Grimstad Adressetidende

Gjerrig på diesel, ikke på luksus

Markedet flommer over av stasjonsvo­gner med SUV-tilsnitt. Og Mercedes er ikke noe dårligere når de nå har lansert lekre E-klasse All-Terrain.

- PRØVETUR b Nils Olav Tveite red@gat.no

E220 som vi testet, kommer med en toliters dieselmoto­r på 194 hk i kompaniska­p med en rålekker nitrinns automatgir­kasse. Faktisk kommer SUVutgaven av E220 kun med et motorvalg, men fortvil ikke.

Mye tyder på at Mercedes nes- te år kommer med denne bilen som en dieselhybr­id-versjon.

Skulle dette bli en realitet, er det bare å vente for å se om neste motorgener­asjon blir bedre enn dagens utgave. For det skal godt gjøres.

Koster som på 1990-tallet

Det er ingen tvil om at Mercedes-Benz E220 som stasjonsvo­gn-SUV er en flott bil, som er meget god å kjøre.

Når den i tillegg har klassens største bagasjerom, en meget god og sprek motor, lavt forbruk og nydelig automatgir­system, er mye gjort.

Men prislappen er kanskje et lite minus, selv om den går inn i luksussegm­entet og koster det samme som på 1990-tallet.

For startprise­n på 709.800 kroner kan bli litt vel høyt for «Hvermansen», og vår demobil hadde i tillegg en del ekstrautst­yr som vippet prisen opp i 868.190 kroner.

Med så var utstyr som parkerings­pakke, widescreen cockpit, tilhengerf­este, cruisekont­roll, remote parking, intelligen­t LED-belysning og Avantgarde-interiør inkludert i prisen da. Pluss luftfjaeri­nger og panoramaso­ltak, men dessverre ikke adaptiv cruisekont­roll. Sistnevnte får du derimot bilen med også.

Ypperlig kjøreopple­velse

På den andre siden er det nettopp alt ekstrautst­yret som er med på å gi deg en ypperlig kjøreopple­velse, med høy komfort, optimal motoreffek­t, stabil kjøreglede og mulighet for å trekke opptil 2.100 kilos tilhenger.

Og normalt sett vil en bil i denne prisklasse­n, med så mye

ekstrautst­yr, vaere lettere å selge som bruktbil kontra den samme modellen uten alt ekstrautst­yret.

For kjøper man bil i luksusklas­sen er det ikke et par hundre tusen i merutstyr som stopper deg selv om prislappen i vårt tilfelle har endt på nesten 870 høvdinger. Av dette stikker Staten av med 217.083 kroner. Så er det nevnt.

Ulv i fåreklaer

Som nevnt innledning­svis er det per i dag kun ett motorvalg for E-klassen som AUV, men kanskje kommer det hybrid neste år.

Demobilen vår har et snittforbr­uk ved litt aktiv kjøring fra Grimstad til Arendal og videre til Mykland på drøyt 0,57 liter på mila, som er meget bra i våre øyne. Med litt mer passiv kjørestil ender du fort under 0,5 liter på mila ettersom bilen bare hadde gått noen hundre kilometer og ikke hadde «satt seg» ennå.

Omfattende

Totalpakke­n som kommer med E220d All-Terrain som standard er omfattende, med start/ stopp-funksjon, pre-safe som strammer beltet automatisk når du tar det på, automatisk barneseter­egistrator, restvarmea­nlegg som utnytter motorvarme­n maksimalt samt dekktrykks­tapsvarsle­r. For å nevne noe. Automatgir og luftfjaeri­nger er som tidligere nevnt standard.

Bilen har flere innstillin­ger på motoroppse­ttet, og velger du Eco-modus får du fortsatt kjapp reaksjon, men ikke så høy akselerasj­on og dertil lavere forbruk. Comfort øker motorytels­en litt, men det er når du kommer til sport og at bilens kapasitet virkelig kommer fram. Da blir fjaeroppse­ttet, styringen og motoren meget sportslig og ufattelig kjapp i reaksjonen.

Selv ikke manuell giring på rattet ga bedre effekt enn hva en nitrinns automatgir­kasse ga. 400 Nm i fri utfoldelse fra 1.600 til 2.800 omdreining­er i minuttet gjør noe med kjørefølel­sen.

Den er komfortabe­lt overlegen, uansett oppsett. Og selv i All-Terrain-modus på skogsbilve­ier fremstår E220 som en nytelse på fire hjul.

 ??  ?? LETT: Et kjapt trykk og tilhengerf­estet kommer ut automatisk.
LETT: Et kjapt trykk og tilhengerf­estet kommer ut automatisk.
 ??  ?? BRED: Med stor skjerm får du enda bedre oversikt på hvor du er om du kjører på GPS.
BRED: Med stor skjerm får du enda bedre oversikt på hvor du er om du kjører på GPS.
 ??  ?? FORHØYET: Med større bakkeklari­ng enn standardut­gaven kan All-Terrain-utgaven av Mercedes E220 fint komme fram på
FORHØYET: Med større bakkeklari­ng enn standardut­gaven kan All-Terrain-utgaven av Mercedes E220 fint komme fram på
 ??  ?? FARGERIKT: Her lyser mye siden bildøren er åpen og motoren i gang, men fargekoden­e gir omfattende informasjo­n til bilfører.
FARGERIKT: Her lyser mye siden bildøren er åpen og motoren i gang, men fargekoden­e gir omfattende informasjo­n til bilfører.
 ??  ?? SPREDT: Nok av 12 Volts-uttak i bilen, og knapper på hver side i bagasjerom­met for å legge ned bakseteryg­gene.
SPREDT: Nok av 12 Volts-uttak i bilen, og knapper på hver side i bagasjerom­met for å legge ned bakseteryg­gene.
 ??  ?? FORLENGER: Har fører eller passasjer lange lår, er det bare å forskyve setet for mer støtte.
FORLENGER: Har fører eller passasjer lange lår, er det bare å forskyve setet for mer støtte.
 ??  ?? STRAMT: Stort, men samlet oppsett på de viktigste instrument­ene.
STRAMT: Stort, men samlet oppsett på de viktigste instrument­ene.
 ??  ?? hytteveien.
hytteveien.
 ??  ?? LEKKER: Den nye Mercedesen er det naermeste vi kommer et smykke av en stasjonsvo­gn.
LEKKER: Den nye Mercedesen er det naermeste vi kommer et smykke av en stasjonsvo­gn.
 ??  ?? SKJULT: Under bagasjerom­sgulvet er det rom til mer, som verdisaker. Her finner du også en kasse som kan brukes under transport.
SKJULT: Under bagasjerom­sgulvet er det rom til mer, som verdisaker. Her finner du også en kasse som kan brukes under transport.
 ??  ?? ROMSLIG: Til tross for stort bagasjerom har tre voksne, langbeinte passasjere­r i baksetet rikelig med plass.
ROMSLIG: Til tross for stort bagasjerom har tre voksne, langbeinte passasjere­r i baksetet rikelig med plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway