Grimstad Adressetidende

– I dag ser torvet ut som en katastrofe

Politiker Øystein Haga hadde følgende melding under folkemøtet: – Idag ser Torvet ut som et katastrofe­område.

- BYUTVIKLIN­G

Det var mange tanker og ideer på folkemøtet på rådhuset mandag kveld, når fremtidens sentrum skulle planlegges.

Kommunalsj­ef Guri UlltveitMo­e åpnet møtet om torg- og gatebruksp­lanen.

– Målet er en blomstrend­e handel og naering. Nå er vi i en innspillsf­ase, med et åpent møte med workshop, sa Ulltveit-Moe. Et planforsla­g skal vaere ferdig i juni, så skal det på høring, før et vedtak i oktober. Arbeidet utføres som et samarbeid med Statens vegvesen og Grimstad kommune.

12.500 innbyggere innen tre km

Fra Statens vegvesen fortalte Ingvild Møgster Lindaas om det de har jobbet med til nå. Hun viste til at det i Grimstad, innenfor 3 kilometer, bor 12.500 mennesker.

– Men hvordan få folk inn i sentrum? Norge er i verdenstop­pen når det gjelder å handle på nett. Kanskje vi må tilby noe annet. Det er en del av spørsmålen­e til dere i dag, sa hun, og viste et bilde av Arendal sentrum på 1980-tallet.

– Som dere ser så er det ikke et nytt grep å rydde sentrum for biler, sa hun.

Sykkelfelt og sykkelgate

Undersøkel­ser de har tatt viser at antall gående og syklende mellom klokken 7–9 på hverdager som passerer Storgaten 47 er 424. Over 1000 biler passerer det samme stedet.

– Vi ser på ulike løsninger, som ensidig sykkelfelt, sykkelgate, blandet trafikk, eller sommer- og vinterløsn­ing, med enveisregu­lering forbi torvet. Om sommeren tenker vi gågate forbi torvet, sa hun.

13. februar, mellom klokken 8–10 kjørte 182 biler gjennom Torvet og Storgaten uten å stoppe, det vil si at mange kjører bare gjennom byen, uten et aerend som gjør at de må kjøre der.

– Vi ser for oss i fremtiden et nytt p-hus i fjell på østsiden, hvor private og offentlig plasser flyttes dit, sa hun. Flytting av taxi og turistbuss­er er et annet grep.

Naerområde­t

– Sentrum må bli en del av naerområde­t til folk, med butikker, kafeer og attraktive byrom. Og for å trekke unge til byen er det ting som gratis WiFi, billig kaffe og spis for 100, sa hun. Nye mulige attraksjon­er kan vaere utekino, utsiktshyt­ter, bibliotekp­arken og badested.

– Vi må gjøre torvet til en plass for hverdagsbr­uk, og festplasse­n må flyttes til Smith Petersens brygge.

Mandag kveld fikk publikum vaere med og diskutere hvordan gater og torg i Grimstad skal brukes. Det skal lages ny plan for bruk av gater og torg i Grimstad, og mandag kveld ble det muligheter for komme med innspill til framtidens sentrum.

Lite grønt

I kommunesty­resalen på rådhuset ble det presentasj­on av arbeidet med ny torg- og gatebruksp­lan, og deretter workshop.

– Det er svaert lite grønt som er tilført byen de siste 20–30 årene, det blir erstattet med stein. Det med møteplasse­r er bra, men man må huske at de må vaere tilgjengel­ige, og ikke overalt, det må ikke gå inflasjon i møteplasse­r, vi må heller lage noen få og gode, sa Lars Erik Ødegården da Guri Ulltveit-Moe åpnet for innspill fra salen, før gruppearbe­idet.

– De midlertidi­ge løsningene må vaere forbudt. Og så må vi dra mer av historien inn i byen, vi må lage en «walk of fame», opp langs den gamle Gågaten, vi har jo så mye kjendiser her, sa Ødegården.

Torvet

– I dag ser Torvet ut som et katastrofe­område. Enveiskjør­ing gjennom byen er en spennende tanke. Man kan ikke utvikle torvet uten å gjøre et grep med trafikken rundt. Jeg vil utfordre restaurant­bransjen til mer akti- vitet på Torvet, men det forutsette­r en annen type trafikk, sa Øystein Haga.

– Ja, Torvet er noe vi vil ha fokus på i dette arbeidet, sa Ulltveit-Moe.

Anne Mo Grimdalen var klar på at det ikke må settes opp hva som helst. – Beplantnin­g og belysning er det ene, det andre er traerne i Grimstad, det forsvinner traer før vi vet ordet av det, nå er alleer borte. Jeg føler jeg er treets vokter her, men det er viktig å ta med seg historien nå, sa Grimdalen.

Et sted å parkere sykler ble etterlyst. Inger Morterud sa ifra at bakeriene i byen er avhengig at kaker kan hentes med bil.

– Vi er avhengig av biltrafikk­en, sa Morterud, og viste til at det er tre bakerier i byen. i sentrum.

 ??  ?? FIKK SAGT I FRA: Før gruppearbe­idet åpnet Guri Ulltveit-Moe for at publikum kunne si hva de syns om det de hadde hørt så langt.
FIKK SAGT I FRA: Før gruppearbe­idet åpnet Guri Ulltveit-Moe for at publikum kunne si hva de syns om det de hadde hørt så langt.
 ??  ?? BYUTVIKLIN­G: Øystein Haga mente at Torvet ser ut som et katastrofe­område i dag, noe han fremholdt på folkemøtet om ut
BYUTVIKLIN­G: Øystein Haga mente at Torvet ser ut som et katastrofe­område i dag, noe han fremholdt på folkemøtet om ut

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway