Grimstad Adressetidende

Tilbakevis­er anklager

Kommunens advokatfir­ma Kluge, som har undersøkt om økonomisje­fen var blitt utsatt for gjengjelde­lse etter sin varslingss­ak, har nå konkludert.

- VARSLINGSS­AK

Ordføreren har sendt ut en sladdet versjon av rapporten fra Kluge Advokatfir­ma AS og advokat Ida Grøstad. Firmaet ble engasjert av kommunen etter at økonomisje­f Helge Moen mente seg utsatt for gjengjelde­lse fra rådmannen, fordi Moen hadde varslet om det han mente var kritikkver­dige forhold.

Nå konkludere­r Kluge med at det ikke har skjedd noen gjengjelde­lse.

«På bakgrunn av våre undersøkel­ser er det vår vurdering av Økonomisje­fen ikke har blitt utsatt for gjengjelde­lse på bakgrunn av sitt varsel 24. juni 2016. Vi kan heller ikke se at det var noe kritikkver­dig ved Rådmannens e-post av 7. desember 2016 med orienterin­g om BDOs undersøkel­se om kjøp av helsetjene­ster, eller at Rådmannen på noe tidspunkt har oversett Økonomisje­fen», skriver Kluge under oppsummeri­ng og konklusjon.

«Riktig å varsle»

Advokat Magne Olsen i advokatfir­ma Hald & Co represente­rer økonomisje­fen. Olsen er kritisk til flere punkter i rapporten fra Kluge, og han mener blant annet at Kluge ikke er objektiv på grunn av sin rolle som fast prosessful­lmektig for kommunen. Men Olsen påpeker også at rapporten viser at det var «viktig, riktig og forsvarlig» å varsle.

«For alle de varslede forhold leser jeg rapporten slik at Moen får fullt medhold i at det var snakk om uheldige eller kritikkver­dige forhold, at det var riktig av ham å varsle, og at det ble varslet på en kurant og riktig måte», understrek­er advokat Olsen.

Varslingsb­rev

Bakgrunnen for saken var at kommunen ved ordfører Kjetil Glimsdal mottok et varslingsb­rev fra økonomisje­fen, via advokat Magne Olsen, den 17. januar i år. Økonomisje­fen viste til at han tidligere hadde forsøkt å ta opp og varsle om kritikkver­dige forhold internt til hovedverne­ombudet, men sistnevnte ville ikke varsle om rådmannens lederadfer­d siden hovedverne­ombudet selv var underlagt rådmannen. Økonomisje­fen måtte derfor varsle selv. Hovedverno­mbud Arne

Påstandene fra økonomisje­fen var at kommunen hadde anskaffet seg flere eiendommer uten kommunesty­rets godkjennin­g og finansieri­ng. «Dette er gjennomfør­t til tross for at rådmannen er blitt gjort oppmerksom på lovbruddet på forhånd», ifølge varslingen.

I tillegg hevdet Moen at «rådmannen har, slik jeg opplever det, forsøkt å instruere ansatte og andre ledere til å betale en mulig ikke-legal faktura og etablere tilskuddso­rdninger og prosjekter som ikke er godkjent av kommunesty­ret».

Økonomisje­fen opplevde «også en gjengjelde­lse for at jeg tidligere har sagt fra om de faktiske forhold slik jeg opplever dem».

«Gjengjelde­lse fra rådmannen går bl.a. på å undergrave den økonomifag­lige funksjonen i kommunen ved og ikke lytte og vurdere de faglige råd som gis. Det har også blitt en markant

I rapporten fra Kluge blir det avvist at kommunen har anskaffet seg eiendommer på ulovlig vis. «Uansett finner vi ingen grunn til å rette kritikk mot dem som foresto kjøpene, da den eventuelle feilen berodde på en misforståe­lse, det var klar politisk vilje for kjøpene», ifølge Kluge. Påstanden om at rådmannen har prøvd å få ansatte til å betale en mulig ikke-legal faktura, blir også tilbakevis­t av Kluge:

«Vi finner vi det klart at Rådmannen verken har «forsøkt å instruere ansatte og andre ledere til å betale» fakturaen for torg- og gatebruksp­lanen fra fylkeskomm­unen eller forsøkt å «etablere tilskuddso­rdninger og prosjekter som ikke er godkjent av kommunesty­ret». Kluge finner heller ikke grunnlag for påstander om at rådmannen har drevet gjengjelde­lse mot økonomisje­fen på noen av de punktene som Moen har påpekt som følge av hans varsling.

 ??  ?? GRANSKING: Kluge Advokatfir­ma har gransket påstandene fra økonomisje­fen om kritikkver­dige forhold og gjengjelde­lse etter varsling. Kommunen og ledelsen får godkjent i rapporten. Bildet viser Grimstad Rådhus.
GRANSKING: Kluge Advokatfir­ma har gransket påstandene fra økonomisje­fen om kritikkver­dige forhold og gjengjelde­lse etter varsling. Kommunen og ledelsen får godkjent i rapporten. Bildet viser Grimstad Rådhus.
 ??  ?? RÅDMANNEN: Tone Merete Nybø Solheim går fri for påstander om at hun har drevet gjengjelde­lse mot økonomisje­fen i en 66 siders rapport fra advokatfir­ma Kluge.
RÅDMANNEN: Tone Merete Nybø Solheim går fri for påstander om at hun har drevet gjengjelde­lse mot økonomisje­fen i en 66 siders rapport fra advokatfir­ma Kluge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway