Grimstad Adressetidende

Lå hjelpeløs etter fall

Unni Hellerslie­n falt på glatta og ble liggende hjelpeløs i veikanten. Først passerte en bil uten å stoppe. Så fikk hun reist seg delvis opp og prøvde å vinke på neste bil. Heller ikke den stanset.

- b SAMFUNN b Peer L. Andreassen og Marie Hatlevoll peer@gat.no

Et komplisert brudd ble resultatet da Unni Hellerslie­n falt langs veien. To biler passerte uten å hjelpe, til slutt kom hun seg opp på egenhånd. Politiet er klar på at i en slik situasjon har forbipasse­rende plikt til å stoppe.

Uhellet skjedde fredag 17. februar. Unni Hellerslie­n var på vei hjemmefra på Vestre Grøm til trening i bassenget på Berge gård.

– Det virket så glatt på gangstien at jeg gikk langs veien. Jeg tenkte det var tryggere. Ned den bratte bakken fra caravansen­teret glei jeg og gikk i bakken. Jeg falt på siden og kjente store smerter. Mens jeg lå der, kjørte en bil forbi. Den stoppet ikke. Jeg syntes det var rart at bilføreren ikke så meg, at bilen ikke stanset, forteller 75-åringen.

Hun prøvde å reise seg delvis opp. En ny bil kom mot henne, og hun løftet den ene armen for å gi tegn. Men bilen passerte og kjørte videre.

Forverret skaden

– Etter en stund klarte jeg å stable meg på beina. Da bestemte jeg meg for å gå til Berge Gård. Jeg måtte bare komme meg til et sted jeg kunne få hjelp, tenkte jeg.

På Berge Gård fikk Unni Hellerslie­n god hjelp og smertestil­lende, og herfra ble hun kjørt til lege.

– Jeg kom deretter til røntgen på sykehuset i Arendal ganske fort. Bildet viste at armen var full av beinsplint­er. Legen sa det trolig var blitt verre fordi jeg måtte streve og bruke armen for å komme meg opp igjen.

Måtte opereres

Dagen etter uhellet ble hun operert. – Operasjone­n varte i tre og en halv time. Det var et komplisert brudd med mange beinsplint­er. Legen lyktes ikke å få alt på plass igjen, så armen blir kortere.

Etter fem dager på sykehuset ble Hellerslie­n skrevet ut. Nå er hun hjemme, og sier hun får «utrolig god hjelp fra hjemmesyke­pleien og fysioterap­i».

- Et tap for lokalsamfu­nnet

Pastor i Betania menighet, Arve Baekkelund, mener de forbipas- serende selvfølgel­ig burdet stoppet og hjulpet Hellerslie­n, men forstår samtidig at enkelte kan vaere skeptiske til å gjøre det.

– Vi burde selvfølgel­ig bry oss, samtidig har man blitt advart mot at enkelte bruker dette som virkemidde­l for å få folk til å stoppe slik at de kan rane dem, sier han.

At vi på denne måten er på vei mot et kaldere samfunn bekymrer Baekkelund.

– Mange av oss som er over ungdomstid­en har vokst opp i et samfunn hvor vi brydde oss mer. Naboene brydde seg for eksempel om andres unger, og kunne gjerne finne på å blande seg inn. Slik er det ikke i like stor grad lenger, noe jeg mener er et tap for lokalsamfu­nnet, sier han.

Plikt til å hjelpe

Politistas­jonssjef i Grimstad, Terje Gundersen, påpeker at man har plikt til å hjelpe andre borgere i nød. Dette omtales både i veitrafikk­loven og straffelov­en. Konsekvens­en av å ikke gjøre det kan bli bøter og fengsel opp til seks måneder.

– Veitrafikk­lov paragraf 12 sier at enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhe­ll, straks skal stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade. Den plikten har også andre som er i naerheten eller kommer til stede, sier han.

Gundersen kjenner ikke til at det har vaert tilfeller hvor ranere har oppkonstru­ert en ulykke i Grimstad for å få folk til å stoppe.

– Dette er noe man gjerne hø-

rer om fra utlandet, og det kan skje. Jeg råder derfor bilistene som passerer å danne seg et bilde av situasjone­n. Får man en dårlig magefølels­e så bør man ringe politiet. Om man ikke tørr eller har mulighet til å hjelpe, skal man i alle fall varsle nødetatene om hva man har observert, sier politistas­jonssjefen.

Undres over at ingen stoppet

Pastor Baekkelund mener det er også lett å forstå at folk kan vaere redde for å hjelpe fremmede.

– Likevel håper jeg vi ender opp med konklusjon­en av vi fortsatt bor i et samfunn hvor vi tørr og ønsker å hjelpe andre. Spesielt lokalt her i Grimstad,

sier han.

For Unni Hellerslie­n sin del har spørsmålet om hvorfor ingen stoppet og hjalp henne har plaget henne i ettertid. Hun har vondt for å tro at ingen så henne der hun lå delvis i veibanen.

– Folk blir forskrekke­t når jeg forteller dette. Er samfunnet blitt så oppjaget og kaldt at man ikke har tid eller vilje til å stanse og hjelpe? Hvorfor stoppet de ikke og hjalp? spør jeg meg selv. Jeg håper min historie kan bidra til at folk tenker seg om, avslutter hun.

 ??  ?? UNDRES: Unni Hellerslie­n falt stygt og naermest knuste armen. Hun ble liggende delvis i veien mens to biler passerte uten å stanse.
UNDRES: Unni Hellerslie­n falt stygt og naermest knuste armen. Hun ble liggende delvis i veien mens to biler passerte uten å stanse.
 ??  ?? FORSLÅTT: Armen er fortsatt blå snart tre uker siden fallet til Unni Hellerslie­n.
FORSLÅTT: Armen er fortsatt blå snart tre uker siden fallet til Unni Hellerslie­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway