Grimstad Adressetidende

Spenstige jenter i Norgestopp­en

I sine aldersklas­ser er de overlegne. Madelen Haaheim Sveinungse­n og Kristine Moland Leiknes er best i landet til å hoppe høyde.

- b FRIIDRETT b Marie Hatlevoll marie@gat.no

De to Sørild-jentene er vant til å pushe hverandre, men er sjelden konkurrent­er. Mens Kristine fylte 14 i år, blir Madelen 15. Og så overlegne er de for sine jevnaldren­de konkurrent­er at det sjelden blir en reell konkurrans­e.

– Vi ligger gjerne ti centimeter over konkurrent­ene våre. Så når de er på sin makshøyde, begynner vi med våre første hopp, forteller Kristine.

Ulempen er da at de ikke får mer enn tre minutters pause mellom hvert hopp. Det er lite.

– Det er grunnen til at vi har laget et system på trening som gjør at vi tåler de korte pausene, sier hun.

Mange repetisjon­er

Og det har vist seg å fungere. På tampen av innendørss­esongen satt Kristine ny personlig rekord med 1,68 centimeter. Selv rager hun 1,67 centimeter over bakken.

– Vi tuller mye med at målet er å hoppe høyere enn sitt eget hode, og nå har Kristine klart det. Da må vi bygge videre, centimeter for centimeter, sier trener Ivars Cakure.

Han terper mye på teknikk med jentene.

– Man skal gjøre en øvelse minst 7000 ganger for at den skal sitte ordentlig. Men nå om vinteren har vi ikke fasilitete­r til å øve på konkurrans­eøvelsene. Derfor øver vi på mye annet, som basisøvels­er for hele kroppen, forteller han.

Ser hver enkelt

Nå om vinteren trener Kristine og Madelen to ganger i hall og to ganger styrke i treningsst­udio hver uke. I tillegg er det av og til stevner i helgene. Fra april blir det utetrening­er, da er de gjerne oppe i fem-seks økter i uka.

– Det tar mye tid, men det er verdt det, sier Madelen.

Hun bor i Froland, og har dermed litt reisevei til treningene i Grimstad.

– Jeg gjør ofte lekser sammen med vennene mine, dermed får vi tid til å vaere litt sammen, forteller hun.

Madelen setter stor pris på å ha Ivars som trener.

– Han gjør ting litt annerledes enn mange andre trenere, og det fungerer. Videre er han

veldig flink til å se hver enkelt utøver, og gir oss øvelser etter nivå og form, sier hun.

Drømmer om OL

Begge jentene både trener og konkurrere­r i flere øvelser enn høyde. Den kommende sesongen skal Madelen også hoppe lenge og løpe hekk, mens Kristine blir med på lengde, hekk og tresteg i tillegg til høyde.

– I friidrett er det slik at en øvelse gjerne gjør deg bedre i en annen, sier Kristine.

Det store målet hennes er OL i 2024, og aller helst vil hun da reise hjem med en medalje. Trener Ivars mener det ikke er noe urealistis­k mål at begge jentene kan hevde seg internasjo­nalt.

– De er to store talenter, og presterer godt. I tiden fremover må de bli litt mer voksne, tenke smartere, ikke stresse, vaere presise og punktlige og spare på kreftene når de kan. For eksempel skal man ikke hoppe høyt over lista i høyde, man skal gå rett over, sier han.

Den gode følelsen

Både Madelen og Kristine innrømmer at nervene ofte kommer på konkurrans­edagen. Spesielt når de skal prøve på høyder de aldri har hoppet før.

– Da er det ekstra viktig at tilløpet er perfekt, ellers er det fort å trekke seg i satsen, sier Madelen.

Men følelsen som kommer når lista ligger på plass etter et perfekt hopp, er god.

– Da får man noe tilbake for alle timene med trening, og kanskje en medalje, avslutter Kristine.

 ??  ?? GODE VENNER: Madelen og Kristine bruker så mye tid sammen, både på trening og reiser, at de føler seg som søstre fraforskje­llige familier.
GODE VENNER: Madelen og Kristine bruker så mye tid sammen, både på trening og reiser, at de føler seg som søstre fraforskje­llige familier.
 ??  ?? TEKNIKK: Mye av tiden om vinteren brukes til å terpe på teknikken på de ulike momentene, som at de ikke skal hoppe høyere enn nødvendig.
TEKNIKK: Mye av tiden om vinteren brukes til å terpe på teknikken på de ulike momentene, som at de ikke skal hoppe høyere enn nødvendig.
 ??  ?? SATSER SAMMEN: Madelen Haaheim Sveinungse­n (14) og Kristine Moland Leiknes (14) har personlige rekorder i høyde påhenholds­vis 1,65 og 1,68 centimeter. I den kommende sesongen håper begge å komme enda høyere.
SATSER SAMMEN: Madelen Haaheim Sveinungse­n (14) og Kristine Moland Leiknes (14) har personlige rekorder i høyde påhenholds­vis 1,65 og 1,68 centimeter. I den kommende sesongen håper begge å komme enda høyere.
 ??  ?? TRENER INNE: Forholdene for høyde er ikke optimale i en vanlig idrettshal­l, ettersom gulvet er for hardt. Ute brukes også piggsko.
TRENER INNE: Forholdene for høyde er ikke optimale i en vanlig idrettshal­l, ettersom gulvet er for hardt. Ute brukes også piggsko.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TEAM: Trener Ivars Cakure synes det er spennende å trene de to talentene. Moren til Kristine, Lene, hjelper også til på treninger og stevner.
TEAM: Trener Ivars Cakure synes det er spennende å trene de to talentene. Moren til Kristine, Lene, hjelper også til på treninger og stevner.
 ??  ?? SPENSTTREN­ING: Jentene ser frem til at den nye friidretts­hallen står ferdig til sommeren, slik at de får tilgang på mer utstyr innendørs.
SPENSTTREN­ING: Jentene ser frem til at den nye friidretts­hallen står ferdig til sommeren, slik at de får tilgang på mer utstyr innendørs.
 ??  ?? STILLESTÅE­NDE: Spenst er viktig, i tillegg til høyde konkurrere­r Kristine også i lengde, hekk og tresteg.
STILLESTÅE­NDE: Spenst er viktig, i tillegg til høyde konkurrere­r Kristine også i lengde, hekk og tresteg.
 ??  ?? STYRKE: Om vinteren trenes det mye basisøvels­er, blant annet med ball.
STYRKE: Om vinteren trenes det mye basisøvels­er, blant annet med ball.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway