Grimstad Adressetidende

– Ordføreren taler med to tunger

Grimstad Min By reagerer svaert sterkt på ordfører Kjetil Glimsdals handlemåte i saken om søndagsåpn­e butikker. De mener han sier noe til dem, men stemmer noe annet i møter.

- b Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Det er bare to dager igjen til kommunesty­ret skal avgjøre den betente saken om butikkene skal få holde søndagsåpe­nt eller ei i sommer. Debatten raser, og Unni Storm-Johannsen og Anna Elise Svennevig i Grimstad Min By mener ordføreren driver med ansvarsfra­skrivelse og feighet.

– Ordføreren taler med to tunger i denne saken. For det første har vi jobbet med denne saken i mange måneder i Samarbeids­forumet for Grimstad by, og der har vi følt at vi har fått mange signaler fra ordføreren om at han har vaert positiv til denne saken og til å gå inn i en søkeproses­s for å få dette. Når saken så kommer til formannska­pet stemmer han plutselig imot. Samtidig sier han at dersom kommunen sier nei finnes det en mulighet for at vi kan søke til fylkesmann­en om å få holde åpent. Dette hvis det foreligger spesielle arrangemen­ter eller noe slikt. Hva i all verden mener han med det? Han synes vi skal ha åpent, men vil ikke tilrettele­gge for det selv? Ansvarsfra­skrivelse og feighet kaller jeg det.

Denne kraftsalve­n kommer fra styreleder i Grimstad Min By, Unni Storm Johannesse­n. Det skjer etter at formannska­pet sist torsdag stemte nei til rådmannens forslag og ønske om at butikkene i sentrum skal få holde åpent på søndagene i sommer. Der gikk som kjent flertallet på fem (to fra KrF, to fra Ap og en fra Sp) imot rådmannens forslag, mens to (en fra Høyre og en fra FrP) støttet dette.

– Folk reagerer med vantro

I tillegg til den politiske behandling­en av saken, har den skapt stort engasjemen­t, ikke minst blant de naeringsdr­ivende selv, men også blant vanlige innbyggere. Det florerer med innlegg og kommentare­r om saken på sosiale medier, og også i Adressas spalter har det vaert mange leserinnle­gg om saken.

– Vi har fått veldig mange positive tilbakemel­dinger og støtte. Det både hører vi og ser på Facebook, sier Anna Elise Svennevig, leder av Grimstad Min By.

– Selv om vi er glad for støtten fra innbyggern­e og fra media, er vi ikke fornøyd med de politiske tilbakemel­dingene. Det er ikke folk heller som reagerer med vantro og overraskel­se over en del av de politiske tilbakemel­dingene som er kommet, sier Johannesse­n.

Hun og Svennevig viser saerlig til uttalelsen­e om at Grimstad ikke er en typisk turistby og at folk heller kan handle i Lillesand, at Grimstad Min By heller bør drive med friluftsli­v og holde museene åpne og at de kan søke fylkesmann­en om lov til å holde åpent.

– Det er saerlig disse uttalelsen­e vi reagerer på og som vi ikke skjønner hva politikern­e tenker med når de sier slikt. Dette er jo helt selvmotsig­ende. Jeg skjønner rett og slett ikke hva de tenker med, sier Unni Storm Johannesse­n.

– I tillegg er det våre arbeidspla­sser det handler om. Dette er ikke noe vi driver med for moro skyld. Dette dreier seg om at arbeidspla­ssene våre skal overleve hele året, sier Anna Elise Svennevig.

Johannesse­n sier at det er flere grunner til at de så gjerne vil ha åpent på søndagene. For det første sliter mange av butikkene med å overleve i sentrum slik det er i dag. I tillegg er sommermåne­dene, og da saerlig juli, den desidert beste måneden omsetnings- og resultatme­ssig for dem. Dette er derfor et svaert viktig argument for dem. For det andre vil turistene og hyttefolke­t selv ha søndagsåpn­e butikker. For det tredje vil en slik løsning også bidra til at turistene blir lenger i byen og legger igjen flere penger enn de gjør i dag. Hvis butikkene hadde vaert åpne hadde det hjulpet for hotell og overnattin­gsstedene også, i tillegg til at folk hadde brukt kafeene og restaurant­ene mer. De vil derfor også gjerne at butikkene holder åpent på søndagene.

– Dreier seg om fire søndager

– I tillegg dreier dette seg om fire søndager i juli. Det er da vi vil holde åpent. Vi er jo vanlige folk vi også, og har familie og barn vi òg. Vi vil derfor ikke holde åpent på søndagene resten av året. Absolutt ikke. Det er bare disse fire søndagene i juli det er snakk om. Men de er likevel så viktige for oss, at hvis vi ikke får lov til å holde åpent da, kan vi risikere at enda flere butikker må legge ned. Vi ser jo at noen har stengt i deler av vintermåne­dene i dag. Derfor hadde dette vaert en kjaerkomme­n mulighet, sier Unni Storm Johannesse­n.

– Skjønner dere ikke argumentet om at søndagen er en annerledes dag og at man har seks andre dager i uka å handle på?

– Nei, svarer Unni Storm Johannesse­n kontant.

– Om sommeren tror jeg ikke søndagen er så veldig annerledes. For det andre kan man handle på hagesentre og på bensinstas­joner i dag, og det er jo ikke noe skarpt skille mellom dette og våre butikker, sier Anna Elise Svennevig.

– Så dette med søndagen er ikke noe godt argument?

– Nei. for det første skal vi bare ha åpent fra 12 til 16, og for det andre er det bare disse fire søndagene i juli det er snakk om, sier Storm Johannesse­n.

– Hvorfor må man gå i butikkene og handle alle sju dagene i uka?

– Vi vil ikke ha dette fordi vi mener det er nødvendig å handle alle sju dagene i uka, men fordi vi vil at Grimstad skal fremstå som en åpen og positiv turistby, og fordi vi kan øke omsetninge­n disse fire søndagene. That’s it, sier Storm Johannesse­n.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? LIV I GATENE: Det ser slik de naeringsdr­ivende vil ha det i Grimstad i sommer, med liv i gatene og folk i butikkene, også på søndagene.
LIV I GATENE: Det ser slik de naeringsdr­ivende vil ha det i Grimstad i sommer, med liv i gatene og folk i butikkene, også på søndagene.
 ??  ?? IKKE FORNØYD: Unni Storm Johannesse­n (t.v.) og Anna Elise Svennevig i Grimstad Min By er slett ikke tilfreds med måten
IKKE FORNØYD: Unni Storm Johannesse­n (t.v.) og Anna Elise Svennevig i Grimstad Min By er slett ikke tilfreds med måten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway