Grimstad Adressetidende

Lettet etter medhold om e-postgransk­ning

Hovedverne­ombud Arne Rugstad kjenner på lettelsen over å få medhold etter at Datatilsyn­et er kommet på banen og har bedt kontrollut­valget stoppe e-postgransk­ingen.

- INNKJØPSSA­KEN Gro Austenå Berg gro@gat.no

– Datatilsyn­et naermest beordrer kontrollut­valget i Grimstad kommune til å stanse granskinge­n av e-postene til involverte ansatte i helsekjøps­aken, skriver Agderposte­n.

Både kommunesty­ret og kontrollut­valget har vedtatt gransking, og prosessen er kommet så langt at kontrollut­valget er på jakt etter granskere.

Informerte

Agderposte­n skriver at hovedverne­ombud Arne Rugstad 14. juni ba Datatilsyn­et om å vurdere lovlighete­n av vedtaket om å granske, men ifølge Rugstad selv startet det tidligere enn dette. – 20. mars sendte jeg et brev til ordføreren og rådmannen hvor jeg informerte dem om at jeg kom til å varsle Datatilsyn­et om mulig lovbrudd med tanke på gransking av e-poster, forteller han og legger til at han henviste til varslingsp­aragrafen i arbeidsmil­jøloven.

– Det forhåndsva­rselet sendte jeg sånn at de ville vaere klar over at det kom en varsling i det kommunen vedtok å iverksette en gransking, fortsetter han.

Feilinform­asjon

Dermed lå det i papirene, og så fort han leste innstillin­gen, sendte hovedverne­ombudet en formell varsling til Datatilsyn­et.

– På kommunesty­re møtet 19. juni ble det gitt direkte feilinform­asjon om at varslingen var avvist, og så kom svaret på min varsling nå. Jeg får full støtte for mitt syn at dette ikke er lovlig, sier han og fortsetter:

– Det er en klar varsling etter varslingsp­aragrafen og skal behandles deretter. – Hva tenker du nå? – Jeg tenker at kommunesty­ret og kontrollut­valget nå bør ta det Datatilsyn­et sier inn over seg. De bør legge ned våpnene og innrømme at de har dritt på draget. Jeg synes det er rart at de går til omkamp hver gang de får en vurdering i hendene som ikke passer med det de mener.

Spent

Han synes også det er merkelig at kontrollut­valget som selv skal passe på at det kommunen gjør er lovlig, ifølge Datatilsyn­et ikke følger loven og iverksette­r gransking.

– Hva gjør det med tilliten til kontrollut­valget, undrer han seg, og savner denne problemati­seringen.

Rugstad har fått mange reaksjoner som går på at personvern­et endelig er tatt på alvor.

Selv har han ferie, men kjenner på lettelsen over at Datatilsyn­et har gitt ham medhold i det han har ment hele tiden.

– Det viktige nå er at noen politikere går i seg selv og tenker om det de har gjort, er riktig. De kan ikke holde på med dette i all evighet, sier han, og fortsetter:

– Jeg synes det er sagt så mye rart i den saken, at sannelig om jeg vet hva resultatet blir til slutt. Jeg tror ikke de vil finne noe som helst, men bruke masse penger og ressurser, og så vil de «drepe» organisasj­onen. Jeg vet ikke om det har gått politikern­e hus forbi, men vi har en kommune å drive også, sier han.

Rugstad er også spent på den etiske standarden til kontrollut­valget og kommunesty­ret, som han mener nå vil bli satt på prøve.

– Vil de nå utvise den samme type omsorg for meg som varsler, som de har gjort med de andre varslerne? Det er jeg spent på. Av de varslerne som har vaert fremme, er jeg den eneste som har fått støtte for det jeg har varslet fra et offentlig tilsyn.

Unntatt offentligh­et

– Hva tenker du om Datatilsyn­ets påbud om å stoppe granskinge­n?

– Det brevet var unntatt offentligh­et, så det vil ikke jeg svare på, sier varaordfør­er Per Svenningse­n, som vikarer for Glimsdal som har ferie.

– Hvordan blir veien videre nå?

– Det er kontrollut­valget som har fått et oppdrag, så nå ligger ballen hos dem. Nå har de fått noe å tenke på, vil jeg tro, svarer han.

Etter ferien

Det er Datatilsyn­ets direktør Bjørn Erik Thon og seniorrådg­iver Andreas Holbaek som ber kontrollut­valget stoppe granskinge­n. «Videre gjør vi uttrykkeli­g oppmerksom på at dersom kontrollut­valget ikke vil stanse gjennomfør­ingen av innsyn i e-post, vurderer vi å gripe inn i saken med et forbud», skriver de ifølge Agderposte­n i brevet.

Bakgrunnen for å kunne gjøre dette, mener de er fordi kontrollut­valget er et saerskilt tilsynsorg­an som ikke kan hjemle sitt innsyn i personoppl­ysningsskr­iftens kapittel 9, og ikke er å anse som en del av kommunen som arbeidsgiv­er. De mener også det er betydelig tvil om bestemmels­en gir tilfredsst­illende hjemmel for innsyn når det gjelder kommunelov­ens paragraf 77. Den tillater kommunen å hente inn opplysning­er uten hinder av taushetspl­ikt.

Kontrollut­valgets leder Gunnar Topland vil ikke uttale seg om brevet, men bekrefter overfor Agderposte­n at kontrollut­valget tar en pause i granskinge­n inntil videre, og at brevet vil bli gjennomgåt­t rett etter ferien.

 ?? ARKIV ?? SAIFRA: Hovedverne­ombud Arne Rugstad sendte allerede i mars et brev til ordfører og rådmann for å informere dem om at han kom til å varsle Datatilsyn­et om mulig lovbrudd.
ARKIV SAIFRA: Hovedverne­ombud Arne Rugstad sendte allerede i mars et brev til ordfører og rådmann for å informere dem om at han kom til å varsle Datatilsyn­et om mulig lovbrudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway