Grimstad Adressetidende

– Det har vaert et belastende år

1. mai 2017 går Tone Merete Mikalsen av som kommunalsj­ef for helse og omsorg etter bare ett år i jobben. Innkjøpssa­ken er medvirkend­e årsak, men hun avviser at hun er blitt skremt av det hun har sett i kommunen.

- INNKJØPSSA­KEN

Den andre dagen Tone Merete Mikalsen var på jobb som ny kommunalsj­ef for helse og omsorg, fikk hun innkjøpssa­ken i fanget. – Det siste året har vaert belastende og krevende, sier hun. Nå slutter hun.

– Det var en helhetlig vurdering som gjorde at jeg valgte å si opp jobben min som kommunalsj­ef i helse og omsorg. Det er det jo alltid når man tar slike valg. Det er derfor ikke en enkelt ting som ble avgjørende for valget mitt, men jeg legger ikke skjul på at hendelsene det siste året har vaert veldig krevende og selvfølgel­ig påvirket det valget jeg til syvende og sist tok.

Dette forteller Tone Merete Mikalsen til Adressa.

Det er nesten nøyaktig ett år siden Adressa intervjuet henne første gang. Det var i februar i fjor. Da hadde hun akkurat fått jobben som kommunalsj­ef etter at Berit Grønning Nielsen takket for seg. Hun holdt bare ut i jobben i ett år.

Ansettelse­n av Tone Merete Mikalsen var noe av det aller siste Per Kristian Vareide gjorde som rådmann i Grimstad før han reiste til Stavanger.

I det første intervjuet med Adressa sa Mikalsen blant annet at hun var veldig fornøyd med å ha fått jobben og at hun så på det som en interessan­t stilling med mange varierte lederoppga­ver.

– Dermed blir det en jobb med stor bredde i, sa hun blant annet.

Hun sa også at blant de største utfordring­ene for helsetjene­sten i Grimstad i årene fremover blir å bruke ressursene riktig.

Et belastende år

Fasit etter ett år er at bredden har uteblitt og innkjøpssa­ken har fått mye fokus.

– Det har vaert et veldig belastende år. Det er det ingen tvil om. Jeg fikk innkjøpssa­ken i fanget på dag to i jobben. Det er derfor innlysende at den saken har preget veldig mye av og fått veldig mye fokus det siste året. For min del har det blitt mye arbeid med gammel historie og å finne fakta. Det følger jo naturlig med en slik sak. Det er også klart at det trykket som saken har medført, både på meg som leder og på hele organisasj­onen, ikke er dagligdags. Det velger jeg å tro. Det har derfor vaert et spesielt år i så måte, sier hun.

Hun sier at hun ikke ante noe som helst om denne saken før hun begynte og før hun fikk hele saken i fanget den andre dagen.

– Det var også veldig vanskelig å forutsi hvor stort omfang saken ville få. Den har preget mye av hverdagen min, sier hun.

Tone Merete Mikalsen synes også det er synd at saken har fått så mye oppmerksom­het.

– Det er ingen tvil om at kommunen ikke har hatt alle avtaler på plass, og at det har vaert mangler innen arkivering, dette er det heller ingen som benekter. Det er likevel trist at saken har fått så mye negativt fokus ute i befolkning­en, sier hun.

Ble ikke skremt

– Skyldes oppsigelse­n din at du rett og slett ble skremt av det du så da du kom på innsiden av kommunen og av helse- og omsorgssek­toren?

– Nei, det ble jeg ikke. Jeg har stått i tøffe situasjone­r før, men når jeg sier at det var en helhetsvur­dering som gjorde at jeg valgte som jeg gjorde, er det mange elementer som teller med. Det er også en privat dimensjon i dette, balansen mellom jobb og privatliv. Det er viktig for meg, sier hun.

– Betyr det at det har vaert for mye jobb og for lite privatliv?

– Det har vaert veldig mye jobb dette året. Det tror jeg alle som har fulgt denne saken skjønner. Det har vaert et stort press, og jeg tror derfor det er helt nødvendig at rådmannen gjør de nødvendige strukturel­le grepene så det er mulig for en kommunalsj­ef å ha noe mer støtte rundt seg i arbeidet. Det har jeg sagt til rådmannen også. Det vil alltid vaere mye jobb i en stilling som kommunalsj­ef, men det må likevel vaere på et nivå som det er mulig å stå i over tid. Det er også viktig å finne en sunn balanse mellom jobb og fritid, sier hun.

– Og det har det ikke vaert i Grimstad?

– I en periode har det ikke vaert det, nei, sier hun.

Mikalsen har likevel vaert glad for rådmannens forsøk på å overtale henne til å bli, noe hun seriøst vurderte da hun har stor tro på rådmannen og det arbeidet det nå legges opp til. Men private hensyn gjorde at hun takket nei til dette.

Går tilbake til samme jobb

Tone Merete Mikalsen slutter i Grimstad 1. mai og går tilbake til jobben som avdelingss­jef ved radiologis­k avdeling ved Sørlandet Sykehus. Mikalsen hadde nemlig permisjon fra denne jobben.

I en periode har det ikke vaert en sunn balanse mellom jobb og fritid. Tone Merete Mikalsen, kommunalsj­ef

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? UTFORDREND­E: Det siste året har vaert svaert krevende for Tone Merete Mikalsen. 31. januar i år valgte hun derfor å si opp jobben som kommunalsj­ef for helse og omsorg i Grimstad. Nå går hun tilbake til den gamle jobben ved Sørlandet Sykehus.
UTFORDREND­E: Det siste året har vaert svaert krevende for Tone Merete Mikalsen. 31. januar i år valgte hun derfor å si opp jobben som kommunalsj­ef for helse og omsorg i Grimstad. Nå går hun tilbake til den gamle jobben ved Sørlandet Sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway