Grimstad Adressetidende

Fremsynt friluftsma­nn

Minneord om friluftsma­nnen Gunnar Edvard Gundersen, som døde 14. februar, 89 år gammel.

- MINNEORD Ove Bach Bygartner

Det er allerede

skrevet fine ord om brobyggere­n og politikere­n Gunnar Edvard Gundersen. Men hva med friluftsma­nnen Gunnar Edvard Gundersen, er det kjent for folk flest? Jeg har hatt den aeren å bli kjent med Gunnar Edvard Gundersen gjennom min jobb som bygartner, og jeg har lyst til å dele noen av mine tanker om akkurat dette spørsmålet.

Gunnar Edvard og

søsteren Else var jo på mange måter født inn en familie som tenkte omsorg og friluftsli­v for alle. Faren var aktiv i Selskapet for Grimstad Bys Vel, og begge barna har senere tatt hver sin tørn som formann i Selskapet for Grimstad Bys Vel. Gunnar Edvard var formann fra 1972 til 1980. Det var i denne perioden at Miljøvernd­epartement­et begynte å arbeide med å få etablert Norges første skjaergård­spark.

Her spilte Gunnar

en viktig jobb som brobygger. Byråsjef Helge Kragem i Miljøvernd­epartement­et hadde mange gode ideer, men å kalle ham den store pedagogen som fikk vekket grunneiere­ns tillit, vil kanskje vaere litt hardt i. Her skal vi nok vaere Gunnar Edvards medvirknin­g takknemlig.

Han kjente mange

av grunneiern­e i distriktet og han maktet kunsten å snakke med både dem og med departemen­tet.

Resultatet av dette

arbeidet kjenner vi. Det ble inngått hele 34 servitutta­vtaler mellom grunneiere og miljøvernd­epartement­et i løpet av årene 1976/77. Det resulterte i at Skjaergård­sparken i Aust-Agder ble et faktum. Som formann i Selskapet for Grimstad Bys Vel fikk Gunnar Edvard også til en avtale med byråsjef Helge Kragem og departemen­tet om at skjaergård­seiendomme­ne tilhørende det vi i dag populaert kalles byselskape­t, ble å regne på lik linje med de private områdene.

Selskapet for Grimstad

Bys Vel fikk således nyte godt av statlige midler til etablering av toaletter, fortøyning­sbolter, innkjøp av søppeldunk­er, samt det å vaere en del av ordningen med fast renovasjon og tilsyn mv., gjennom sommerseso­ngen. Så hører det med til historien Gunnar Edvard i perioden 1980–1983 selv var formann i «Tilsynsråd­et for skjaergård­sparken». Dette utvalget besto av personer både fra grunneiers­iden og politikerr­epresentan­ter fra de tre kommunene Tvedestran­d, Arendal og Grimstad i tillegg til departemen­tet. Rådet hadde som formål å se til at driftsoppl­egget fungerte i samsvar med intensjone­n med etablering­en av skjaergård­sparken.

Noer av de

beste minner om samarbeid med Gunnar Edvard i jobbsammen­heng, har jeg imidlertid fra mitt andre år som bygartner og hendelsen fant sted høsten 1983. Da fikk jeg lov til å vaere sammen med Gunnar Edvard i egenskap av ordfører, rådmann Kjell Flaathe og kontorsjef Ørjan Wien på dagstur til Oslo. Bare tenkt deg situasjone­n, bli med kommunens politiske og administra­tive ledelse helt til Oslo, det var et stort øyeblikk. Så ble det da også en tur som har betydd mye for meg personlig i ettertid, men som også senere skulle vise seg å få betydning for veldig mange andre også. Målet for turen var nemlig å besøke pensjonert sakfører Henrik Lundh i hans bolig i Oscarsgate. For å gjøre en historie kort, så førte dette besøket til at det ble gjort en avtale mellom Henrik Lundh og Grimstad kommune ved ordfører om at Grimstad kommune skulle få overta Henriks eiendommer på Auesøya vederlagsf­ritt på en betingelse, nemlig at eiendommen­e skulle vernes som et landskapsv­ernområde. De skulle vaere sikret mot nedbygging og skulle kunne vaere til glede og nytte av allmennhet­en, dette var Henrik Lundhs kongstanke. Et utrednings­arbeid ble satt i gang umiddelbar­t, og høsten 1984 ble Auesøya landskapsv­ernområde etablert. Noen få måneder senere døde Henrik Lundh, men vi kan glede oss over gaven som denne Osloturen resulterte i.

Takk til Gunnar

Edvard for den fremsynte brobygger han var og for bidrag til at flotte naturperle­r på kysten av Grimstad ble sikret og tilrettela­gt til glede både for oss som bor her, men ikke minst for alle de som besøker oss og gleder seg over vår flotte skjaergård. Vi er takknemlig­e!

 ??  ?? MINNES: Innsatsen til tidligere ordfører Gunnar Edvard Gundersen (bildet) som friluftsma­nn trekkes frem i dette minneordet av Ove Bach.
MINNES: Innsatsen til tidligere ordfører Gunnar Edvard Gundersen (bildet) som friluftsma­nn trekkes frem i dette minneordet av Ove Bach.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway