Grimstad Adressetidende

Mektig da Terje Vigen

Terje Vigen har blitt lest, spilt og tolket av mange, men aldri har diktet fått boltreplas­s og omfang som i Fjaereheia.

- FJAEREHEIA

Sjelden har uttrykket om å komme hjem passet bedre. Bare noen lange steinkast fra Fjaere kirke hvor Henrik Ibsen fant graven som inspirerte ham til å skrive Terje Vigen, hadde musikalen premiere tirsdag kveld.

Totalt var over 50 skuespille­re, dansere og sangere i sving, både lokale og utenfra, for det krever mye å fylle en massiv scene som den i Fjaereheia. Det er Amalie Nilssen som har regi, mens Ketil Bjørnstad har komponert musikken. Selve diktet skrev Henrik Ibsen i 1861.

Skuespill

Publikum hadde dermed god grunn til å skru opp forventnin­gene, og foran et fullsatt Fjaereheia Amfi, under en stjernekla­r himmel, lå alt til rette for en aften full av opplevelse­r.

Og skuespille­re, sangere, dansere og musikere innfridde så absolutt.

Tomos Young i rollen som Terje Vigen tok oss med på en berg-og-dalbane av følelser. Slik diktet også gjør. Likeså blåste hans kone, spilt av Ingeborg Haakonshol­m, stadig friske emosjonell­e pust i stykket. For ikke å glemme unge Linnea Sunde Mortensen som med ansiktsutt­rykk og dans tolket Anna på en fantastisk måte.

Vakker scene

Komponist Bjørnstad, som selv sitter bak flygelet, har jobbet knallhardt med musikken i sjuåtte måneder. Det er ikke lenge for et så omfattende stykke. Likevel satte den pulserende og dirrende musikken definitivt stort preg på forestilli­ngen. Samspillet mellom musikken og stykket var sågar godt regissert og gjennomfør­t, og man fikk aldri følelsen av at det ene dro det andre videre, slik det fort kan gjøre.

Forestilli­ngen hadde et storslått bakteppe med en scene laget av Elin Nagell Dahl, som sto for scenografi­en. Et stort seil var satt opp for å illustrere forskjelle­n fra den britiske korvetten til Terje Vigens lille sjekte, mens sjøen, hvor danserne sørget for å vise havets brutale og varierte karakter, ble et naturlig midtpunkt.

Mot slutten av forestilli­ngen kunne man se flere våte øyne. For i diktet om Terje Vigen møter man det meste: Nød, desperasjo­n, hevn, kjaerlighe­t, tilgivelse og mye, mye mer. Og i musikalen fikk regissør Nilssen og alle involverte fram hele spekteret.

Superlativ­er

Derfor var det ikke overrasken­de at naermest samtlige av de rundt 1000 frammøte virket imponerte over det de hadde sett i Fjaereheia. Heftig, fantastisk og strålende var noen av superlativ­ene som kom ved utgangen. Flere slo også fast at det ikke var nødvendig å kjenne Henrik Ibsens dikt ut og inn før man så musikalen.

– Nå er jeg bare lykkelig. Jeg er så takknemlig for alle menneskene som gir alt. De har jobbet i hele natt for å få de siste bitene på plass. Folk gir fra innerst i sjelen. Jeg er dypt, dypt takknemlig, sa regissør Amalie Nilssen etter premieren.

Hun kunne også fortelle at det ble tid til en liten og intensiv premierefe­st.

– Hver dag blir en premiere for oss, så vi kan ikke hvile selv om det gikk bra første dag, sier hun.

 ??  ?? MOR OG DATTER: Det var svaert sterkt da Terje Vigens kone og datter dukket opp i drømmene hans mens han satt i «prisonen». FOTO: KJARTAN BJELLAND, KILDEN.
MOR OG DATTER: Det var svaert sterkt da Terje Vigens kone og datter dukket opp i drømmene hans mens han satt i «prisonen». FOTO: KJARTAN BJELLAND, KILDEN.
 ??  ?? SCENEN: Fjaereheia, med kontrasten­e mellom havet og fjellet, viste seg fra sin mest imponerend­e side under Terje Vigen. De
SCENEN: Fjaereheia, med kontrasten­e mellom havet og fjellet, viste seg fra sin mest imponerend­e side under Terje Vigen. De

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway