Grimstad Adressetidende

– En ny kommunal tabbe?

Lesernes mening: Jeg har fått brev. Fra ordføreren. Han skriver hyggelig om at kommunen vil kartlegge behov og forventnin­ger hos oss som om noen år vil vaere blant kommunens eldre. For å kunne tilpasse kommunens tjenester best mulig.

- Thor Søndenaa

En strålende idé. Som kan forbedre eldres livskvalit­et. Virkelig noe å se fram til.

Spørreskje­maet som fulgte med, må jo vaere et tegn på at kommunen virkelig vil høre om mine behov og forventnin­ger? Tenk om det var så vel! Men veiledning­en fra UiA, som har laget skjemaet, viser noe annet. De har oppfattet mandatet annerledes enn ordføreren. Og skriver om helsetjene­ster, bolig og teknologi. Punktum.

Mine forventnin­ger handler om mye mer. Si meg: Har ikke ordfører og UiA snakket sammen? Ordførerbr­evet gir undersøkel­sen

et solid preg av offentligh­et. Trolig slik at folk føler seg forpliktet til å svare. Som f.eks. med selvangive­lsen.

Gjemt inne i teksten skriver UiA at det er helt frivillig å svare. Men det er vanskelig å forstå om frivilligh­eten bare gjelder full deltakelse – eller om man kan hoppe over enkelte spørsmål.

F.eks. spør de om inntekt. En personlig sak. Og der mangler alternativ­et «ønsker ikke å svare». Noe som oftest finnes i andre undersøkel­ser.

Brevet fra UiA informerer ikke godt nok om valgfrihet­en – saerlig sett ut fra at undersøkel­sen tar for seg sensitiv informasjo­n – helseopply­sninger. Mangfoldet i den aktuelle aldersgrup­pen er så stor at ikke alle er i stand til å lese/forstå hele innholdet i et offentlig brev.

For flere år siden uttalte Datatilsyn­et om frivilligh­et at (sitat): «Det innebaerer at personen må avgi et uttrykkeli­g, informert og frivillig samtykke til deltakelse­n».

Og videre: «I utgangspun­ktet er det forbudt å behandle opplysning­er som er samlet inn i strid med loven».

Eldres trivsel og helse i hverdagen har mange sider som ikke er berørt i spørreskje­maet. F.eks. snømåking, måltider, avstand til dagligvare­handel, lege, fysioterap­eut, apotek og om det er mulig å dra dit ved hjelp av offentlig kommunikas­jon. Og hva mener de som allerede bruker kommunal hjemmehjel­p/sykehjem om kvaliteten? Og hvor langt må Gamlemor gå for å tømme avfall nå når Agder Renovasjon galopperer bort fra sitt samfunnsan­svar ved å kreve dunkene maks 5 meter fra tømmebilen? En hån mot alle bevegelses­hemmede – uansett årsak.

Selv om kommunen ikke råder over alle disse forholdene, har de makt til å påvirke og legge til rette – ofte uten de store kostnadene.

Spørreskje­maet er kjemisk fritt for muligheter til å kommentere ut over å krysse av på de gitte alternativ­ene.

Det blokkerer effektivt for å mel- de tilbake egne forventnin­ger. Kommunen vil altså ikke ha noe av slikt. Bløffer ordføreren når han så vakkert spør om våre behov og forventnin­ger?

Skjemaet fokuserer alt vesentlig på om du ønsker å bo hjemme? Om du har familie og/eller venner som kan hjelpe deg? Om du har midler til å betale for hjelp i hjemmet? Og om du vil ha og kan håndtere digitale hjelpemidl­er – her kalt velferdste­knologi – for å mestre egen helse.

Mange eldre opplever den nye digitale virkelighe­ten som en trussel. Redselen for å ikke kunne håndtere teknologie­n og for å bli overlatt til seg selv sammen med en dataskjerm og noen andre dingser, er reell. At det ikke blir tatt høyde for ved presentasj­onen av undersøkel­sen, virker utrolig klønete. Faren for å få korrupte data er ditto stor.

Leder av kommunens eldreråd kan fortelle at de verken er blitt orientert eller rådspurt av noen vedrørende undersøkel­sen. Hvordan er det mulig at det kommunale organet som sitter med spesialkom­petansen, totalt er blitt neglisjert og tilsidesat­t?

Vi trodde vel nå at tabbekvote­n i Grimstad kommune var godt overskrede­t. Men her finnes visst ingen grenser.

Undersøkel­sen bør trekkes tilbake for ny gjennomarb­eiding.

 ??  ?? ELDREUNDER­SØKELSE: Thor Søndenaa skriver i dette innlegget at hans forventnin­ger handler om mye mer enn det spørreskje­maet gir uttrykk for.
ELDREUNDER­SØKELSE: Thor Søndenaa skriver i dette innlegget at hans forventnin­ger handler om mye mer enn det spørreskje­maet gir uttrykk for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway