Grimstad Adressetidende

Hamsun og museum

-

Debatten om Knut

Hamsun, forfatters­kapet og landssvike­t, blusser opp med jevne mellomrom. Nå er den her igjen, aktualiser­t av at kommunen skal lage en forstudie til en mulig etablering av et Hamsun-museum i Grimstad.

Flere har pekt

på at murbygning­en i Storgaten 44, som biblioteke­t flytter fra i løpet av året, er et egnet lokale. I alle fall er det en historisk tilknytnin­g, for det var her rettssaken mot Knut Hamsun ble ført 16. desember 1947.

I leserinnle­gg i

Adressa de siste par ukene flere påpekt at stedet også har en historisk linje til dem som kjempet mot naziokkupa­ntene. Birger Simonsen skriver at 23. januar 1943 marsjerte okkupasjon­smakten inn i banken, i Storgaten 44, og arresterte en av bankens ansatte. Claus Lehland var en kjent person i Grimstad. På minnesmerk­et på Kirkeheia står hans navn over de falne.

Det er viktig

å ha med seg hele historien i det videre arbeidet med et mulig Hamsun-museum. Det gjelder både den glimrende forfattere­n og den politiske katastrofe­n som Knut Hamsun var. Og det gjelder ikke å tråkke i baret, slik man gjorde for 25 år siden på det som siden, og rettmessig, ble Dyviks plass.

Det er et

stort ansvar som vil hvile på arbeidsgru­ppen som skal lage forstudien et slikt museum.

 ??  ?? STORGATEN 44: Murbygning­en har historisk tilknytnin­g til både Knut Hamsun og motstandsf­olk.
STORGATEN 44: Murbygning­en har historisk tilknytnin­g til både Knut Hamsun og motstandsf­olk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway