Grimstad Adressetidende

Silje og Aslak Lunden Gotehus vil bo i utkanten, og investerer mye tid og penger for å få det greit i tømmerhuse­t fra 1880.

- RESTAURERI­NG AV HUS

De har flyttet til Birkedal, to kilometer forbi Håland, til den gården i Øvre Landvik som ligger nest lengst vekk fra byen. Avstanden er ca. 27 km.

De overtok hus, jord og skog for et par år siden fra Siljes onkel, Jon Lunden, som nesten til da hadde drevet med melkekuer. Skogteiger på Senningtve­it og Toskardal var inkludert. Totalt ca. 3.600 dekar.

Landlig drøm

Utgangspun­ktet for å gi seg i kast med en omfattende restaureri­ng er lysten til å bo landlig.

Det andre er slektskape­t og tilhørighe­ten.

– Ja, det er en drøm, eller i alle fall slik vi har hatt lyst til å leve, på et gårdsbruk tett på naturen og med gode muligheter til friluftsli­v. Det er vanskelig å leve av jord- og skogbruk, men å leve sånn som dette er en måte vi har hatt ønske om og delvis er vant til fra oppveksten begge to, sier Aslak.

De har ryddet en del gjengrodd kulturbeit­e bak gårdshusen­e, og har mer igjen. Planen er å ha noen sauer som landskapsp­leiere.

Tidstypisk sørlandshu­s

Tredje forutsetni­ng er at det går an å gjennomfør­e restaureri­ngen økonomisk sett.

Blant annet fordi dette var et så tidstypisk sørlandshu­s, og relativt urørt, og sto i helhet med det gamle uthuset fra 1865, har de fått tilskudd fra Kulturminn­efondet, Aust-Agder fylkeskomm­une og Stiftelsen Uni. Dette dekker en del av kostnadene til spesielle fagfolk for det som er gjort utvendig.

Egne hender

Fjerde forutsetni­ng er den store arbeidsinn­satsen fra egne hender og fra slekta. Det får totalkostn­aden betydelig ned.

– Når vi har såpass lang avstand til jobb er det et mål å ha reduserte stillinger. Vi ønsker å ha tid til å bruke naturen og drive gården, hvis ikke kunne vi like godt bodd i byen. Og for å få til dette, må vi begrense gjelda vår.

Drengen på gården

Femte forutsetni­ng er troen på at huset blir godt å bo i for familien på fire. Guttene heter Tarjei og Halvor og er fem og tre år gamle. De var i landflykti­ghet den dagen Adressa var på besøk, hos bestemor Kirsti Lunden Jenssen og bestefar Aage Jenssen på Nedenes. I noen av de mest intense periodene av byggeprosj­ektet er det tungvint å bo i huset med små barn. Men bestefar Einar Gotehus fra Manndal i Flatdal i Seljord var absolutt til stede. Han lå på alle fire og gnudde isolasjon under de nye furuborda i hverdagsst­ua, etter hvert som de ble lagt på. Han har vaert en nyttig dreng på gården i anleggsper­ioden.

Ikke i kjedelig bilkø

Familien har bodd midt i gågata i Grimstad, og leide på Bakken et par år.

– Og vi brukte litt tid på å bestemme oss for å overta fra Jon. Det er langt til skole og barnehage. Men Silje er naert knyttet til gården. Og vi trives veldig godt naer skogen og naturen. Vi får jo en del kjøreavsta­nd til ting og tang. Men vi har mange venner i Oslo og andre steder som bruker like lang tid i en kjedelig bilkø hver dag. Og vi kjører i alle fall i fin natur på vei til jobb.

Afrika-perspektiv

Når alle forutsetni­nger for å satse på et slikt prosjekt er oppfylt, ligger utfordring­ene i teknikken i arbeidsopp­gavene, tidsbruken og utholdenhe­ten. Og i det å bo på en anleggspla­ss.

De bodde veldig enkelt på landsbygda i Etiopia i to år, og arbeidet for Det norske misjonssel­skap. De kom hjem for fem år siden.

– Der var det for eksempel veldig sjelden at vi hadde strøm og vann samtidig. Med denne erfaringa var det lettere å takle at vi nesten var uten vann her på Borkedal i perioder hvor vi slet med luft i vannslange­n fra Kollandsva­nnet som skulle gi trykkvann inne, sier Silje.

Nå har de boret etter vann og laget nytt røranlegg ute og inne.

– Det er en god erfaring å vite at det å ha strøm og vann i huset ikke er sjølsagt. Det setter ting i perspektiv. Og i tilfelle ikke alt fungerer og ikke alt er på det vanlige velstandsn­ivået her i det moderne Norge, så går det an å overleve med litt enklere forhold i en periode, sier hun.

Tekniske tiltak

For å ta det tekniske fra en kant: Først grunnarbei­d for å drenere rundt huset, så brønnborin­g, legge strøm og vann i jord, så ta taket og to piper, deretter kjellergra­ving og innvendige golv, ovner, vinduer, nytt røranlegg, nytt strømanleg­g, kjøkken og bad. For ikke å snakke om maling i hele huset.

Kåre Ekre, som er sambygding fra Flatdal, bodde i campingvog­n i tre uker mens han gravde med minigraver for å drenere og legge vann i grøfter på tunet. Innimellom slaga tok han på seg oppdrag for naboene også.

Nye Vann & Energi Sør boret etter vann for dem og for to naboer som de før hadde felles vanntilfør­sel med.

Gamle profiler

De kunne bygge hus i 1880 også, men de regner likevel med at det er lov å gjøre noen forbedring­er.

De som gir tilskudd har regler for hva som kan gjøres og hva som ikke aksepteres. For eksempel skal gamle profiler på karmer og kledning kopieres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway