Grimstad Adressetidende

Nå takker av ambulanse

En bauta i den lokale ambulanset­jenesten har meldt seg av nett for siste gang.

- AMBULANSEV­ETERAN

I 35 år har Kurt Karlsen gitt syke og skadde en hånd å holde i, og tatt en trøstende prat med dem som har vaert involvert i ulykker. Mange hundre mennesker har han transporte­rt til sykehus, men nå setter sjefen for ambulanseb­asen i Grimstad sluttstrek.

Mye har forandret seg siden Kurt Karlsen som 28-åring begynte i Falken. Bilene, utstyret, kompetanse­n og behandling­smetodene er blitt betydelig endret. Og det til det bedre. Falken hadde ambulanses­kole, og var de første til å ha egne kompetanse­kurs på utryknings­kjøring for sine ansatte.

I likhet med mange av sine kolleger, ble Kurt med over i Aust-Agder Røde Kors Ambulanse AS da de overtok ambulanset­jenesten i fylket fra Falken i 1996. Her var han nestleder, og ble etter hvert stasjonsle­der da PTSS (Klinikk for prehospita­le tjenester ved Sørlandet sykehus) overtok kjøringen selv i 2001. Fagbrev som ambulansef­agarbeider har han i likhet med sine kolleger også klart.

Mange år i toppen

Kanskje ikke fullt så spretten som i sine yngre dager, men Karlsen har uten problemer stått på i krevende vakter ved ambulanset­jenesten i Grimstad fram til nå. Selv om han har gitt seg lokalt, og sluttet som stasjonsle­der, klarer han ikke å gi helt slipp på yrket.

– Nei. Å slutte helt sånn brått etter 35 år blir nok for vanskelig. Det å vaere ambulanses­jåfør er jo en livsstil, så det er greit å trappe litt ned. Nå skal jeg jobbe deltid ved Bykle Ambulanse AS, som har kjøringen i øvre Setesdal for PTSS. Her jobber jeg full uke hver sjette uke, og har fem uker fri. Da kommer jeg til å bruke mye tid på eiendommen min på Fevik, som ligger ved sjøkanten, forteller Kurt.

Lokalhisto­risk

Områdelede­r Jens Rosenvold ved PTSS, og ambulansea­rbeider Kjetil Tveit Forsetlund, begge fra Grimstad og kolleger av Karlsen i mange år, sitter sammen med oss. De er tydelige på at det er flott å kunne få markere en gladhistor­ie fra et yrke som mange først kommer i kontakt med når det trenges hjelp.

– Kurt er den første operative ambulansea­rbeideren, som jeg kjenner til i Aust-Agder, som har vaert i yrket så lenge at han kan bli reell pensjonist. Og det er jo imponerend­e sett i lys av at dette tross alt er et veldig krevende yrke. Så det er veldig hyggelig for oss å kunne få markere dette, og samtidig takke Kurt for lang og tro tjeneste. For det er jo ikke uten grunn at vi har en saeralders­grense om at du kan gå på 57 år eller ved 30 års tjeneste, sier Jens, som sammen med Kjetil har jobbet i en liten mannsalder med Kurt Karlsen.

– En ting Kurt skal ha mye skryt for er at han har vaert en strålende kollega og sjef, med stor omsorg og omtanke for både sine ansatte og pasientene. Har han følt at noe har trykket en av oss, er han rask til å ringe eller stoppe innom for en prat. Hans gode håndlag med pasienter har ofte kommet godt med.

Ingen dårlige minner

– Vi må også håndtere de pårørende. Jeg har aldri i mine 35 år i tjenesten opplevd at det har vaert en ugrei opplevelse med pårørende. Eller at det er noen dårlige minner knyttet til dem, selv om utfallet ikke alltid har vaert som vi ønsket. Av og til opplever vi at pårørende, eller pasienter, kommer innom med blomster eller en annen takk for hjelpen. Slike tilbakemel­dinger setter vi utrolig stor pris på, for det gjør godt å vite at vi har gjort en god jobb og gitt et godt inntrykk. Og få se at det har gått bra med folk, for når pasienten er levert hører vi sjeldent noe om utfallet, oppsummere­r 63-åringen.

En hendelse som Kurt husker godt, som han får lov til å fortelle om ettersom saken senere ble omtalt i avisene da pasienten og pårørende sto fram, var en drukningsu­lykke for noen år siden. En ung gutt hadde druknet, og ble berget opp av vannet. Han ble gjenoppliv­et, og senere viste det seg at han har klart seg helt uten skader eller varige mén. Slike minner gjør utrolig godt å tenke tilbake på for enhver som har vaert i ambulanset­jenesten.

– Jeg vil også trekke fram at vi i Grimstad, hvor jeg har vaert stasjonsle­der for ambulansen her i 12 år, er det gode samarbeide­t med brann- og politietat­en. Nå har vi eget bygg her, men heldigvis kort avstand til de andre nødetatene. Vi er ofte på oppdrag sammen med den andre nødetatene.

 ??  ?? VEMODIG: Det er litt spesielt for Kurt Karlsen å innta Grimstad-ambulansen som «sivilist». Mange hundre mennesker har gjennom årene fått en hånd å holde i,
VEMODIG: Det er litt spesielt for Kurt Karlsen å innta Grimstad-ambulansen som «sivilist». Mange hundre mennesker har gjennom årene fått en hånd å holde i,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway