Grimstad Adressetidende

Hamsun, nok en gang

Lesernes mening: For 25 år siden foreslo en gruppering av velmenende, men lokalhisto­risk kunnskapsl­øse kulturpoli­tikere at plassen foran dagens Sparebank Sør skulle døpes Knut Hamsuns plass.

- HAMSUN-MUSEUM Birger Grunde Simonsen

Forleden kunne man lese i Adressa under vignetten «25 år siden» at utvalgets leder beklaget forslaget etter å ha fått informasjo­n om familien Dyviks hus og deres skjebne under krigen. Plassen ble i stedet kalt Dyviks plass.

Noen få år tilbake er det nye personer som foreslo å omdøpe nedre del av Kirkegaten til Knut Hamsuns gate. Etter å ha blitt informert om personer som bodde her og deres skjebner under krigen, ble også dette forslaget trukket.

Nå er det nye mennesker med manglende lokalhisto­riske kunnskaper som bringer fram Hamsun igjen. Denne gang med museum i Storgaten 44, dagens bibliotek og tidligere

Grimstad Sparebank.

Her ble erstatning­ssaken mot Hamsun ført i 1947. Dette skal legitimere bruk av huset til et Hamsunmuse­um som ingen foreløpig kjenner finansieri­ngen av. Mange stiller seg undrende til dette da det nederst i Storgaten bygges et stort bibliotek som øyensynlig er større enn behovet. Man ønsker derfor å fylle opp med både kafé og turistkont­or.

Historien til Storgaten 44 rommer imidlertid atskillig mer drama enn saken mot Hamsun.

23. januar 1943 marsjerte okkupasjon­smakten inn i banken og arresterte en av bankens ansatte. Claus Lehland var en kjent person i Grimstad, og hadde i mellomkrig­stiden vaert en av byens fremste idrettsmen­n. Han ble ført ut av banken til tross for store protester fra bankens kontorsjef Gunnar Edvard Gundersen sen.

Ryktet om arrestasjo­nen bredte seg fort, og Lehlands yngre bror Johan kom raskt til stede. Dessverre viste det seg at også han sto på Gestapos liste, og han ble arrestert.

På minnesmerk­e på Kirkeheia står Claus Lehlands navn over de falne. Han kom aldri hjem fra konsentras­jonsleiren­e, men døde kort tid før freden. Hans bror Johan var « heldigere» og kom hjem med de hvite busser.

Historien om brødrene Lehland gir grunn til refleksjon om bruken av Storgaten 44. Iveren etter å hedre nobelprisv­inneren Hamsun må balanseres opp mot personen Hamsun som

oppfordret norske soldater om å legge ned våpnene.

Den samme mann som ga sin nobelprism­edalje til Joseph Goebbels, mannen som ønsket tyske ubåtkaptei­ner god jakt på Grimstads ungdommer i NordAtlant­eren, og som etter Hitlers død, skrev en nekrolog i Aftenposte­n hvor han « bøyde sitt hode for den store Føreren»!

Dersom kommunen har råd (!) vil det kanskje vaere mer naturlig å ha Hamsun i det nye biblioteke­t. I Storgaten 44 kunne man innrede 1 etasje til et informasjo­nslokale hvor oppvoksend­e slekter kan se forrige århundres «ismer», deres opprinnels­e og konsekvens­er.

I dagens verden opplever vi stadig større skille mellom eliter og folk både politisk og økonomisk. Resultatet ser vi i politiske bevegelser som er preget av trekk vi i noen tilfeller kan sammenlign­e med begivenhet­er i forrige århundre. Kunnskap om dette kan bli viktig for å unngå å havne i de samme tilstander.

I gamle Bytingsale­n i andre etasje kan man eventuelt lage stoff rundt saken mot Hamsun.

Med forfattere­n Hamsun nederst i Storgaten og landssvike­ren i øvre Storgaten, kan man kanskje se spennvidde­n i personen Knut Hamsun. Historiele­ktor og Grimstadgu­tt født ved Torvet for 70 år siden

 ??  ?? DEBATT: Birger Simonsen skriver at det er nye mennesker med manglende lokalhisto­riske kunnskaper som bringer frem Hamsun igjen. Bildet viser biblioteke­t med Hamsun-bysten.
DEBATT: Birger Simonsen skriver at det er nye mennesker med manglende lokalhisto­riske kunnskaper som bringer frem Hamsun igjen. Bildet viser biblioteke­t med Hamsun-bysten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway