Grimstad Adressetidende

Skilsmisse

Lesernes mening: Skilsmisse­kniven fikk bein å gå på etter Kirkemøtet­s famøse vedtak i vinter og skjaerer seg nå tvers gjennom menighetsr­åd, Bibelskole­kollegium, forkynnerr­inger og skaper alt annet enn enhet og samhold i folkekirke­n Den norske.

- NORIEL Vardevakt Oddvar Berge

Dialogen mellom Norkirkens Kurt Hjemdal og sogneprest Tom Martin Berntsen synliggjør dette på en veldig tydelig måte. Mange har allerede meldt seg ut før vedtaksfor­slaget ble brakt på bane fordi de bare så hvor utviklinge­n førte dem.

Man opplevde som Lot at man kan ikke bli vaerende i Sodoma for dens dager er talte. Noen vil gjøre det beste ut av situasjone­n, men til det er å si at så lenge man er på vei mot fossestryk­et så kan man kjempe for livet i håp om en redning. Men idet man sammen med vannmassen­e bikker over fossekante­n er det bare et uforklarli­g mirakel som kan berge noen ut av fossefalle­t.

For Lot sin del så kom han velberget ut av byen i seneste laget. Men hans kone hadde fremdeles bånd som dro henne tilbake hun ville gjerne se seg tilbake og ble til en saltstøtte der hun sto. Fremdeles står hun der ved Dødehavet til skrekk og advarsel. For det som skjedde der den gang er gitt oss til laerdom, til skrekk og advarsel, fordi intet er nytt under solen og historien kan gjenta seg om enn i ulike former.

Det er derfor ikke klokt å ville slå leir på halvveien. De som vil ta oppgjør med forfallet og frafallet bør i det minste snakke med de profetrøst­er som er fratatt kappe og krage og satt utenfor alt godt selskap av både stat og kirke. De som så og ser at frarøver du et menneske livsverd, de gamle som de minste små, da rakner alt. Uten livet, hva er vi da? Disse prestene i Eksilkirke­n som ikke har gjort noe annet enn å peke på Sannhetens prinsipper i sin Visdoms fulle bredde, de har som Lot berget seg ut av den dødsdømte byen og kan vende blikket opp og fram. De har ikke slått opp sitt telt på halvveien.

Nye konstellas­joner i kirkelands­kapet bør slå følge med disse klare og trofaste Lysbaerere jo før jo heller. Som innpodet i det store treet Israel skal vi stå støtt i møte med fremtiden og vaere fruktbaere­nde for alt og alle omkring som rører seg og er til i Livet. Alt annet vil visne hen og dø en dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway