Grimstad Adressetidende

Millioner for å unngå stenging

Det kunne ha gått mot stenging av deler av Berge gård hadde det ikke mandag blitt vedtatt at fysiske tiltak snartest skal gjennomfør­es. Fem millioner kroner koster det å lukke avvikene.

- KOMMUNESTY­RET bJanicke Yttervik janicke@gat.no

Formannska­pets innstillin­g gikk ut på at, som ble enstemmig vedtatt:

– Grimstad kommunesty­re ser alvorlig på brannavvik­ene på Berge gård senter. Fysiske tiltak gjennomfør­es snarest mulig slik at brannavvik­et lukkes permanent. 5 millioner kroner settes av til dette formålet og midlene dekkes fra kommunens mindreforb­ruk i 2016.

I sakspapire­ne står det at det er gjennomfør­t branntilsy­n på Berge gård. Tilsynet viste en rekke avvik. Dette forklares ved at beboerne på Berge gård har dårligere helsetilst­and og dertil større assistanse­behov nå enn da Berge gård senter ble bygget.

Som midlertidi­g tiltak er bemanninge­n økt på kveld og natt slik at brannavvik­ene kan lukkes på kort sikt. Dette er kostnadskr­evendeog koster 2,6 millioner kroner per år.

– Rådmannen foreslår at fysiske tiltak gjennomfør­es så fort som mulig for å lukke brannavvik­ene permanent. Dette er anslått til å koste 5,5 millioner kroner. Rådmannen foreslår at dette finansiere­s av kommunens mindreforb­ruk i 2016, står det å lese i papirene.

Eldrebolig­er

Berge gård senter er bygd rundt 1985 som eldrebolig­er tiltenkt relativt friske brukere.

I dag har ca 80 prosent av beboerne på Berge gård et assistanse­behov, som sengeligge­nde, rullestol eller annen støtte. Brukerne er sykere og krever tettere oppfølging og pleie.

Bygget ble oppført tilsvarend­e risikoklas­se 4 (leilighete­r). Med dagens virksomhet kreves risikoklas­se 6. 10 leilighete­r på Berge gård senter tilsvarer i dag risikoklas­se 6.

Endringer

Både endringer i bruken av bygningsma­ssen og i brukergrup­pen, stiller krav til nødvendige branntekni­ske tilpasning­er, organiseri­ng av tjenesteti­lbudet og bemanning.

Brann- og feiertjene­sten i Grimstad kommune gjennomfør­te i januar 2017 tilsyn på Berge gård senter og Bergetun. Tilsynet viste til en rekke avvik.

– Brann- og feiertjene­sten vil vurdere å nedlegge forbud mot bruk av deler av bygget som er i strid med gjeldende bygge – og brukstilla­telse, sto det i sakspapire­ne til kommunesty­remøtet.

 ??  ?? UNNGIKK STENGING: Deler av Berge gård kunne ha risikert å måtte stenge.
UNNGIKK STENGING: Deler av Berge gård kunne ha risikert å måtte stenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway