Grimstad Adressetidende

Viser utstilling om klitoris

Sexologist­udenter ville spre kunnskap om anatomi og historikk knyttet til dette lille organet, som ikke er så lite likevel.

- SEKSUALITE­T Camilla Hovstø camilla@gat.no

– Faktisk er klitoris anatomisk på størrelse med en penis, mellom ni og 13 centimeter. Det er det svaert få som vet, noe vi avdekket i en spørreunde­rsøkelse på Facebook, sier Anette Lohne Krømke. Sammen med studentene Linn Heier og Even Tyr Bjerkeli presentere­r de sin medieoppga­ve om klitoris som en utstilling kalt KliTour 2017.

Det er viktig for dem å få fram at denne utstilling­en handler om folkeopply­sning og at kvinner har rett til å kjenne sin egen anatomi.

Sendt mail til leksikon

På medisinsk leksikon sto det fram til 2017 at klitoris var et en til to centimeter stort organ. Dette ble endret på etter oppfordrin­g fra UiA-studentene.

– Utstilling­en handler om en anatomisk struktur som gjennom historien er undervurde­rt, ignorert, fryktet og mishandlet og som i stor grad symboliser­er en tabuiserin­g av den kvinnelige seksualite­ten gjennom tidene, forteller Krømke.

Ved inngangen på UiA kan man se skisser og skulpturer og lese om hva som har skjedd med klitoris gjennom historien og ulike gjennombru­dd takket vaere forskere og foregangsp­ersoner.

Forskning

– Den australske forskeren O’Connel får i 1998 tydeliggjo­rt hvor stor struktur klitoris er, sier Bjerkeli. – Dette kan for eksempel gi håp for kvinner som er blitt omskåret, at klitoris er så stor, det kan vaere mulig å løfte opp vev og få tilbake funksjonen til en viss grad, sier Heier.

Fjernet klitoris fra atlas

De har blant annet tegnet en tidslinje.

– For eksempel fjernet man klitoris fra det anatomiske atlaset, Gray’s Anatomy i 1947. Da forsvant den bare rett og slett, sier Bjerkeli.

De forteller at klitoridek­tomi, å fjerne klitoris var en vanlig praksis i Storbritan­nia fram mot slutten av 1800-tallet.

– Man trodde at ved å fjerne klitoris, kunne man helbrede sinnslidel­ser, epilepsi og til og med skilsmisse. Vi forbinder jo omskjaerin­g som noe som kun skjer i muslimske og afrikanske land. Men man skal ikke gå så langt tilbake for å finne det i den vestlige delen av verden. I USA på 40-tallet ble en fem år gammel jentes klitoris etset bort fordi hun hadde onanert, sier han.

Utstilling­en står på UiA til og med fredag 23. mars.

Studentene har fått ulike reaksjoner muntlig og i en gjestebok de har lagt fram.

– Noen blir sinte og provosert, og andre synes vi bør vaere flaue. Men vi har fått flest positive tilbakemel­dinger.

De har også satt opp en vegg med post it-lapper der jenter og damer kan skrive navnet på sitt kjønnsorga­n.

– Det er så mange negative navn knyttet til det kvinnelige kjønnsorga­net, så vi ønsker at folk lager noen positive, sier Heier.

 ??  ??
 ??  ?? INFORMASJO­N: Sexologisk rådgivning-studentene Linn Heier, Even tyr Bjerkeli og Anette lohne Krømke ønsker å øke kunnskap om klitoris, og bidra til at flere kvinner kjenner sin anatomi.
INFORMASJO­N: Sexologisk rådgivning-studentene Linn Heier, Even tyr Bjerkeli og Anette lohne Krømke ønsker å øke kunnskap om klitoris, og bidra til at flere kvinner kjenner sin anatomi.
 ??  ?? SPENNENDE: Bjerkeli, Krømke og Heier synes det har vaert spennende å studere sexologisk rådgivning på UiA.
SPENNENDE: Bjerkeli, Krømke og Heier synes det har vaert spennende å studere sexologisk rådgivning på UiA.
 ??  ?? POSITIVT NAVN: Studentene har satt fram en tavle der folk kan henge opp navn på sitt eget kjønnsorga­n med positive assosiasjo­ner.
POSITIVT NAVN: Studentene har satt fram en tavle der folk kan henge opp navn på sitt eget kjønnsorga­n med positive assosiasjo­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway