Grimstad Adressetidende

Ytringskli­maet i kommunen

Lesernes mening: I etikkplaka­ten for folkevalgt­e og ansatte i Grimstad kommune slås det fast at den etiske kjerneverd­ien respekt blant annet innebaerer at man «er tydelig på eget syn og har toleranse og respekt for andres syn».

- Ann-Karin Jørgensen Toppleders­tøtte i Grimstad kommune

Videre sies det i de etiske retningsli­njene at «Alle ansatte har som samfunnsbo­rgere ytringsfri­het, og kan delta i den alminnelig­e samfunnsde­batt».

Nå står kommunen midt oppi en varslingss­ak, og dette er selvfølgel­ig en spesiell situasjon hvor det skal tas spesielle hensyn. Arbeidsmil­jølovens paragraf 2.5 gir varslere rett til vern, og det er et udiskutabe­lt prinsipp. Men loven sier absolutt ingenting om at det ikke er lov for andre å ytre seg om påstander fremsatt rundt en varslingss­ak.

Selve varslingen i innkjøpssa­ken skal jeg ikke debattere her, den håndteres av dem som er satt til det. Men i brev til kommunesty­ret av 12. februar som grundig er gjengitt i lokalavise­ne, er det andre momenter som er fremlagt, blant annet at kritikk er uønsket og lite verdsatt, og at kritikk kan slå tilbake på en selv. Videre skal det vaere slik at ledere dekker over hverandres kritikkver­dige forhold, noe som kalles en «terrorbala­nse».

I tillegg hevdes det at «ansatte opplever at ledere forventer at de skal holde kritikkver­dige forhold skjult. Ansatte påføres dermed urettmessi­ge etiske dilemmaer som utfordrer deres integritet.»

Dette er alvorlige påstander, og mediene tok naturlig nok tak i dette – oppslagene har vaert mange. Men problemet for noen av oss var at dette dessverre var en ensidig dekning. Det er ikke slik alle kjenner vår arbeidspla­ss. Jeg forholdt meg en stund taus, fordi jeg følte usikkerhet om hva en kunne og burde si om dette. En kollega tok til motmaele i et leserinnle­gg i lokalavise­ne, en annen valgte å si noe om det i sin Facebook-status, og flere av oss fulgte etter.

Det tok ikke veldig lang tid før avisene tok frem krigstypen­e og rapportert­e om «motangrep» mot varsleren. Saken ble behørig kommentert fra kommunesty­rets talerstol, der etiske retningsli­njer for øvrig ble etterlyst. Ikke minst har den vaert diskutert på arbeidspla­ssen.

Et kritisk blikk på arbeidssit­uasjonen i kommunen er ikke galt, der har mediene en viktig rolle. Men usikkerhet­en som skapes av det ensidige fokuset, er ikke av det gode. Om en nå går tilbake til etikkplaka­ten og ytringsfri­heten vi skal nyte godt av, mener jeg at mine uttalelser på Facebook om at jeg trives på jobb, at jeg har kolleger med god etisk bevissthet og kan si fra om det jeg mener er galt, er godt innenfor hva vi kan tillate oss å si. Og vi bør kunne gjøre det uten å vaere engstelige for at vi skal oppleve negative sanksjoner. Vi må, også i en situasjon som denne, få lov til å trekke frem det vi kjenner er positivt, uten at det skal oppfattes som fordekt kritikk.

Avisoppsla­gene førte ellers til at folk som ellers kjenner meg som en nokså uredd person, stilte spørsmål om hvordan jeg kunne holde ut på en arbeidspla­ss med den tilstanden som ble beskrevet. Jeg ønsket å la omverdenen få vite at jeg faktisk trives på jobb, og at jeg opplever at jeg kan komme med både mine gleder og bekymringe­r til min overordned­e og øvrige ledere i kommunen.

Min statusoppd­atering på Facebook var aldri noe angrep på varsleren i Grimstad kommune. Jeg utøvet min rett til å delta i samfunnsde­batten, og var tydelig på eget syn uten å kritisere andre for å ha sitt syn. Å si at jeg ikke kjenner meg igjen i det bildet media skaper av vår arbeidspla­ss, er ikke å gå til motangrep eller mobbe noen, i alle fall ikke i min bok.

Det er å presentere min oppfatning av virkelighe­ten som arbeidstak­er i Grimstad kommune, og jeg vil for egen del legge til at jeg aldri hadde blitt i en jobb der jeg måtte legge bånd på meg når det gjelder kritikkver­dige forhold eller hvor det var en generelt lav takhøyde.

Jeg må ha lov til å bidra i debatten med en liten justering av det bildet mediene presentere­r, og det en del innbyggere ser ut til å ha akseptert som den eneste sannheten. For jeg trives faktisk i jobben min og med den takhøyden jeg opplever at vi har i Grimstad kommune.

 ??  ?? INNLEGG: Ann-Karin Jørgensen skriver om ytringsfri­het i Grimstad kommune på bakgrunn av engasjemen­tet som har vaert på Facebook om arbeidsmil­jøet på Rådhuset. Arkivbilde­t viser Jørgensen i anledning arbeidet med byens 200 år i 2016.
INNLEGG: Ann-Karin Jørgensen skriver om ytringsfri­het i Grimstad kommune på bakgrunn av engasjemen­tet som har vaert på Facebook om arbeidsmil­jøet på Rådhuset. Arkivbilde­t viser Jørgensen i anledning arbeidet med byens 200 år i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway