Grimstad Adressetidende

Utrettelig i innsatsen for bymuseet

Minneord om Lisen Ugland Bergshaven.

- Irma B. Fiksdalstr­and Karin Engh

Det var med sorg vi mottok budskapet om Lisen Ugland Bergshaven­s bortgang. Lisen ble 97 år gammel, så med sin høye alder og sviktende helse de siste par årene var ikke bortgangen uventet.

Vi står igjen med minner om en klok og ressursste­rk kvinne som i langt mer enn en menneske alder levde med kjaerlighe­t for Ibsen og byens historie. I hele 25 år var hun formann og ulønnet daglig leder ved Ibsenhuset og Grimstad Bymuseum. Lisen var utrettelig i det hun mente var til museets beste og hun gjorde et uvurderlig arbeid for museene i Grimstad i alle disse årene – og så i alle år som fulgte.

I 1995 ble venneforen­ing for Ibsenhuset og Grimstad Bymuseum stiftet etter initiativ av Lisen Ugland Bergshaven, Bjarne Berg og Jarle Bjørklund. Tanken var å stifte en venneforen­ing, som kunne vaere til støtte for museet både økonomisk og på andre måter. Og slik ble det.

I venneforen­ingen ble Lisen alfa og omega. Dugnadsånd­en er viktig, og ildsjelene­s arbeid må legges vekt på. Det er alltid noen som må gå foran for å få med andre. Det var ofte Lisen som kom med forslag – og i hennes bekjentska­pskrets fikk man tak i personer alle i venneforen­ingen fikk glede av. Hun ordnet opp med turer og foredrag. Og vi husker «Slaget på Grimstad Havn 1811» i blåsten på brygga hos Lisen. Vi sier farvel til Lisen med fader Ibsens ord:

TAK Og just for hun venter Ej tak engang. Jeg dikter og prenter En takkens sang. Ibsenhuset og Grimstad Bymuseums Venner Kilder: Samtaler og intervjuer, blant annet i forbindels­e med Lisens 80års dag. «TIL LISEN - og Ibsen. Lisen Ugland Bergshaven, kulturamba­ssa-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway