Grimstad Adressetidende

– Annerledes i Grimstad

– Russen skaper et saerpreg i den norske kulturen.

- RUSSETALER Gro Austenå Berg

Stemmen til russepresi­dent på Dahlske, Stian Topland, holdt gjennom talen på Torvet 17. mai. Han var hes etter natta, men var først ut på scenen med sine ord til medrussen og andre fremmøtte.

Samhold

– Den norske russetradi­sjonen startet i 1905, da de røde, sa han med trykk på røde og ble avbrutt av brøl fra sin horde.

– Avgangsele­vene i Kristiania brukte røde luer for å feire at det var slutt. Russen skaper et saerpreg i den norske kulturen, sa han og nevnte samhold og fellesskap.

Han kom også med noen stikk til blårussen fra Drottningb­org. Det er tydelig at skolene, som de har gjort i mange år, fremdeles «erter» hverandre.

Snill russ

Topland la også skylden på media som beskriver russen som noe helt annet enn det de er.

– Nå er det mange som mener at buksene står for voldtekt, slåsskampe­r og bare masse fyll. Vet dere hva, jeg kan understrek­e at i Grimstad er det ikke en voldtektss­ak, ingen er på glattcella og ingen har mistet førerkorte­t på grunn av fyllekjøri­ng. Grimstadru­ssen er annerledes, sa han til stor jubel fra hele flokken.

Etter Topland var det blårussens president Benjamin Ravnås tur. Han trakk fram den største grunnen til at han kunne stå på scenen og tale 17. mai, nemlig at grunnloven ble signert på Eidsvoll i 1914. Han snakket også om hva de har gjort på Drottningb­org det siste året.

– Vi har solgt aviser, arrangert basarer, bistått dugnader og dratt på korturné. I vårt misjonsløp alene samlet vi inn 556 000 kroner, sa han og høstet stor applaus og jubel for summen.

– En vilje til å gjøre en forskjell for noen andre, det er det et sterkt Norge vil nyte godt av i framtida, sa han før han fortsatt med noen forsonende ord til Dahlskerus­sen.

– Det har vaert en glede å bli kjent med dere, krige mot dere og feire russetiden sammen med dere.

Ravnå takket også for tre spesielle år i Grimstad.

 ??  ?? SAMLING: Russen på vei inn på Torvet etter russetoget. Der var det blant annet trekning av russekort. Alle som kunne kjøre da de blåste for politiet 17. mai morgen, var med i trekningen.
SAMLING: Russen på vei inn på Torvet etter russetoget. Der var det blant annet trekning av russekort. Alle som kunne kjøre da de blåste for politiet 17. mai morgen, var med i trekningen.
 ??  ?? BARE BLÅ: Det var «Cry baby» (1000 kroner), Frida Orlien (3000 kroner) og Silje Jakobsen (5000 kroner) som vant trekningen.
BARE BLÅ: Det var «Cry baby» (1000 kroner), Frida Orlien (3000 kroner) og Silje Jakobsen (5000 kroner) som vant trekningen.
 ??  ?? DROTTNINGB­ORG: Det var god stemning blant både blå og røde, men det var tydelig at ordkrigen mellom dem fremdeles eksisterer.
DROTTNINGB­ORG: Det var god stemning blant både blå og røde, men det var tydelig at ordkrigen mellom dem fremdeles eksisterer.
 ??  ?? SVEKKET STEMME: Dahlskes russepresi­dent Stian Topland.
SVEKKET STEMME: Dahlskes russepresi­dent Stian Topland.
 ??  ?? TAKKET AV: Drottningb­orgs president Benjamin Ravnå.
TAKKET AV: Drottningb­orgs president Benjamin Ravnå.
 ??  ?? SLITNE?: Russetiden er en tid for vennskap og moro.
SLITNE?: Russetiden er en tid for vennskap og moro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway