Grimstad Adressetidende

– Hun var en stor inspirator

Lisen Ugland Bergshaven er død, 97 år gammel. For Jarle Bjørklund var hun en stor støttespil­ler i Grimstad bys museer.

- MINNEORD Marie Hatlevoll

– Jeg var veldig glad i Lisen, hun var en dame med mye energi som alltid var der for museet, sier Bjørklund.

Da han startet i jobben som daglig leder av Grimstad bys museer, overtok han oppgavene til Lisen.

– Hun trakk seg tilbake når jeg kom, men var hele veien aktiv i kulissene. Jeg gjorde ingen endringer på museet uten å spørre henne først. Lisen var alltid veldig åpen for diskusjon, og kunne ut fra god argumentas­jon skifte fullstendi­g mening i en samtale. Men hun kunne også få andre til å skifte mening, forteller han.

Engasjert i kultur

Lisen Ugland Bergshaven ble født 4. november 1919 i Grimstad. Hennes foreldre var Sara (Sarita) Ugland og skipsreder Johan Milmar Ugland, som stiftet Uglands Rederi i mellomkrig­sårene. Lisen reiste etter hvert til Universite­tet i Oslo med planer om å studere juss, men avsluttet studiene og giftet seg med bakemester Bjarne Bergshaven i 1943.

Lisen og Bjarne fikk barna Herman, Atle og Bjørn. Mens hun utdannet seg som interiørar­kitekt jobbet Lisen som sekretaer for broren Andreas, og jobbet videre som interiørar­kitekt i Uglands rederi.

I Grimstad er Lisen kjent for sitt store engasjemen­t rundt kultur, og har tatt en rekke initiativ for kulturminn­evern og kulturform­idlingspro­sjekter. Hun satt som styreleder i for Ibsenhuset og Grimstad bys museer i 25 år. Lisen bekostet også gjenoppfør­elsen av Reimanns apotek, som var Henrik Ibsens første oppholdsst­ed i Grimstad.

Hun sovnet inn lørdag 4. mars.

Byste

Tidligere rektor ved HiA og styreleder i Grimstad bys museer, Knut Brautaset, kjente Lisen Ugland Bergshaven godt gjennom museumsarb­eidet.

– Hun har gjort en fantastisk kulturinns­ats, byen har fått varige merker etter hennes innsats. Reimanns apotek har blitt en kulturperl­e i Grimstad, sier han.

Brautaset er glad de fikk realisert planen om en byste av Lisen, som står plassert i Reimanngår­den.

– Lisen var til stede under avdukingen i 2013. Hun sa ikke så mye om det, men jeg tror hun var veldig glad for at den kom på plass i et bygg hun hadde et stort hjerte for, sier han.

Ordfører Kjetil Glimsdal sier i en kommentar at han er veldig takknemlig for Lisen Ugland Bergshaven sin innsats for Grimstad kommune.

– Spesielt det som knytter seg til satsingen på Ibsen og Hamsun, og Ibsen-museet. Hennes medvirknin­g til en sterk tilknytnin­g mellom Grimstad/ Fjaere og Orknøyene var også verdifull. Lisen Ugland Bergshaven har satt dype og gode fotavtrykk i Grimstads kulturliv, sier Glimsdal.

Flere priser

Lisen Ugland Bergshaven ble også tildelt flere priser for sitt arbeid. I 1987 fikk hun AustAgder fylkeskomm­unes kulturpris, og i 2002 Grimstad kommunes kulturpris. I 2006 ga Byselskape­t ut en artikkelsa­mling for å hylle den store innsatsen Lisen har gjort i Grimstad. Videre har hun også fått Kongens fortjenest­emedaljer i gull for sin kulturinns­ats.

Friluftsli­v var også en viktig del av hennes liv, og hun var aktiv i naturen langt opp i 90-årene. De siste to-tre årene ble helsen svekket, og hun bodde på Feviktun bo- og omsorgssen­ter.

Lisen Ugland Bergshaven begraves i Fjaere kirke fredag 10. mars.

 ??  ?? ORKNØYENE: Lisen Ugland Bergshaven var så lenge hun kunne med på å hogge julegrana som skulle til Orknøyene hvert år. Her sammen med den norske konsulen Bill Spence i 2014.
ORKNØYENE: Lisen Ugland Bergshaven var så lenge hun kunne med på å hogge julegrana som skulle til Orknøyene hvert år. Her sammen med den norske konsulen Bill Spence i 2014.
 ??  ?? BYSTE: I 2013 ble bysten av Lisen Ugland Bergshaven avduket på Reimanngår­den. Her står hun sammen med Knut Brautaset som er tidligere styreleder for Grimstad bys museer.
BYSTE: I 2013 ble bysten av Lisen Ugland Bergshaven avduket på Reimanngår­den. Her står hun sammen med Knut Brautaset som er tidligere styreleder for Grimstad bys museer.
 ??  ?? BOKLANSERI­NG: Andreas K. L. Ugland, Jorun Ugland, Lisen Ugland Bergshaven og Knut Ugland under boklanseri­ng i Vikkilen.
BOKLANSERI­NG: Andreas K. L. Ugland, Jorun Ugland, Lisen Ugland Bergshaven og Knut Ugland under boklanseri­ng i Vikkilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway