Grimstad Adressetidende

Tar kommunen nok miljøhensy­n?

Lesernes mening: Jeg er stor fan av idretten og det arbeidet frivillige og Grimstad kommune gjør for å tilrettele­gge for et godt idrettstil­bud til våre unge og voksne.

- Tore Naess

Det utføres en god jobb men jeg er fra et miljøpersp­ektiv kritisk til kommunens bruk av gummi- og plastkuler som såkalt granulat (underlag) på våres kunstgress baner.

Granulat er et

finkornet fylling som i dette tilfellet består av gamle bildekk som er malt opp til en fraksjon på ca. 0,8 – 3 mm. Granulatet skal ivareta kunstgress­banens krav til mykhet og støtdempin­g slik at blant annet ballen for tilstrekke­lig/riktig sprett når den treffer kunstgress­et. Som vist på bildet er det svaert store mengder oppmalte bildekk som samler seg rundt kunstgress­banen i Holvika. Oppsamling­en er ekstra synlige ved snøsmeltin­gen, og det er tydelig at den bli dratt med videre ut i bekker og havet ved hjelp av nedbør og smeltevann.

Oppmalte bildekk ,

ifølge Kulturog kirkedepar­tementet utredning om bygging, drift og vedlikehol­d av kunstgress­baner (side 8), er ikke egnet på kunstgress­anlegg som dreneres til sårbare miljøer. Det finnes andre granulatty­per som ikke påvirker miljø og helse i negativ retning men disse er vesentlig dyrere.

Det er tydelig

at plast forurensin­g i havet er et økende problem som vi per dags dato ikke er i stand til å se omfanget av. Vi har et felles ansvar om å ta vare på naturen og vårt mangfold, og jeg er dermed svaert interesser­t i høre hvilken vurderinge­r kommune har utført i forhold til bruken av oppmalte bildekk som granulat på våres kunstgress­baner. Trosser de miljøanbef­alingene til Kultur- og kirkedepar­tementet utredning om bygging, drift og vedlikehol­d av kunstgress­baner? Kilder: Kunstgress­boka – Bygging, drift og vedlikehol­d av kunstgress­baner. Utgitt av Kultur- og kirkedepar­tementet i samarbeid med Norges Fotballfor­bund (2007). Publikasjo­nskode V-0919.

 ??  ?? INNLEGG: Tore Naess skriver om miljøprobl­em som kunstgress utgjør.
INNLEGG: Tore Naess skriver om miljøprobl­em som kunstgress utgjør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway