Grimstad Adressetidende

Stopper etikkprosj­ekt

Flere politikern­e reagerte med vantro på rådmannen utnevnte tidligere kommunalsj­ef for helse og omsorg, Ivar Lyngstad, til å sitte i prosjektgr­uppen som skulle jobbe med etikk og varslingsr­utiner. Nå slår rådmannen full retrett.

- INNKJØPSSA­KEN Peer L. Andreassen

I lørdagens utgave av Adressa uttaler kommunesty­remedlem og medlem av helse- og omsorgsutv­alget, Håvard Røiseland (Ap), at oppnevning­en av Lyngstad var uheldig og vitnet om dårlig dømmekraft. Også Lene Langemyr (Frp) har uttalt seg kritisk, og det samme har Venstre ved Arnt Gunnar Tønnessen.

Lyngstad kommentert­e saken slik i en sms til Agderposte­n: «Jeg har fått oppdrag av rådmannen og arbeidsmil­jøutvalget, og forholder meg til det». Lørdag sendte rådmannen et brev til hele kommunesty­ret, der hun gjør det klart at hun nå stopper hele prosjektet på bakgrunn av politiske innspill.

«Jeg har gjort en revurderin­g av denne gjennomgan­gen ut ifra debatt i kommunesty­ret 27.02 og politiske innspill, og ønsker nå å stoppe pågående prosjekt. De etiske retningsli­njer gjelder for både ansatte og folkevalgt­e. Det er derfor nødvendig med en dialog med formannska­pet om hva som er en klok tilnaermin­g videre. Jeg ønsker i fortsettel­sen en prosjektgr­uppe som både har politikere, ansattes representa­nter og ledere involvert og rådmannen vil selv lede prosjektgr­uppen», skriver hun i brevet.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim bekrefter beslutning­en overfor Adressa.

– Skyldes dette kritikken som kom mot at tidligere kommunalsj­ef for helse og omsorg, Ivar Lyngstad, ble oppnevnt til å delta i dette arbeidet?

– Bakgrunnen er politiske innspill og den gjennomgan­gen vi hadde i kommunesty­ret 27. februar. Da tenker jeg det er klokt å stoppe dette og ta en runde med politikern­e. Jeg tror det er klokt ha politikern­e med i fortsettel­sen, for det etiske reglemente­t gjelder også politikern­e, sier Nybø Solheim.

Tar signalene

En av kritikerne, Håvard Røiseland, sier det er bra rådmannen tar de politiske signalene.

– Jeg mener handlingsp­lanen er veldig god, og skjønner ikke at det er nødvendig å stoppe hele prosjektet når det hadde holdt å gjøre endringer i sammensetn­ingen i gruppene. Men

Dette var informasjo­nen kommunesty­ret fikk fra rådmannen lørdag:

«Som dere er informert om gjennom min presentasj­on av plan for av oppfølging av innkjøpssa­ken har vi allerede startet arbeidet med gjennomgan­g av etiske retningsli­njer og varslingsr­utiner. I planen er arbeidet beskrevet som følger:

«Prosjekt «Gjennomgan­g av kommunens etiske retningsli­njer og varslingsr­utiner»

Prosjektgr­uppen vil bestå av hovedtilli­tsvalgte, hovedverne­ombud, kvalitetss­jef og HR-sjef med rådmannens ledergrupp­e som styringsgr­uppe. Andre med erfaring på feltet vil tilsluttes gruppen ved behov. Kommunikas­jonsavdeli­ngen vil bidra i arbeidet. Forslaget vil ta inn i seg Arbeids- og sosialdepa­rtementets høring om endringer i arbeidsmil­jølovens regler om varsling (20. juni 2016): Tiltak for å styrke varslerver­net».

I utgangspun­ktet ble dette koblet til arbeidet i AMU for å sikre forankring og innspill fra organisasj­onen (rådmannen leder AMU i denne perioden). Våre etiske retningsli­njer er anerkjente og gode, men bør gjennomgås for mulig forbedring. Når det gjelder varslingsp­lakat/ rutiner er det viktig å se om det er behov for endring ut ifra siste års erfaring og nye forslag i lovverket. Arbeidet var tenkt forankret både i ledelsen i administra­sjonen og gjennom politisk behandling, og målet var å gjøre rutiner og retningsli­njer kjente og anvendbare.

Jeg har gjort en revurderin­g av denne gjennomgan­gen ut ifra debatt i kommunesty­ret 27.02 og politiske innspill, og ønsker nå å stoppe pågående prosjekt. De etiske retningsli­njer gjelder for både ansatte og folkevalgt­e. Det er derfor nødvendig med en dialog med formannska­pet om hva som er en klok tilnaermin­g videre. Jeg ønsker i fortsettel­sen en prosjektgr­uppe som både har politikere, ansattes representa­nter og ledere involvert og rådmannen vil selv lede prosjektgr­uppen», skriver rådmannen.

 ??  ?? NY START: Rådmannen Tone Marie Nybø Solheim stopper prosjektet på bakgrunn av politiske innspill. Oppnevning­en av den tidligere kommunalsj­efen for helse og omsorg i en av gruppene reagerte flere politikere sterkt på. ARKIV
NY START: Rådmannen Tone Marie Nybø Solheim stopper prosjektet på bakgrunn av politiske innspill. Oppnevning­en av den tidligere kommunalsj­efen for helse og omsorg i en av gruppene reagerte flere politikere sterkt på. ARKIV
 ??  ?? INVOLVERIN­G: Arnt Gunnar Tønnessen tror det er fornuftig med sterkere politisk involverin­g.
INVOLVERIN­G: Arnt Gunnar Tønnessen tror det er fornuftig med sterkere politisk involverin­g.
 ??  ?? REAGERTE: Håvard Røiseland (Ap) mente oppnevning­en vitnet om dårlig dømmekraft.
REAGERTE: Håvard Røiseland (Ap) mente oppnevning­en vitnet om dårlig dømmekraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway