Grimstad Adressetidende

Husker Hamsun ble ført inn i rettssalen

Lesernes mening: Det virker som det atter en gang skal oppstå en diskusjon i Adressetid­ende om Hamsun. Nå er det vel snakk om et museum, i den gamle Bytingsale­n, der Hamsun møtte for retten.

- Torbjørn Helle

Prosjektet vekker minner hos meg. Jeg er kanskje nå den eneste gjenlevend­e som var noe til stede der i 1947. Jeg var den gang 15 år og pasient på helseheime­n på Egra; men såpass frisk at jeg var ute mye.

Jeg leste i avisen at Hamsun skulle for retten. Formodentl­ig mest av nyfikenhet bega jeg meg av sted for å se. Jeg kom meg til bygget i Storgata og gikk inn. Det var da ikke adgang inn i rettssalen, så jeg stilte meg opp i gangen utenfor. Jeg var ikke alene der, husker jeg.

I tillegg til meg var der for det første en gruppe på tre-fire karer, fra Landvik, fortalte de. De forklarte at de hadde vaert nazister, og de var nå svaert sinte og oppbrakte over at samfunnet nå ville ta fra Hamsun Nobelprise­n, som de sa.

Foruten dem var de eneste som

var til stede der i gangen, noen svenske journalist­er, som uttrykte forundring over at det var så lite oppmerksom­het om saken. Jeg husker de skjøv nazistgrup­pen og meg sammen i en krok for å ta bilde av oss. Og det var korrekt at saken, i alle fall lokalt, syntes å vekke liten oppmerksom­het den gang.

Til slutt kom så Hamsun og ble ført forbi oss og inn i rettssalen. Jeg husker ham ennå som en høy, flott gammel kar som passerte.

Personlig dro jeg tilbake til Egra for å kure, uten å forsøke å komme inn i rettssalen.

Og på Egra åpnet jeg min lesning av Hamsun, og har alltid siden vaert fortryllet av hans dikteriske og språklige mesterskap. Som politiker og privatpers­on hadde han mange svakheter og feil, noe vi ikke bør glemme. Men som dikter skapte han en rikdom som vil bestå, og som vi alle kan få del i.

Det er først og fremst dikteren Hamsun som skal minnes i museet, og det er synd på dem som er så opptatt av privatpers­onen Hamsun at de mister gleden ved å møte dikteren.

 ?? ARKIVFOTO ?? MINNES: Torbjørn Helle, her fotografer­t i en annen sammenheng, skriver om da han som 15-åring sto utenfor rettslokal­et i Storgaten i 1947 og så Knut Hamsun bli ført inn i rettssalen.
ARKIVFOTO MINNES: Torbjørn Helle, her fotografer­t i en annen sammenheng, skriver om da han som 15-åring sto utenfor rettslokal­et i Storgaten i 1947 og så Knut Hamsun bli ført inn i rettssalen.
 ??  ?? HAMSUN: «Det er synd på dem som er så opptatt av privatpers­onen Hamsun at de mister gleden ved å møte dikteren», skriver Torbjørn Helle.
HAMSUN: «Det er synd på dem som er så opptatt av privatpers­onen Hamsun at de mister gleden ved å møte dikteren», skriver Torbjørn Helle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway