Grimstad Adressetidende

Satser på et søtt yrke

Renate Skinnaren Lea ville jobbe med mat. Valget sto mellom å satse på kjøtt eller å bli konditor. Valget falt på det søte.

- YRKESFAG Camilla Hovstø

Renate Skinnaren Lea (21) har tatt svennebrev i konditorfa­get.

– Jeg gikk restaurant- og matfag på Sam Eyde. Deretter valgte jeg matfag andre året. Tredje året kunne man da velge mellom ganske mye forskjelli­g. Jeg vurderte først å jobbe med kjøtt, men så ble det konditor, sier Skinnaren Lea.

Nå jobber hun på Baker Jørgensen i Arendal. Her lager hun kaker og andre søtsaker uten gjaer fra bunnen av og pynter dem.

– I tillegg jobber jeg litt med å smøre rundstykke­r og lage salater der, sier hun.

Skinnaren Lea trives godt med jobben sin. Men noe som er litt utfordrend­e, er at hun ikke er en morgenfugl.

– Konditoren­e begynner klokken seks. Jeg bor på Kroken, og det tar litt tid å komme seg til jobb. Dermed må jeg opp klokken 4.50. Det er litt tidlig, sier hun.

Men når hun jobber med ferdigsmur­t og salater kan hun sove en time lenger.

Skinnaren Lea vil anbefale alle som liker å holde på med mat å velge matfag.

– Det er mange retninger å velge mellom og man går to år i laere. Da får man en fot innenfor, det er veldig bra. Jeg synes det er bra å gjøre konditorfa­get mer synlig, sier hun.

Skinnaren Lea var den eneste som fikk svennebrev i konditorfa­get fra Grimstad i fjor. De var til sammen fire fra Aust-Agder. Som laerling har hun fått halv lønn, altså en årslønn fordelt på to år.

For tiden har 21-åringen 32 prosent fast stilling. Hun håper på mer fast jobb etter hvert.

– Men jeg har fått fylt opp med vikariater stort sett, og det er ofte behov for flere på jobb, sier hun.

Skinnaren Lea har tro på at det er nok av jobbmuligh­eter framover.

– Det er nok ikke et yrke som kommer til å dø ut, sier hun.

Man trenger ikke vaere veldig god til å tegne for å bli konditor.

– Det er en egen teknikk, og det krever jo mye øving for å få skrift og pynt fint på kakene. Men det kommer seg etter hvert. Og noen ting blir man veldig god på, for eksempel å skrive Gratulerer med dagen på kakene. Jeg klarer i alle fall å lage dem så de kan selges, sier hun.

– Er det vanskelig å jobbe rundt alle fristelsen­e?

– Ja, når kaker og slikt likevel skal kastes, frister det jo veldig å spise dem heller. Men samtidig blir man vant til det, sier hun. –Har du en favorittka­ke selv? – Ja, det er nok bringebaer­drøm.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SVENNEPRØV­EN: Alt dette lagde Renate Skinnaren Lea i løpet av en dag under svenneprøv­en.
FOTO: PRIVAT SVENNEPRØV­EN: Alt dette lagde Renate Skinnaren Lea i løpet av en dag under svenneprøv­en.
 ??  ?? TRIVES: Renate Skinnaren Lea trives godt som konditor, selv om det kan vaere hardt å stå opp før klokken fem om morgenen. Her er hun hjemme på Kroken. Favorittka­ken hennes er bringebaer­drøm.
TRIVES: Renate Skinnaren Lea trives godt som konditor, selv om det kan vaere hardt å stå opp før klokken fem om morgenen. Her er hun hjemme på Kroken. Favorittka­ken hennes er bringebaer­drøm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway