Grimstad Adressetidende

Vil gi dette bygget nytt navn

Sorenskriv­ergården mistet sin funksjon for 13 år siden, Knut Brautaset, foreslår derfor at det heller oppkalles etter en svaert driftig kvinne som bodde der i 66 år.

- SORENSKRIV­ERGÅRDEN Marie Hatlevoll marie@gat.no

– Inger Cathrine Petersen flyttet inn i huset allerede i 1817, den gangen det var nytt. Hun viste seg etter hvert å bli en driftig reder og forretning­skvinne, forteller Brautaset som er tidligere rektor på Hia og svaert historiein­teressert.

I fjor skrev han en artikkel om nettopp Sorenskriv­ergården, og presentert­e noe av historien for planutvalg­et i kommunen. Bjørg Engeset Eide (KrF) beit seg merke i hva Bratuaset fortalte.

– Den gangen kom han med et par navneforsl­ag til hva vi bør kalle huset, og nå har muligheten kommet for at jeg kan bringe det videre. Huset skal drøftes i kultur- og miljøutval­get, der håper jeg vi kan få opp en sak om dette, sier hun.

To forslag

Brautaset sine to forslag til navn er Madam Petersens hus eller Rederindes hus.

– Jeg synes det siste forslaget er det beste, ettersom madam kan misforstås litt om man forteller om huset på engelsk. Da er det lett å tro huset ble brukt til noe det aldri har blitt brukt til, smiler han.

Inger Cathrine Pedersen var gift med Fredrik Anton, og sammen fikk de åtte barn. Fem av dem vokste opp, i tillegg tok de til seg en fostersønn. Mannen hennes bygde opp en betydelig virksomhet som reder, men døde tidlig av sykdom.

– Fru Petersen ble enke når hun var 32 år, og overtok bedriften. Hun drev både krambod, trelasteks­port og rederiet videre, med stor suksess. Mange kalte henne madam Petersen, og hun var kjent for å ha et gjestfritt hus, forteller Brautaset.

Hedrer en sterk kvinne

Eide er veldig glad i historie, og synes det hadde vaert flott opp navnet på bygget kunne skape litt interesse for den sterke kvinnen som bodde der helt frem til sin død i 1884.

– Nå som man uansett skal endre bruksområd­et til bygget, passer det fint å ta diskusjone­n om en eventuell navneendri­ng. Selv om navnet Sorenskriv­erbygget sitter godt forankret hos mange, tror jeg det er mulig å endre, sier hun.

Brautaset påpeker at ingen andre hus i Grimstad har navn som baerer preg av kvinnelig innsats.

– Grimstad mistet tingretten til Arendal, da er det bedre at historien om en sterk kvinne kommer frem, avslutter han.

 ??  ?? NYTT NAVN: Kommunesty­repolitike­r Bjørg Engeset Eide og historiein­teresserte Knut Brautaset mener tiden er inne for å gi Sorenskriv­ergården nytt navn.
NYTT NAVN: Kommunesty­repolitike­r Bjørg Engeset Eide og historiein­teresserte Knut Brautaset mener tiden er inne for å gi Sorenskriv­ergården nytt navn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway