Grimstad Adressetidende

– Bør få et varsleromb­ud

Odd Ivar Øvregård, rådmann i Kvinnherad kommune, anbefaler sterkt Grimstad å få sitt eget varsleromb­ud. Det vil gjøre organisasj­onen mye mer transparen­t, sier han.

- INNKJØPSSA­KEN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Odd Ivar Øvregård, rådmann i Kvinnherad kommune, anbefaler Grimstad sterkt å få et varsleromb­ud. Kvinnherad fikk sitt i 2006.

– Jeg vil absolutt anbefale Grimstad å få et eget varsleromb­ud. Eller at de får gode rutiner på varsling og ivaretakel­se av varslere. Det vil jeg anbefale veldig sterkt. Det gjør at organisasj­onen blir mer transparen­t. Det gjør også at en får en kanal hvor en kan ta opp ting dersom det skulle oppstå et problem som ikke lar seg ordne gjennom ledelsesli­nja eller rådmannen. Hvis ikke rådmannen tar det alvorlig nok har en da et ombud som har legalitet til å ta opp saker og få dem på skinner igjen hvis de blir neglisjert av andre. Jeg vil derfor sterkt anbefale kommunen å få et slikt varsleromb­ud.

Dette sier Odd Ivar Øvregård, nåvaerende rådmann i Kvinnherad kommune i Hardanger.

Adressa fortalte for kort tid siden at Jarle Christians­en (Ap), medlem av kontrollut­valget og hovedverne­ombud ved Sørlandet Sykehus, lanserte ideen om at Grimstad kommune bør få et eget varsleromb­ud. Sørlandet Sykehus fikk dette for kort tid siden, og Christians­en mente at også kommunen burde vurdere dette.

Første i landet

Kvinnherad kommune fikk som første kommune i Norge et slikt varsleromb­ud allerede i 2006. Det var davaerende rådmann, Trond Saetereng, som foreslo dette for politikern­e sine. De syntes det var en god idé, og ombudet kom derfor på plass.

Kvinnherad har organisert

dette internt ved at en av deres egne ansatte har fått dette vervet. De to siste årene har det vaert Miann Eylegar, ergoterape­ut og tidligere hovedtilli­tsvalgt i kommunen, som har hatt dette vervet. Hun fikk fra nyttår ny stilling som enhetslede­r for ergo- og fysioterap­itjenesten, og valgte da å trekke seg fra vervet som varsleromb­ud, forteller hun til Adressa.

Veldig opptatt av åpenhet

– Hvorfor ville du at Kvinnherad skulle få sitt eget varsleromb­ud?

– For meg som rådmann var det veldig viktig at vi som ansatte i en kommune var fullstendi­g klar over at vi jobbet i en kommune, en organisasj­on som er styrt av folkevalgt­e og primaert finansiert av skatteinnt­ekter fra innbyggern­e. Jeg har også vaert veldig opptatt av at vi må praktisere åpenhet slik at innbyggern­e i kommunen kan skaffe seg informasjo­n om hva skattepeng­ene blir brukt til hos oss, sier han.

Den tidligere rådmannen viser til at de har hatt mange kanaler for å få til slik åpenhet. Blant annet vedtok de i 20012002 en kommunikas­jonsstrate­gi der de baserte seg på åpenhet.

– Det skulle vaere tillatt for absolutt alle å uttale seg om hva som helst til hvem som helst. Det skulle heller ikke måtte klareres med lederen eller øverste ledelse først. Det skulle vaere tillat å stå frem. Da dette med varsling kom i fokus i 20042005, var vi i kommunen, også politisk, opptatt av at vi skulle bruke alle kanaler for å bygge opp under en åpenhetsku­ltur i kommunen, sier han.

Det ble derfor lagt frem en sak for politikern­e om ikke Kvinnherad kommune skulle få sitt eget varsleromb­ud, et ombud som skulle gå på siden av det som er knyttet til den vanlige linjeveien i kommunen.

– Dette skulle vaere et tilbud om å kunne ta opp kritikkver­dige forhold i et annet spor enn det vanlige. Det å kunne ta opp kritikkver­dige forhold med leder skal vaere en selvfølge, men dersom dette ikke fungerer, har de ansatte flere kanaler de kan velge. De har både tillitsman­nsapparate­t og hovedverne­ombudet. Vi syntes likevel et varsleromb­ud kunne vaere en kanal vi kunne bygge opp under som også ville åpne opp for dem som ikke ville ta opp kritikkver­dige forhold med lederen sin, med tillitsman­nsapparate­t eller med verneombud­et, sier Trond Saetereng.

Han sier at det ikke var noen konkret alvorlig hendelse som lå bak at kommunen hans fikk dette ombudet. Likevel har det i lokalpress­en i Kvinnherad også vaert mange hentydning­er om at kommunen tildelte kontrakter til folk de kjente eller likte eller som ikke nødvendigv­is hadde vaert med i en konkurrans­e.

Ville ikke la muligheten gå fra

– Hvorfor var det så viktig for deg at kommunen skulle få et slikt ombud?

– Først og fremst for at vi ikke skulle la noen muligheter gå fra de ansatte til å få ryddet opp i det de oppfattet som kritikkver­dige forhold, sier han.

Ifølge Saetereng hadde de i snitt rundt 10 saker per år som ble brakt inn for varsleromb­udet, men ingen av dem var så alvorlige at de endte opp med politiette­rforskning eller anmeldelse.

– Dere var den aller første kommunen i landet som fikk dette ombudet i 2006. Hva har dette ført til for dere?

– Det førte til at det ble en større trygghet i organisasj­onen. Og blant de ansatte om at de kunne komme med og melde fra om kritikkver­dige forhold.

Det var heller ingen frykt for represalie­r som var en av grunnene til at vi fikk dette varsleromb­udet.

Bare positive erfaringer

Nåvaerende rådmann, Odd Ivar Øvregård, gir skryt til den forrige rådmannen for at han fikk varsleromb­udet på plass i kommunen og dermed ga muligheten til de ansatte om å kunne komme med kritiske merknader til organisasj­onen.

– Vi har bare positive erfaringer med dette, sier han.

 ??  ?? MANNEN BAK: Det var Jarle Christians­en som først lanserte ideen om å få et eget varsleromb­ud i Grimstad kommune.
MANNEN BAK: Det var Jarle Christians­en som først lanserte ideen om å få et eget varsleromb­ud i Grimstad kommune.
 ??  ?? VELDIG FORNØYD: Rådmann i Kvinnherad kommune, Odd Ivar Øvregård, har bare positive erfaringer med å ha et eget varsl
VELDIG FORNØYD: Rådmann i Kvinnherad kommune, Odd Ivar Øvregård, har bare positive erfaringer med å ha et eget varsl
 ??  ??
 ?? FOTO: TRUDE AARSAND, KVINNHERIN­GEN ?? erombud i kommunen sin. Kvinnherad var først ute i landet med det i 2006.
FOTO: TRUDE AARSAND, KVINNHERIN­GEN erombud i kommunen sin. Kvinnherad var først ute i landet med det i 2006.
 ??  ?? FAKSIMILE: Slik så Adressas oppslag om saken uten i avisa 9. mars i år.
FAKSIMILE: Slik så Adressas oppslag om saken uten i avisa 9. mars i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway