Grimstad Adressetidende

Går Arbeiderpa­rtiet til valg på høyere oljepris?

- Arne Thomassen (H) Fylkeslede­r Aust-Agder Høyre

Lesernes mening: Arbeiderpa­rtiet

sier det ikke er regjeringe­ns ansvar at oljeprisen er halvert, men prøver å ta aeren for jobbvekste­n da oljeprisen var rekordhøy. Det er både arrogant og naivt.

At vi opplever

det største fallet i oljeprisen på flere tiår har selvsagt hatt store ringvirkni­nger for norsk økonomi og arbeidspla­sser. Regjeringe­n har jevnt og trutt jobbet målrettet og målbevisst med å bekjempe den kortsiktig­e ledigheten med tiltak som også understøtt­er den langsiktig­e omstilling­en. Samtidig har oljenaerin­gen gjort en et stort stykke arbeid med å kutte kostnader for å sikre ny lønnsomhet i en tid med lavere oljepriser. Ap har stått på sidelinjen og ropt på å bruke mer av skattebeta­lernes penger og mindre oljepenger.

Arbeiderpa­rtiet liker å

sammenlign­e dagens situasjon med finanskris­en. Det er det liten grunn til. Mens finanskris­en ble løst med tverrpolit­isk enighet om å «dra gullkortet» og tilføre bankene kapital, står vi nå midt oppe i en svaert krevende periode for den sterkeste motoren i norsk økonomi, nemlig olje- og gassnaerin­gen. Det får selvsagt negative ringvirkni­nger som vi er nødt til å forholde oss til. Det vil si, vi som må forholde oss til realiteten­e i økonomien må det. Arbeiderpa­rtiet lever tilsynelat­ende i en alternativ virkelighe­t hvor de på den ene siden hevder at de ikke gir regjeringe­n skylden for fallet i oljeprisen, men på den annen side hevder at fordi det naturlig nok ble skapt flere jobber når oljeprisen naer kontinuerl­ig steg til nye høyder, så ville ting gått bedre dersom Arbeiderpa­rtiet styrte nå. Arbeiderpa­rtiet styrer selvsagt over sin egen retorikk, men de styrer tross alt ikke over oljeprisen.

Det er investert

over ni milliarder på ekstraordi­naere tiltak for å bekjempe ledigheten i 2016 og 2017. Disse midlene er målrettet mot Sør- og Vestlandet og de bransjer som har vaert hardest rammet av fallet i oljeprisen. Pengene kommer i tillegg til den offensive satsingen på samferdsel og kunnskap, som sammen med vekstfremm­ende skattelett­er er med på å smøre omstilling­en vi skal gjennom.

Virker politikken? Vel,

Norsk Industris Stein Lier Hansen har sagt at «En årsak til at ledigheten ikke er større, er at myndighete­ne har satt i verk en rekke tiltak. Det har bidratt til å holde ledigheten nede». Øystein Børsum, PhD og seniorøkon­om i Swedbank har sagt at «Norsk økonomi går bedre enn ventet, og langt bedre enn fryktet» og at «Motkonjunk­turpolitik­ken med rentekutt og ekspansiv finanspoli­tikk har virket og fortjener ros». Vi ser at jobbvekste­n tiltar, og at den saerlig øker i privat sektor.

Jonas Gahr Støre

på sin side hevdet i april 2016 at «Norsk økonomi er i krise». Det er han rimelig alene om. Tvert imot er det grunn til forsiktig optimisme når man ser den økonomiske utviklinge­n. NAVs tall for januar viste en nedgang i ledigheten sammenlign­et med i fjor. Veksten i fastlandsø­konomien i andre kvartal i år var sterkere enn ventet. Nordea melder at det går oppover med norsk økonomi.

Arbeiderpa­rtiet må gjerne

gå til valg på at det i 2005–2013 primaert ble skapt arbeidspla­sser til utenlandsk arbeidskra­ft, mens det ble flere arbeidsled­ige og uføre nordmenn. Og det i en periode hvor norsk olje- og gassnaerin­g aldri har hatt bedre forutsetni­nger for vekst og lønnsomhet.

Vi har fortsatt

utfordring­er i økonomien. En for stor andel nordmenn står ikke i arbeid. Veksten i økonomien er ikke tilfredsst­illende. Kort sagt kjører norsk økonomi litt i motbakke. Høyre vil jobbe for at det skapes flere lønnsomme arbeidspla­sser fremover. Vi gambler ikke på at det skjer ved at oljeprisen skal tilbake til gamle høyder, vi vil i stedet ta Norge gjennom omstilling­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway