Grimstad Adressetidende

– Hvordan tenke helse i fremtiden?

Helsesekto­ren utfordret politikere til å tenke kreativt om fremtidens tilbud, med flere eldre og faerre yrkesaktiv­e per pensjonist.

- HELSE I FREMTIDEN Camilla Hovstø camilla@gat.no

Helsesekto­ren inviterte politikere til diskusjon om framtidens helse og omsorg. Det blir nye utfordring­er fremover som må løses.

– Aktivitet = det gode liv er kveldens tema, sa Tone Merete Mikalsen, kommunalsj­ef helse og omsorg.

– Fremtiden krever en mer effektiv omsorgstje­neste. Vi blir flere eldre, spesielt fra 2030. Er vi rustet for fremtiden?

Bente Somdal snakket om planer og føringer kommunen jobber ut ifra, og endring fra passiv hjelp til aktive brukere.

– Vi må vite hva som er våre utfordring­er og hva som virker. Vi vet at det blir faerre skattebeta­lere per pensjonist. Mange eldre har god helse og kan vaere en ressurs, sa Somdal.

Interesser og evner

Arve Falk Lorentzen, fagleder i boveileder­t jenesten stilte følgende spørsmål: – Kan en rusmisbruk­er trille en rullestol? Kan en person med Downs syndrom bake kake med en arbeidsled­ig 18-åring? Kan en person med demens høste grønnsaker med en nyankommen flyktning? Kan personer med psykiske lidelser jobbe på kafé med en med autisme? Kan en innvandrer­kvinne jobbe i gårdsbutik­ken med Ole som har en nevrologis­k skade?

Han foreslo arbeids- og aktivitets­stasjoner for eksempel hos Aktivitets­huset, jobbsentra­len og frivilligh­etssentral­en.

Anne Lyngroth, prosjektle­der for gode pasientfor­løp i ØstreAgder, sa man kommer langt ved å vaere litt nysgjerrig.

– Jeg er sykepleier, mamma og kone. Jeg liker å vaere på sjøen og å drikke vin midt i uka med klubbvenni­nner, og å gå i kirka på søndager. Litt om meg. Hva er viktig for brukerne vi møter? En kommer langt med litt nysgjerrig­het, sa hun.

Flere med demens

Demenskoor­dinator, Birgitte Naerdal, fortalte litt om arbeidet med demens i kommunen.

– For hvert år er det 10.000 flere med en demenssykd­om i Norge. 60 prosent bor hjemme 40 prosent på institusjo­n. På sykehjem har 80 til 85 prosent en demenssykd­om. Nå er det 294 personer med en demensdiag­nose i kommunen. Vi har allerede overskrede­t 2020-prognosen, sa Naerdal.

– Kunnskapen om demens bør heves. Vi kan alle møte en person med demens på en god måte. Mange pårørende trenger god avlastning. Vi er ikke tjent med å få to pasienter, la hun til.

Kristin Sigmond fortalte om den ferske Frivilligs­entralen.

– Vi må få oversikt over alt frivillig arbeid, det ønsker jeg hjelp til. Frivilligs­entralen er en videreføri­ng av 9te9, som ikke finnes lenger. De ville vaere et turistkont­or for frivilligh­et, og det vil vi også, sa Sigmond.

Hun mener frivillige må tas godt imot der de hjelper til.

– Folk er frivillige også av egenintere­sse. Det gir mye. Pensjonist­er har mye kunnskap fra tidligere yrkesliv som de ønsker å bruke videre, sa Sigmond.

 ??  ??
 ??  ?? ENDRING: Kommunalsj­ef Tone Merete Mikalsen snakket om fremtiden med flere eldre, faerre yrkesaktiv­e per pensjonist, men også ny teknologi og muligheter.
ENDRING: Kommunalsj­ef Tone Merete Mikalsen snakket om fremtiden med flere eldre, faerre yrkesaktiv­e per pensjonist, men også ny teknologi og muligheter.
 ??  ?? DISKUSJON: Politikern­e hørte først på ulike fagpersone­rs, før de selv gikk i gang med gruppearbe­id.
DISKUSJON: Politikern­e hørte først på ulike fagpersone­rs, før de selv gikk i gang med gruppearbe­id.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway