldig mye, svarer Fjaere-organisten.

Maini mener han har en forbløffen­de måte å spille på.

– Det er mye mer elegant, sier han og fortsetter:

– Jeg ble også overrasket av den spesielle måten hans til å streife og røre tangentene, og av det elegante valget av klangfarge han brukte som ikke står i noen orgeloppla­eringsbok. Det var veldig inspireren­de og annerledes, rett og slett.

Andre ting som også overrasket ham, var bruk av pedalen som en forlenging av fingrene.

– Han kobler ikke den dype stemmen i pedalen og det resulterer i en bass, ja, men mer som en cello som spiller. Du kjenner det er der, men det dominerer ikke stykket, forklarer Maini som fikk seg en skikkelig a-ha-opplevelse.

– Kommer du til å bruke det du har laert?

– Ja, absolutt. Jeg har alt begynt.

– Hvorfor ville Tamminga komme hit? – Han var veldig glad for å komme, for du finner ikke sånne instrument­er over alt. At det blir bygd nytt og satset på det, det er en stor glede og det gir muligheter for eksempel for musikkstud­enter og andre aktører. Orgelet er ambassadør i hele Norden for både renessanse­orgel og renessanse­musikk. I dette instrument­et kan du finne fram gamle folkemelod­ier fra Aust-Agder. Det gir en troverdig klang. Du kan for eksempel spille sammen med hardingfel­e og til kveding og stevjing, nevner han, og mener orgelet symboliser­er tradisjon.

 ?? FOTO: PEER RØDAL HAUGEN/FJAEREPOST­EN ?? GODT OPPMØTE: Det var mellom 80 og 90 som fikk med seg orgelkonse­rten i Fjaere kirke søndag.
FOTO: PEER RØDAL HAUGEN/FJAEREPOST­EN GODT OPPMØTE: Det var mellom 80 og 90 som fikk med seg orgelkonse­rten i Fjaere kirke søndag.
 ??  ?? FORBILDE: Andrea Maini har sett opp til Liuwe Tamminga (foran) siden han var seks år. I helgen kom Tamminga for å innvie det nye orgelet i Fjaere kirke.
FORBILDE: Andrea Maini har sett opp til Liuwe Tamminga (foran) siden han var seks år. I helgen kom Tamminga for å innvie det nye orgelet i Fjaere kirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway