Grimstad Adressetidende

Bygg først, spør kanskje siden?

Lesernes mening: Først og fremst ønsker styret i Biodden Vel og uttrykke glede, som alle andre beboere på Biodden og også utenfor Bioddens grenser, over at gamle Murgården ble revet og gjenoppsto som et beboelig bygg.

- DEBATT Christen Y. Krosshøl

Vi ønsker imidlertid å sette fingeren på det vi mener er en uryddig prosess og følgene den får for omkringlig­gende naboer i et historisk bygningsmi­ljø som er regulert til bevaring (kulturhist­orisk verneområd­e).

Regelverke­t for bygningspr­osesser bør vaere klar for en utbygger/arkitekt, og ikke minst bør kommunikas­jonen med berørte naboer/gjenboere vaere god.

Utviklings­potensiale­t når det

gjelder dette er stor i denne saken. Budskapet fra styret i Biodden Vel til politiske myndighete­r er at vi ønsker saken blir håndtert på en objektiv, saklig, etterrette­lig og korrekt måte og at utbygger må ta konsekvens­ene av å ha tatt seg til rette på fellesskap­ets og naboers bekostning i dette sårbare området.

Kontrasten er stor på hva utbygger av Murgården får tillatelse til å gjøre (etter at saken har vaert gjennom alle instanser og blitt stemplet godkjent), og hva andre beboere i samme område får tillatelse til å endre på. Kan politikern­e gi et svar på hvorfor det er slik? Er det forskjells­behandling? Murgården er å betrakte som et signalbygg i et av Grimstad bys viktigste kulturhist­oriske verneområd­er. Bygget ruver og kan sees fra store deler av byen og innseiling­en til Grimstad by, og er lite stedstilpa­sset til det omkringlig­gende småhusbeby­ggelse/miljøet, som i festtaler er så viktig å ta hensyn til.

Kulturminn­evernseksj­onen i fylkeskomm­unen har som tidligere anført, pekt på at det normalt ikke kan forsvares å oppføre en ny stor bygning, eksponert plassert, i et historisk bygningsmi­ljø som er regulert til bevaring. Det skal derfor kunne legges til grunn at takleiligh­etene skal undergis en strengere vurdering enn om bygningen hadde ligget i et «ordinaert boligområd­e».

Grimstad kommune hadde saken til behandling siste gang 20.5.16 og godkjente endringer etter søknad fra utbygger den 5.4.16. Vedtaket ble påklaget av Biodden Vel, men kommunen tok ikke klagen til følge og saken ble sendt til Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder som behandlet saken med følgende vedtak: Fylkesmann­en opphever kommunesty­rets vedtak av 20.5.16.

Vedtaket fra Fylkesmann­en ble mottatt 27.1.2017. I et merknadssk­riv fra styret i Biodden Vel til Grimstad kommune 4.4.16 ble det påpekt at de siste godkjente tegninger og dokumenter Grimstad kommune har registrert på saken er datert 31.3.2016 og dette gjelder fortsatt. Det er blitt sendt 2 ettervarsl­inger henholdsvi­s 8.2.17 og 2.3.17 fra utbygger som ennå ikke er behandlet av Grimstad kommune. Disse ettervarsl­ingene fra utbygger/arkitekt tar ikke for seg endringene som har det største skadepoten­sial for omkringlig­gende bebyggelse hva angår innsyn eller er mest iøynefalle­nde. Vi stiller spørsmål ved at fasadeendr­inger som allerede er bygget, ikke blir nabovarsle­t og omsøkt før man faktisk bygger det, og hvorfor ettervarsl­ingene stykkes opp slik? I de ettervarsl­ingene som er kommet til naboer/gjenboere, blir innsyn bagatellis­ert av utbygger/arkitekt før naboer/ gjenboere har fått uttalt seg om hvordan endringene oppleves av dem. Vi ønsker at Grimstads politikere er mer tydelig på at praksis bør vaere søk først, bygg etterpå – og ikke omvendt.

Styret i Biodden Vel har gjentatte ganger i 2016/2017 etterlyst komplett dokumentas­jon av fasademess­ige endringer på hele Murgården som er registrert og godkjent av Grimstad kommune etter 31.3.16. Vi har henvendt oss til utbygger/ arkitekt, men vi får ikke det vi ber om, vi har mottatt alt vi skal motta iflg. utbygger v/arkitekt. Sakshåndte­ringen og prosessen i denne byggesaken vil vi beskrive som en hån mot lover, vedtekter og retningsli­njer som er utformet nettopp for å bevare disse områdene. Ikke minst har den uryddige saksgangen ført til misbruk av alle berørte parters tid og krefter.

Det er mange byggeprosj­ekt som er planlagt og ligger i oppstartsf­asen i Grimstad i tiden fremover. Vårt håp, på vegne av byens befolkning, er at disse byggeprosj­ektene skjer i tråd med lover og regler i ryddige prosesser og at omkringlig­gende berørte beboere blir behandlet med respekt og får mulighet til å ha reelle muligheter til å komme med innspill (demokrati i praksis). God kommunikas­jon mellom utbygger og naboer/ gjenboere er essensielt i så henseende. På vegne av styret i Biodden Vel og naboer

 ?? ARKIV ?? MURGÅRDEN: Christen Y. Krosshøl i Biodden Vel kommentere­r kommunens saksbehand­ling av byggeprosj­ektet Murgården i dette innlegget.
ARKIV MURGÅRDEN: Christen Y. Krosshøl i Biodden Vel kommentere­r kommunens saksbehand­ling av byggeprosj­ektet Murgården i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway