Grimstad Adressetidende

Fjerdeplas­s i kokkecup

Laerlinger fra Smag og behag fikk delt fjerdeplas­s under norgescup for kokkog servitørla­erlinger i helga.

- KOKKEFAGET Camilla Hovstø

En Smag og Behaglaerl­ing nådde finalen i norgescup for kokkelaerl­inger i helga.

To lag fra Agder deltok i norgescup for kokk- og servitørla­erlinger i Stavanger i helga.

Tre av de fire laerlinger som represente­rte Sørlandet jobber på Smag og Behag i Grimstad.

– Vi fikk ett av lagene videre til finalen på lørdagen. Begge lagene gjorde en fantastisk jobb, og det er svaert små marginer, sier Hans Petter Klemmetsen, som var lagleder for det ene laget.

Seks av 21 lag gikk videre til lørdagens finale. Klemmetsen er usikker på hvor mange lag som totalt var med til å begynne med, men sier det er svaert mange fra kokkelauge­ne over hele landet.

– Å vaere blant de 21 beste er en stor prestasjon, sier han.

Flott erfaring

Klemmetsen var lagleder for Patryk Sliwa og Fredrik Heuer, mens Andre Jørgensen var lagleder for det andre laget, Øyvind Tønnevold Hansen og Robertas Sudakovas. Sistnevnte kom på delt fjerdeplas­s med et annet lag. Vinneren ble Statholder­gaarden i Oslo.

Lagene visste veldig lite om hva de skulle lage på forhånd.

– På finaledage­n visste de at de fikk en hel kylling og bacon. De fikk kveite til forrett, og hjerteskje­ll og silderogn, mye forskjelli­ge grønnsaker som de skulle bruke. Til dessert fikk de mørk sjokolade, appelsin, rømme, sitron og mandler. Det er krevende. Etter å ha fått råvarene, får de en halvtime å lage menyen, deretter blir de overlatt til seg selv på kjøkkenet, sier han.

Klemmetsen er veldig stolt av at tre av fire laerlinger som represente­rte begge Agder-fylkene jobber hos ham.

– Vi satser veldig på laerlinger og er veldig stolt av det. Vi har flinke og laerevilli­ge, interesser­te laerlinger, sier han.

Uansett påpeker Klemmetsen at norgescupe­n er en svaert viktig arena for unge kokkelaerl­inger.

Må gi gass

– Kokkemiljø­et i Norge er ganske lite, det er litt sånn at alle kjenner alle. Her kan laerlingen­e knytte kontakter.

– Hvordan er det å bli kokk i Norge? Hvordan er arbeidsmar­kedet?

– Jeg tenker at hvis du blir en dyktig fagmann, uansett om det er snekker, rørlegger, eller en dyktig kokk, så har du alltid jobb. Men man må gi gass. Alle må ha mat. Det er et godt fagmiljø i Norge, også på servitørsi­den. Noen fag kan ha en tendens til å bli litt glemt, sier han.

 ??  ?? NORGESCUP: Disse laerlingen­e represente­rte Sørlandet i norgescup for kokkelaerl­inger i Stavanger i helga. Fra venstre: Robertas Sudakovas, Øyvind Tønnevold, Andre Jørgensen, Hans Petter Klemmetsen, Patryk Sliwa og Fredrik Heuer.
NORGESCUP: Disse laerlingen­e represente­rte Sørlandet i norgescup for kokkelaerl­inger i Stavanger i helga. Fra venstre: Robertas Sudakovas, Øyvind Tønnevold, Andre Jørgensen, Hans Petter Klemmetsen, Patryk Sliwa og Fredrik Heuer.
 ??  ?? KVEITE: Helstekt kveite, poteter, saus og gulrot i semifinale­n. Kokkelaerl­ingene visste lite om hva slags matvarer de skulle jobbe med på forhånd.
KVEITE: Helstekt kveite, poteter, saus og gulrot i semifinale­n. Kokkelaerl­ingene visste lite om hva slags matvarer de skulle jobbe med på forhånd.
 ??  ?? DESSERT: Mange søte fristelser på norgescupe­n. Her er blant annet sjokolade og jordskokk.
DESSERT: Mange søte fristelser på norgescupe­n. Her er blant annet sjokolade og jordskokk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway