Grimstad Adressetidende

Ny utkjørsel bekymrer i Landvik

Pukkverket i Landvik planlegger å utvide. I den anledning ønsker de å flytte veien slik at den går ut ved Bakken. Det bekymrer flere av beboerne i området.

- LANDVIK PUKKVERK Gro Austenå Berg gro@gat.no

Klodeborg og Landvik pukkverk har planer om utvidelse og ny utkjørsel ved Bakken. Naboer og FAU er redd for støv, støy og utrygg skolevei.

Naboene på Bakken er bekymret for sikkerhet og miljøsitua­sjon hvis Landvik pukkverk får igjennom planene sine om å endre utkjørsel slik at den går nord for Bakken. De foreslår heller å gjøre endringer på dagens atkomstvei.

15 000 lastebiler

– Jeg har fått informasjo­n fra Staerk & Co om at Landvik Pukkverk vil utvide uttaksområ­det, og at de vil øke produksjon­en fra dagens 150. 000 tonn til 250. 000 tonn, sier nabo til pukkverk Tom Arnt Endresen. Han bor på Bakken, og sammen med nabo Morthen Føreid er han svaert bekymret for hvordan situasjone­n vil bli hvis pukkverket får godkjent sitt forslag til regulering­splan.

Det er Staerk & Co som har laget planen for utvidelsen og en konsekvens­utredning der de kommer med fire alternativ­er til vei. Det er imidlertid alternativ 3 forbi Bakken de faller ned på som det eneste fornuftige, og som de nå ønsker å gjennomfør­e så fort som mulig ifølge Endresen og Føreid.

– Dette er planlagt, og i hodet mitt tenker jeg at det ikke er noe i veien for at de kan øke på og ta enda mer. De sier selv at med dagens uttak på 150. 000 tonn, så går det 9.000 lastebiler ut i året. Med den økningen de planlegger, blir det 15. 000, fortsetter Endresen.

Alle disse bilene må også kjøre inn, og Endresen ser da for seg en total på 30. 000 biler. Naboene har regnet seg fram til at det dermed kan vaere snakk om passeringe­r hvert andre til tredje minutt.

– Vi tenker at dette blir veldig langvarig med tilhørende langvarige konsekvens­er, og vi mener at det er viktig at kommunen finner en trasé som både befolkning­en og pukkverket kan leve med, sier de.

Astma og skolevei

Bakken-beboerne understrek­er at de ikke er motstander­e av pukkverket, men at det bekymrer dem at den mest ønskelige atkomstvei­en til steinbrudd­et er via Bakken.

– Som nabo ser jeg dette som veldig vanskelig med støv, støy og mye trafikk, sier Endresen.

Han har fremdeles unger som går på Landvik skole.

– Jeg har også en som skal begynne på skolen til høsten, og han skal gå den veien, sier han.

Endresen og Føreid tenker på støv fra lassene, fra veien og også svevestøv fra eksos. Føreid har selv sterke astma, og de har begge familiemed­lemmer som er plaget av det samme.

Endresen uttrykker at han er bekymret for fremtiden, om det er mulig å fortsette å bo der, og om de vil klare å leve med støyen hvis dette alternativ­et gjennomfør­es.

Føreid har selv kjørt lastebil tidligere.

– Det største problemet er svevestøve­t fra pukkverksp­roduktene. De sier de vanner det, men det holder ikke. Når de har etablert veien, så har vi problemet der. Ingen skjønner hvorfor de skal legge veien ned denne traseen. Det er kun økonomisk fordi det er den billigste veien å lage, tror de.

– De sier at de kommer til å sette opp støyskjerm­ing og det hjelper kanskje litt, men dette er en dal, så uansett hvor de sender støyen, så vil den komme som et ekko tilbake, mener han.

Endresen forteller at han har fulgt med i avisene, og har notert seg at de vil forholde seg til Vegvesenet­s støyanbefa­linger.

– De som bor langs E18 er ikke fornøyd med dette, sier han.

De to naboene ønsker å komme med et alternativ­t forslag om å beholde dagens atkomst til og fra Holteveien/Reddalsvei­en med små endringer.

Rundkjørin­g

Et av argumenten­e i regulering­splanen er at stigningsf­orholdet på nåvaerende vei, er utfordrend­e.

– Når det gjelder den bratte atkomsten, er det bare å la veien gå i en sving oppover, mener Bakken-beboerne, som videre foreslår å lage en rundkjørin­g ved Reddalsvei­en som kan binde sammen denne med Holteveien, slik at det nåvaerende krysset ved Landvik kirke dermed endres. Da ser de også for seg å stenge Holteveien opp til den gamle banken for lastebiler.

– Hvis den veien blir dyrere å bygge, er ikke det det store temaet når en snakker 100 år fram i tid, mener Endresen og Føreid og fortsetter:

– I sin tid ble også Prestedale­n rettet ut og gjort slakere for at pukkverket og Reddal sand skulle komme seg opp der på en grei måte. Det er derfor en gunstigere bakke å kjøre opp Prestedale­n enn å kjøre Landvik-bakken.

– Men vil ikke de i Myråsen reagere på dette?

– Nei, for forbi skolen er det langsgåend­e skolevei. Det betyr at du har veldig mange prosent flere meter vei der det kan skje en ulykke, svarer de, og fortsetter.

– Fra Myråsen er det et krysningsp­unkt, og det kan lett løses med en gangbru over veien, svarer de.

De to forteller at også Lille Imås, og Lille Imås 2, som det er planer om, vil bli berørt.

– Alle fra Lille Imås må gå over 404 uten gangfelt og med dårlig sikt. Det er like etter en sving, sier Endresen, og legger til at det også i krysset ved Resvik bedehus er tre veier som møtes.

De to mennene mener alt handler om kostnader.

– Når du har en mulighet til å legge den en annen vei, så ville vi valgt det alternativ­et som gjør det tryggest for ungene, avslutter Bakken-naboene.

 ??  ??
 ??  ?? LØSNING: Tom Endresen (f.v.) og Morthen Føreid håper kommunen vil se på deres alternativ­e løsning til utkjørsel fra pukk etter skiltene og svingen i bakgrunnen. Bildene er tatt i fjor høst
LØSNING: Tom Endresen (f.v.) og Morthen Føreid håper kommunen vil se på deres alternativ­e løsning til utkjørsel fra pukk etter skiltene og svingen i bakgrunnen. Bildene er tatt i fjor høst

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway