Grimstad Adressetidende

- Dette vil vi merke på

Direktør Berit Lunde på Scandic Grimstad er ikke i tvil. Søndagsåpn­e butikker i sentrum vil gjøre at enda flere turister legger turen til Grimstad.

- SØNDAGSÅPE­NT bJanicke Yttervik janicke@gat.no

– Jeg er overbevist om at Grimstad som turistattr­aksjon er veldig bra, og det jeg merker er at sesongen blir lengre og lengre for hvert år. Det er klart at søndagsåpn­e butikker er ikke noe gjestene forventer, for det har ikke vaert vanlig, men hvis vi kan friste med det i høysesonge­n, så er jeg overbevist om at det vil slå positivt ut, og vil bli en slags «snakkis», som igjen vil generere et enda større trekk mot byen. Det vil bli en positiv overraskel­se for turistene, og så er det spennende å se hvordan butikkdriv­erne vil opplevde det økonomisk, sier hotelldire­ktør på Scandic Grimstad, Berit Lunde. Men hun understrek­er at det skal gjelde i høysesonge­n, som er juli.

– Jeg tror Grimstad har enda mer å gå på, sier Lunde.

Kunne juble etter vedtak

Butikkeier­ne i sentrum kunne juble etter mandagens vedtak i kommunesty­ret, som åpner opp for søndagsåpn­e butikker sommerstid.

– Det er jubel, det er kjempeposi­tivt, vi er så glade. Det var det vi ønsket oss, uten tvil. Det kunne ikke ha blitt bedre, sier Therese Skretting på Høyer.

– Jeg fulgte debatten, og jeg syns tidlig at den viste at de som var mot likevel var litt for. Det var veldig mange fornuftige taler, og jeg tror de fleste skjønte at dette er det eneste riktige å gjøre, sier Skretting. Et av argumenten­e som ble brukt mot søndagsåpe­nt, er at det ikke kan stå så dårlig til i Grimstad at butikkene er avhengige av søndagshan­delen.

– Dette er en måte å tenke litt annerledes på, og det gjør vi hele tiden, med å tenke på hvordan gjøre byen mer attraktiv, sier Skretting.

– Dette er vi storfornøy­d med, mandag var en gledens dag! Dette blir bra. Jeg var veldig spent, men det gikk vår vei. Dette er en kjaerkomme­n ting, og så viktig for sentrum, sier Julie Holmquist på Kjøkkencen­teret.

– Vi er veldig fornøyd, det er dette som skal til for å lage liv i byen. Vi vil ha fremgang, og at det skal vaere spennende å gå rundt i byen på en søndag. Dette har alt å si for sentrum, siden Lillesand har søndagsåpe­nt, vil vi henge med og gjøre det beste for byen, sier Berit Haaland på Mye Fint. Men det var en lang debatt som skulle til før saken kunne stemmes over, et vedtak som endte med at 27 stemte for, og 8 stemte mot søndagsåpn­e butikker om sommeren. Det var ordføreren som først tok til ordet.

Lang debatt

– Det har vaert litt oppmerksom­het om at ordføreren taler med to tunger, og ansvarsfra­skrivelse. Vi er blitt enige om å vaere uenige. Jeg skal ikke rokke ved samarbeids­avtalen vår uansett. Det er grunnen til at samarbeids­partiene i dag vil stemme ulikt. Til handelssta­nden vil jeg si at jeg tror ikke de mener at handelen er avhengig av disse søndagene, og jeg vil gi en oppfordrin­g om å vurdere andre tiltak, som åpningstid­en i turistseso­ngen, utover ettermidda­g og kveld. Men jeg er positiv til å ha åpent noen søndager i turistseso­ngen, sier Kjetil Glimsdal (KrF).

– Det er ingen tvil om at Grimstad er en turistby om sommeren. Det saken handler om er om Grimstad skal fungere som typisk turiststed. Så vidt jeg vet er det ingen byer større enn Lillesand og Mandal som har blitt godkjent som turiststed, sier Tore Stalleland (Sp).

– Ordfører, det er hyggelig å høre at du vil det skal vaere søndagsåpe­nt, det vil SV også, sier Issifou Koanda (SV).

– I utgangspun­ktet var denne saken grei for meg, vi er prinsipiel­t imot søndagsåpe­nt. Jeg ønsker at den sjuende dagen skal vaere en annerledes­dag, og dreie seg om andre ting enn shopping. Grimstad har mange andre ting å tilby våre turister. Men jeg vil åpne opp for en begrenset søndagshan­del i byen, det er en turistby, og det gjør inntrykk når noen sier at dette er et vaere eller ikke vaere for flere av butikkene. Derfor er vi noen i vår gruppe som vil fremme et endringsfo­rslag, sier Håvard Røiseland (Ap), og foreslo at Grimstad søker fylket om å godkjennes som turiststed i ukene 27, 28,29 og 30, og at det skal gjelde historiske sentrum.

– Butikkdriv­erne ønsker selv å holde åpne, omsetninge­n de kan få kan gjøre at flere driver med overskudd. Ingenting er så trist som å se at butikker må legge ned. Jeg er positiv til søknaden og vil stemme for, sier Bjørnar Birkedahl (Ap).

– Jeg er imot at vi skal jobbe på søndager, vi skal hvile da, men jeg får henvendels­e fra mange kollegaer som vil holde åpent noen søndager. Jeg håper det kan bidra til mange sommerjobb­er til ungdommer, sier Rafik Ben Lajili (Ap).

Fem grunner

Arnt Gunnar Tønnessen (V) kom med fem grunn til hvorfor han og Venstre vil støtte søndagsåpn­e butikker i juli.

– Respekt for dem som tør satse og drive egne butikker i Grimstad. Men ros og respekt er bare ord. Det er praktisk handling som teller.

– Antall timer som brukes av dem som driver butikk, usikkerhet­en knyttet til økonomi.

– Betydninge­n for oss som lokalsamfu­nn av at det er aktivitet og handel. Handel skaper bymiljø, handel skaper trivsel. Søndagsåpn­e butikker i juli, vil vaere positivt også for dem som driver kafeer og restaurant­er.

– Betydninge­n av å spille på lag. Vi skal gjøre mye fremover for å gjøre Grimstad sentrum til et enda bedre sted å vaere. Da må vi spille på lag med dem som skaper liv i sentrum, og ikke slå hånden av dem.

– Hensynet til arbeidspla­sser. De som driver butikkene skaper arbeidspla­sser ikke bare for seg selv, men ofte også for en eller to personer til. Den ekstra omsetninge­n man får på disse fire søndagene, kan vaere det som gjør at en tør satse på å utvide stillingen til en som allerede er ansatt. Eller kanskje det kan gi noen ungdommer mulighet for en sommerjobb.

– Grimstad ønsker å vaere en god by for turistene. Jeg er ikke i tvil om at en sommer- og søndagsåpe­n by vil vaere mer attraktiv by for dem som besøker oss, sier Tønnessen.

Trond Erik Bognø (H) ville støtte det opprinneli­ge forslaget, og viste til arrangemen­ter i byen i sommer hvor det vil vaere mye folk i sentrum: 14.–18 juni er kortfilmfe­stival, 3.–5. er august Ibsen- og Hamsundage­ne, 14.–27. august er det fadderuka for 3000 studenter.

– Når det gjelder omsetning på en søndag så er søndagen den nest største handelsdag­en i Lillesand, sier Bognø.

– Jeg kommer til å stemme nei, både på forslaget fra Ap og rådmannens. Jeg vil ikke ha søndagsåpn­e butikker. Jeg tror ikke fire timer på fire søndager er det som skal til for å redde handelsnae­ringen. Det er en fallitterk­laering, sier Stein Gjulem (KrF).

Flertall for rådmannens

Etter en lang debatt ble det flertall for rådmannens forslag til vedtak som sommeråpne butikker.

– Rådmannens forslag til vedtak Grimstad kommune søker fylkesmann­en om å godkjenne Grimstad sentrum som typisk turiststed i perioden 15/6 – 31/8.

Grimstad kommune har ikke myndighet til å godkjenne at butikker kan holde søndagsåpe­nt, men kan søke fylkesmann­en om at sentrum defineres som «typisk turiststed». Utsalgsste­der i sentrum vil da ha mulighet til å ha søndagsåpe­nt.

 ??  ?? FORNØYDE: Det var to fornøyde damer på toppen av Scandic Grimstad, fra venstre
FORNØYDE: Det var to fornøyde damer på toppen av Scandic Grimstad, fra venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway