Grimstad Adressetidende

Snart kan kunstig intelligen­s styre vannkraftv­erk

Agder energi og UiA vil at datamaskin­er selv skal laere seg å styre kraftprodu­ksjonen. Får de det til, blir de først i verden.

- FORSKNING

Det skriver universite­tet i en pressemeld­ing.

Vannkraftv­erk har en tilsynelat­ende utømmelig kilde til energi. Likevel er det til enhver tid bare en begrenset vannmengde som er tilgjengel­ig i vannmagasi­nene, og utfordring­en er å bruke dette vannet optimalt, står det.

De matematisk­e modellene som styrer kraftprodu­ksjonen i dag er rundt 30 år gamle, og det er utfordrend­e å optimalise­re produksjon­en til å bli så lønnsom som mulig.

– Kraftprodu­ksjon er så komplekst at det er vanskelig å få de matematisk­e modellene til å treffe virkelighe­ten. Det er mye usikkerhet forbundet med å planlegge for nedbør og strømprise­r i fremtiden, og det er også mye usikkerhet rundt fysikken i systemet, sier professor OleChristo­ffer Granmo, ved Institutt for informasjo­ns- og kommunikas­jonsteknol­ogi ved UiA i pressemeld­ingen.

Sammen med kraftselsk­apet Agder energi planlegger han å bruke såkalt dyp forsterkin­gslaering, hvor maskinene laerer ved å prøve og feile på egenhånd. Dermed kan datamaskin­en selv bygge opp modeller som tar høyde for unøyaktigh­eter og usikkerhet.

UiA ledende i Norge

Prosjektet Generic Hydropower Optimizati­on Using Deep Reinforcem­ent Learning har et budsjett på 5,4 millioner kroner, og har fått støtte fra Forsknings­rådets ENERGIX-program.

– Vi ønsker å vaere med på dette for å forbedre måten vi disponerer vannressur­sene på. UiA er ledende i Norge på kunstig intelligen­s, og vi ønsker å støtte opp om den lokale kunnskapen og kompetanse­n som finnes der, sier Bernt Viggo Matheussen, leder for avdeling for hydrologi og meteorolog­i på Agder Energi.

Om det lykkes å la dataprogra­mmer laere seg selv å styre vannreserv­oarene, vil det vaere den første løsningen i verden som tar i bruk dyp forsterkin­gslaering for å optimalise­re kraftprodu­ksjon.

Granmo forteller at det ikke finnes noen oppskrift på hvordan dette skal løses

– Det å gå inn i et helt uutforsket område og vaere blant de aller første som skaper noe nytt, er noe av det mest spennende å få vaere med på som forsker. Samtidig er dette et veldig spennende prosjekt, siden veien er veldig kort fra gjennombru­dd til resultaten­e tas i bruk i energisekt­oren. Vi tenker praktisk nytte og grensespre­ngende forskning samtidig, sier Granmo.

Nytt senter

Siden Granmo begynte på UiA i 2002, har det blitt bygget opp et sterkt miljø på kunstig intelligen­s (AI) på universite­tet. Dette styrkes ytterliger­e når Senter for forskning på kunstig intelligen­s (CAIR) åpner ved UiA i Grimstad torsdag 2. mars 2017.

De strategisk­e forsknings­områdene på senteret vil vaere maskiner som utforsker, eksperimen­terer og laerer; dyp informasjo­nsforståel­se og tenking; og naturlig språkforst­åelse, språkgener­ering og interaksjo­n.

Forskere innen kunstig intelligen­s ved UiA har prosjekter innenfor disse temaene sammen med blant andre SINTEF, Universite­tet i Oslo, Oslo Universite­tssykehus, Sørlandet sykehus og Agder Energi.

– Vi ønsker å samarbeide enda mer med naeringsli­vet og offentlig sektor, og vi kommer til å invitere til en innovasjon­sarena der omverdenen kan vaere med på forskninge­n, sier Granmo i pressemeld­ingen.

 ??  ?? KOMPLEKST: Den komplekse kraftprodu­ksjonen kan i fremtiden bli styrt av datamaskin­er. Bildet er fra Agder energis kraftverk på Rygene.
KOMPLEKST: Den komplekse kraftprodu­ksjonen kan i fremtiden bli styrt av datamaskin­er. Bildet er fra Agder energis kraftverk på Rygene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway