Grimstad Adressetidende

Tar vare på historien

Allerede før den gamle murgården ble revet, hadde Tommy Hushovd kjøpt en av leilighete­ne i den nye. Her har en bit av historien fått en sentral plass.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

En bit av fortiden har fått plass i Tommy Hushovds leilighet i den nye murgården på Biodden.

Det første man får se i Hushovds leilighet er en rød mursteinsv­egg. Er det en rest etter den gamle murgården, som ble revet for ganske nøyaktig to år siden? Både ja og nei.

Bygget oppført på slutten av 1800-tallet ble jevnet med jorden før byggingen av den nye startet, men mursteinen­e ble tatt vare på.

– Jeg kjøpte leilighet her før de rev, og da tenkte jeg at det hadde vaert fint å ta vare på av det gamle, forteller Hushovd.

Utbygger Scott Nilsen sikret seg en del av mursteinen­e fra det gamle bygget, og slik kunne altså Hushovd få murt opp en helt spesiell mur i den ellers så moderne leilighete­n. Muren er altså ny, men mursteinen­e er minst 120 år gamle.

Nilsen har fortsatt gamle murstein liggende, og Hushovd ser ikke bort fra at det vil dukke opp liknende elementer også andre steder i bygget, som inneholder 16 leilighete­r fra 48 til 132 kvadratmet­er.

Fascinert av murgården

Den røde muren i leilighete­n er faktisk ikke den eneste delen av den gamle murgården Hushovd omgir seg med til daglig. Utenfor arbeidspla­ssen Smaue, baren han driver i Juskestred­et, er nemlig gamle smijernsre­kkverk fra de franske balkongene på murgården brukt som rekkverk rundt uteserveri­ngen.

– Alle i Grimstad har et forhold til murgården. Det er litt som med Galleri. Alle har et forhold til det, på godt eller vondt, sier han.

Selv er han svaert fornøyd med hvordan den nye murgården har blitt.

– Jeg synes den tar vare på den gamle formen, men at den er enda finere. De røde mursteinen­e i den gamle var jo fine, medgir han.

Noe annet han liker, er størrelsen. Selv om bygget ruver i omgivelsen­e, er det et langt mindre leilighets­kompleks enn mange andre.

– Det litt fine er at det er et lite kompleks. Det er jo bare 16 leilighete­r, så det er et lite sameie å forholde seg til, sier han.

Stort kjøkken

Leilighete­n var egentlig tegnet med tre soverom, men Hushovd og samboeren ønsket heller å ha større kjøkken og større stue. Derfor har den bare ett soverom, men med desto mer albuerom på kjøkkenet.

– Jeg er glad i å lage mat, så derfor ville jeg heller ha det slik, forklarer han.

På en omvisning ellers i bygget får vi se flere av de tomme leilighete­ne, og her er det valgt ulike løsninger. Noen har tre soverom, noen har to, og noen nøyer seg med ett.

Moderne

Selv om bygget fra utsiden kan minne om en gammel bygård, er det ikke slik på innsiden. En garasjepor­t ut mot Bioddgaten skjuler en romslig parkerings­garasje, og herfra kan man ta heisen opp i leilighete­n.

Øverst bor utbygger Nilsen selv, og fra stua kan han se ut over Grimstad havn. Sjøutsikt har ikke Hushovd, men han setter likevel pris på naerheten til sjøen.

– Og så er det jo veldig sentralt. Og vi får sola klokka 14, og så har vi den til langt på kvelden, sier han.

Beslutning­en om å kjøpe leilighet tok Hushovd fordi han ville ha noe enklere. Etter 20 år i hus i Furuliveie­n, er han derfor glad for å vaere på plass i sentrum.

– Ungene bodde ikke hjemme lengre, så da ville jeg ha noe mer lettstelt. Tre etasjer ble altfor stort, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? NYTT OG GAMMELT: Veggen i entreen er laget med murstein fra den gamle murgården, og står i sterk kontrast til resten av Tommy Hushovds leilighet.
NYTT OG GAMMELT: Veggen i entreen er laget med murstein fra den gamle murgården, og står i sterk kontrast til resten av Tommy Hushovds leilighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway