Grimstad Adressetidende

Imponert over Frivolltun

Statsråd Jan Tore Sanner ble imponert over det han fikk se på Frivolltun torsdag ettermidda­g.

- FRIVOLLTUN

– Velferdste­knologien kan skape større trygghet for pårørende, de slipper å vaere urolige for at mor eller far går ut av huset og vandrer rundt. Dette gir også større trygghet for den eldre. Her er det gode ekspempler på tekonologi­en som er tatt i bruk, sa statsråd Jan Tore Sanner etter omvisninge­n på Frivolltun.

– Før kunne det gå timer før det ble oppdaget at noen hadde tatt seg en tur. Jeg har vaert på mange showrooms, og det er en rivende utvikling her, men mens showroooms viser hva man kan gjøre, er det her tatt i bruk, sier Sanner. Han var også imponert over stedet Frivolltun er.

– Før så disse stedene mer ut som sykehus, men her er det jo som et hjem, sier Sanner, og viser blant annet til sansehagen, de to herrene som satt og trimmet like innenfor inngangen da han kom til Frivolltun.

– Det er jo fantatsik med de som satt og syklet, med så godt humør og kunne ha disse trimappara­tene så tilgjengel­ig, sier han. Han vil også skryte av kommunen.

– Det er godt å se at Grimstad kommune er så fremmoverl­ent, de gjør det de gjør for å skape mer trygghet, sier han.

Blant de fremste

Frivolltun bo- og omsorgssen­ter fikk besøk av statsråd Jan Tore Sanner og statssekre­taerer fra Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet den 18. mai. Besøket var en del av et større besøk delegasjon­en hadde på Sørlandet torsdag. De var også innom Kristiansa­nd og Dyreparken.

Grimstad kommune har over lengre tid utmerket seg ved å vaere blant de fremste til å ta i bruk teknologi i helse- og omsorgstje­nester. Torsdag kom derfor statsråd og statssekre­taerer for å få et innblikk i hvordan Grimstad kommune jobber med disse utfordring­ene gjennom prosjekt «Digitalt tilsyn». Gjestene fikk også møte pårørende og ansatte som har god erfaring med bruk av teknologi i helsetjene­ster og kunne fortelle om effektene av dette arbeidet.

Varsler

Prosjekt Digitalt tilsyn går ut på at det installere­s sensorer på pasientrom. Disse som registrere­r bevegelser og annet i rommet, og vil kunne varsle om når personer forlater rom eller bolig nattestid, unormale bevegelser/ anfall, fall og/eller fravaer fra seng, fukt. Dette er til hjelp for de ansatte, og målet er å kunne gi bedre og tryggere hjelp.

Frivolltun viste hvordan bruken av ny teknologi og sensorer har påvirket forholdene for beboere og pårørende, samt endret ressursbru­ken i kommunen.

– De ansatte blir varslet når brukerne forlater boligen nattestid, eller en lenge borte fra sengen. Brukerne får også hjelp når de trenger det, og på denne måten blir ikke brukerne unødig fortstyrre­t på natten. Med denne teknologie­n kan også bidra til at flere kan bo hjemme lengre, og behov for institusjo­nsplass utsettes. Brukerne får tilsyn når de trenger det, og ikke rutinemess­ig, sier Silje Bjerkås, enhetslede­r på Frivolltun, da hun fikk fortelle om hvordan de jobber, etter omvisninge­n.

– Vi startet også opp med showrooms, så tok vi etterhvert i bruk muligheten­e, først i liten skala, så større. Vi har gått skrittene, sier Bjerkås. – Dere jobber åpenbart godt her lokalt, skrøt Sanner.

 ??  ?? GODT HUMØR: Statsråd Jan Tore Sanner fikk hilse på Torbjørn Aas (t.v.) og Olav Gangnes som var i gang med dagens trimøkt i første etasje.
GODT HUMØR: Statsråd Jan Tore Sanner fikk hilse på Torbjørn Aas (t.v.) og Olav Gangnes som var i gang med dagens trimøkt i første etasje.
 ??  ?? OMVISNING: Enhetslede­r Silje Bjerkås viste statsråd Jan Tore Sanner rundt på Frivolltun.
OMVISNING: Enhetslede­r Silje Bjerkås viste statsråd Jan Tore Sanner rundt på Frivolltun.
 ??  ?? VELKOMMEN: Ordfører Kjetil Glimsdal tok i mot statsråden.
VELKOMMEN: Ordfører Kjetil Glimsdal tok i mot statsråden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway