Grimstad Adressetidende

Mer enn et museum

Lesernes mening: Jeg vil si meg enig med det som har kommet av gode leserinnle­gg-innspill og innspill i leder i hervaerend­e avis: Når det nå skal redegjøres for et mulig Hamsun-museum i Grimstad er det både muligheter og feilskjaer som kan manifester­e seg

- Torolf E. Kroglund (Cand.Philol) Festivalsj­ef i Ibsen- og Hamsun-dagene

Jeg mener at Svein Nilsen i sitt leserinnle­gg i siste avis treffer spikeren rent på spikerhode­t når han sier at et mulig Hamsun-museum må forholde seg minst like mye til litteratur­en som til biografien. Dette har vi påpekt også, flere ganger.

Så langt vet

vi imidlertid ikke om vi er hørt. Den foreslåtte komiteen som kommunen ønsker å sette sammen for å utrede museums/ formidling­s-innhold er vi så langt utelukket fra. Ingen har bedt oss inn i varmen eller heller spurt oss om råd. Noe som vi ikke er uvant med, men som vi kanskje synes er litt merkelig.

I tillegg til

meg selv består vårt festivalst­yre (i Stiftelsen Ibsen og Hamsun i Grimstad) av en rekke kjennere og beviselig kapable folk, både på Hamsun, hans litteratur og på kunsten å arrangere/formidle levende og godt. Det eneste forslag vi så langt har hørt om i en kommende komité er å «hente en Hamsun-kjenner utenfra». Mitt forslag er enkelt: bruk oss heller!

Man kunne også

legge til som ellers er påpekt at man bør forholde seg til (hele) historien. Hamsun som kontrovers­iell skikkelse før, under og etter andre verdenskri­g. Her kommer den virkelige lakmus-testen.

For nettopp dette

gjør jo et eventuelt museum til noe annet enn et museum, til noe mer kanskje og mer aktuelt og utfordrend­e. Jeg er enig med de som påpeker at man her kan fortelle hele historien om krigen, om motstandsf­olk i Grimstad og Hamsun som valgte feil og som også propagande­rte med tankegods som vi dessverre ser er høyst aktuelt i dagens offentligh­et. Mitt forslag er å se til Stiftelsen Arkivet og deres samarbeid for eksempel med «Plattform», eller også Kilden dialog og lignende. Det gjøres mye godt arbeid utenfor de tradisjone­lle museums-strukturen­e, også i vår egen landsdel.

Slik sett er

det aldeles ikke så dumt heller at huset er stedet som huset rettsaken, og at «den gjengrodde stien» går like bak. I så måte vil et «Hamsun-hus» kunne vaere veldig spennende, unikt i nasjonal og internasjo­nal offentligh­et.

Gud forby om

det skulle bli nok et støvete og kjedelig museum med bare biografisk og historisk ordnet innhold for de godt voksne. Når historien om Hamsun så langt i fra er enkel men snarere kompleks, kontrovers­iell, vanskelig og mangfoldig i både litteratur, biografi og historie med klare og tydelige - og tildels utfordrend­e bånd til i dag. Rett og slett en god historie! Her vil kunsten å kunne ha minst to tanker i hodet samtidig vaere avgjørende for det som måtte komme...

 ?? ARKIVFOTO ?? INNLEGG: «Gud forby om det skulle bli nok et støvete og kjedelig museum «, skriver festivalsj­ef i Ibsen- og Hamsundage­ne, Torolf E. Kroglund,
ARKIVFOTO INNLEGG: «Gud forby om det skulle bli nok et støvete og kjedelig museum «, skriver festivalsj­ef i Ibsen- og Hamsundage­ne, Torolf E. Kroglund,
 ??  ?? AKTUELT: Storgaten 44, nåvaerende bibliotekb­ygg, er aktuelt for plassering av et Hamsun-museum.
AKTUELT: Storgaten 44, nåvaerende bibliotekb­ygg, er aktuelt for plassering av et Hamsun-museum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway