Grimstad Adressetidende

Åpner nytt UiA-senter

Sondre Glimsdal er en av flere forskere som gleder seg til å begynne arbeidet ved et helt nytt senter på UiA.

- FORSKNING Martin Haugen b martin.haugen@gat.no

Sondre Glimsdal skal forske på kunstig intelligen­s.

Torsdag åpner UiA et helt nytt senter for kunstig intelligen­s på campus Grimstad. Senteret får navnet CAIR (Centre for Artificial Intelligen­ce Research), og samler forskere fra ulike fagområder.

En av forskerne som skal bidra, er Sondre Glimsdal fra Grimstad. Han holder for tiden på med å fullføre sin doktorgrad i maskinlaer­ing, og er svaert glad for å vaere med på den nye satsingen. Formålet med CAIR er blant annet å koble forsknings­resultater med praktisk bruk.

– Mye av det som er vanskelig, er å vaere kreativ, altså det å finne steder i den virkelige verden hvor teknologie­n kan brukes. Mye av teknologie­n har eksistert lenge, men det er først nå det har kommet en revolusjon, sier han.

– Et eksempel er filtrene mange kjenner fra mobilappli­kasjonen Snapchat. Det er avansert teknologi, men alle tar det for gitt nå, sier Glimsdal.

Han har gjennom hele oppveksten vaert fascinert av kunstig intelligen­s og muligheten­e det gir til problemløs­ing. Hans perspektiv er at kunstig intelligen­s er noe som kan brukes til å gjøre verden bedre.

– På mange områder er det bare et verktøy. Til syvende og sist er det du som bruker verktøyet. Det mest spennende er at du kan få et verktøy som finner løsninger du ikke finner selv. Det har vaert det mest spennende helt siden jeg var liten, sier han engasjert.

Vil finne bruksområd­er

Det nye senteret skal fungere som et bindeledd mellom forskning og naering. Glimsdal har fra før vaert med på å finne løsninger for styring av vannkraftv­erk i samarbeid med Agder energi (se egen artikkel).

– Utfordring­en er å få til en kobling mellom grunnforsk­ning og samfunn. Vi håper det vokser, og at vi får inn flere store aktører etter hvert, sier han.

Forskeren peker på at nettopp interesse fra store bedrifter er med på å drive forskninge­n fremover.

– Spesielt de siste fem-seks årene har det begynt å ta av. Store firmaer ser at det er interessan­t. De putter penger i det, og da blir det mer forskning.

Et eksempel på hva kunstig intelligen­s kan brukes til, er å lage en chattetjen­este som skal avlaste helse- og omsorgsarb­eidere ved å kunne gi svar til ungdom om psykisk helse 24 timer i døgnet.

– Som forsker er det viktig. Vi vet det kan gjøre noe bedre. Det kan vaere noe som kan vaere med på å redde liv. Da er det ikke bare tall på en skjerm, sier Glimsdal.

Ikke ufarlig

Utviklinge­n av kunstig intelligen­s møtes ikke bare med entusiasme, men også med skepsis. Det er snakk om dommedagss­cenarioer på lang sikt, og på kort sikt problemsti­llinger som tap av arbeidspla­sser.

– Er kunstig intelligen­s noe å frykte? Og hvordan håndteres det elementet i det nye senteret?

– To filosofer er med nettopp for å se på etiske problemsti­llinger. Når det gjelder tap av jobber, har man jo ofte gjennom historien tenkt at «nå mister alle jobben», men så viser det seg at vi tilpasser oss, sier Glimsdal.

Han legger imidlertid ikke skjul på at AI (artificial intelligen­ce/kunstig intelligen­s) både er en mulighet og en utfordring.

– AI er en farlig ting hvis det blir misbrukt. Vi må ikke slutte å tenke selv om vi har roboter som kan gjøre ting.

 ??  ??
 ??  ?? NYSGJERRIG: Sondre Glimsdal har helt siden han var liten vaert nysgjerrig på hva man kan få datamaskin­er til å gjøre. Nå sk
NYSGJERRIG: Sondre Glimsdal har helt siden han var liten vaert nysgjerrig på hva man kan få datamaskin­er til å gjøre. Nå sk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway