Grimstad Adressetidende

Trofaste morgenfugl­er

Steinar Simonsen (81) var på plass langs ruten da 17. mai-komiteen og Grimstad Musikkorps hilste byen klokken syv om morgenen.

- 17.MAI-STARTEN

Det var grått og tett dis og tåke i sentrumsga­tene da salutten smalt. 17- mai-komiteen og Grimstad musikkorps startet deretter sin prosesjon gjennom sentrum. Noen få hadde møtt frem for å følge toget.

Tidlig oppe

Blant dem var Steinar Simonsen, slik han har gjort siden han flyttet fra Bergen til Grimstad i 1968.

– Jeg kjente denne tradisjone­n fra Bergen, og det var helt naturlig at jeg fortsatte å markere på denne måten da jeg kom til Grimstad.

– Så slik har du stått hver 17. mai i nesten 50 år nå?

– Ja, siden 1968, men jeg må gjøre fratrekk for syv år da jeg ikke bodde i byen, forteller Simonsen.

En annen utflyttet bergenser, stortingsr­epresentan­t Svein Harberg, var også på plass med familie.

– Dette var en tradisjon jeg tok opp etter at jeg hadde vaert formann i 17. mai-komiteen i Grimstad. Da innså jeg at det var jo veldig hyggelig at det sto folk langs ruten, forteller Harberg.

Bekransnin­g

Tradisjone­n tro var det kransenedl­eggelse ved bysten av Henrik Ibsen ved Ibsenhuset. Den ble lagt ned av Anita Estensen, leder av Grimstad Bys Museer, og hun holdt også talen.

Hun minnet om at det ikke var en selvfølge å få feire Grunnlovsd­agen, og trakk historiske linjer tilbake til 17. mai 1829 i Christiani­a. Den gang ble myndighete­ne så provosert over at folk gikk ut i gatene og sang nasjonale sanger at de sendte inn kavaleriet. Flere ble ridd ned og skadet.

– Fire år senere holdt Henrik Wergeland sin berømte tale ved Krohg-statuen som gjorde ham til prinsen av 17. mai-feiringen, fortalte Estensen.

Hva tenkte Ibsen?

Hun nevnte at flere forfattere har satt sitt preg på dagen. Ikke minst Bjørnstjer­ne Bjørnson som arrangerte det første barnetoget og skrev teksten til «Ja, vi elsker».

– Hva tenkte Ibsen om 17. mai og Norges grunnlov? Det vet vi ikke så mye om. Men det vi vet er at han var opptatt av de verdiene som Grunnloven bygger på, og da spesielt frihet. sa Estensen.

 ??  ?? TIDLIG PÅ: De skulle ha med seg starten av feiringen. Her er Inge Herman Andersen, Elias Harberg, stortingsr­epresentan­t Svein Harberg, Viktoria og Mathilde Harberg.
TIDLIG PÅ: De skulle ha med seg starten av feiringen. Her er Inge Herman Andersen, Elias Harberg, stortingsr­epresentan­t Svein Harberg, Viktoria og Mathilde Harberg.
 ??  ?? BEKRANSNIN­G: Anita Estensen, leder av Grimstad bys museer, la ned krans ved bysten av Henrik Ibsen om morgenen 17. mai.
BEKRANSNIN­G: Anita Estensen, leder av Grimstad bys museer, la ned krans ved bysten av Henrik Ibsen om morgenen 17. mai.
 ??  ?? ALLTID PÅ PLASS: Steinar Simonsen har fulgt morgenpros­esjonen på 17. mai i Grimstad siden han flyttet til byen fra Bergen i 1968
ALLTID PÅ PLASS: Steinar Simonsen har fulgt morgenpros­esjonen på 17. mai i Grimstad siden han flyttet til byen fra Bergen i 1968

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway